avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Miopia si munca la calculator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Miopia si munca la calculator

Sufar de miopie forte. Exista vreo lege care sa interzica persoanelor care sufera de miopie sa lucreze la calculator?(de exemplu celor care lucreaza in programare). Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 16:17, 4 Mai 2009
Sinteza: Medicul de medicina muncii va solicita examenul oftalmologic pentru a afla "acuitatea vizuala cu corectie", pentru ca este evident ca avand miopie forte purtati ochelari. Intrebarea pe care si-o pune medicul este in ce masura acesti ochelari reusesc sa corecteze deficitul vizual. Daca corectia este peste 0,7 sau 7/10 se considera ca vederea este "aproape" normala.

In plus exista o serie de recomandari de amenajare ergonomica a locului de munca FOARTE importante de respectat, legate de pozitia la birou si a ecranului fata de dvs, iluminat corect cantitativ si calitativ, posiilitatea de a lua pauze periodice cu odihnirea ochilor, prezenta de factori perturibatori. Se poate scrie o carte pe tema asta.
Lucratorii care urmeaza sa desfasoare activitati la echipamentele de calcul, vor fi incadrati si repartizati la posturile de lucru numai dupa efectuarea examenelor medicale obligatorii prevazute de reglementarile in vigoare ale Ministemlui Sanatatii, inclusiv a examenului medical oftalmologic.
Examenul medical se va realiza periodic, si ori de cate ori lucratorii acuza simtome vizuale sau generate posibil a fi determinate de exercitarea profesiunii.
In cazul in care, la controlul medical oftalmologic se constata ca nu pot fi utilizati ochelarii de corectie obisnuiti, lucratorii vor fi dotati cu mijloace de corectie speciale, adecvate sarcinii de munca, cheltuielile vor fi suportate de agentul economic respectiv.-HG 1028/2006
Amenajarea locului de munca trebuie astfel realizata incat sa ofere utilizatorilor confort si libertate de miscare si sa diminueze in masura maxim posibila riscurile de natura vizuala, mentala si posturala
Utilizatorii trebuie sa aiba posibilitati de modificare a pozitiei de lucru, in timpul activitatii.
Distantele si unghiurile de vedere trebuie sa fie in raport cu cerintele sarcinii de lucru si in conformitate cu pozitia de lucru standard.
Pentru a pastra o pozitie de lucru confortabila si pentru a evita reflexiile si efectul de orbire, utilizatorul trebuie sa incline, sa basculeze sau sa roteasca ecranul, oricare ar fi inaltimea ochilor deasupra planului de lucru.
Inaltimea optima a centrului ecranului trebuie sa corespunda unei directii de privire inclinate intre 10 si 20 grade sub planul orizontal care trece la nivelul ochilor.
Inaltimea tastaturii trebuie sa asigure in timpul utilizarii un unghi intre brat si antebrat de minimum 90 grade.
In pozitie asezat, distanta dintre planul de lucru si suprafata de sedere trebuie sa fie cuprinsa intre 200 si 260 mm. Ecranul, suportul de domente si tastatura trebuie amplasate la distante aproximativ egale fata de ochii utilizatorului, respectiv 600+-150mm.

STIATI CA ?
Scrisul la tastatura ne imbolnaveste

Pozitia incordata la calculator, mai ales asupra mous-ului, gatul indoit in fata, coloana stramba, pozitia incorecta a mainilor si felul in care tinem antebratul pe masa ne pot afecta sanatatea, la fel ca si bacteriile care se strang pe tastatura.
Bolile de care ne putem imbolnavi scriind la tastatura
Acestea sunt multiple, atat articulare, cat si nervoase ori bacteriene, spre exemplu:
- Boli articulare precum: sinovite (inflamarea lichidului sinovial din articulatie), tenosinovite (inflamatii ale capsulei sinoviale), epicondilite, bursite, periartrite etc.
- Sindromul de canal carpian – apar dureri in incheieturi si amorteli ale ultimelor trei degete in special, precum si incordarea spastica, temporara a acestora. Durerea initiala nu este obligatoriu puternica, ea se poate resimti ca o jena continua si obositoare, ca o arsura sau o amorteala ce nu lasa pacientul sa doarma. Din pacate progresia acestei boli poate compromite o buna parte din functionalitatea bratului, de aceea nu trebuie neglijata. Maijoritatea oamenilor au tendinta de a-si scutura putin bratul, de a misca degetele, ca mai apoi sa revina la realizarea activitatilor.
- Sindromul Raynaud consta in schimbarea culorii degetelor la modificarile de temperatura. Spre exemplu la frig intai se fac galbene apoi datorita vasocnstrictiei subcutanate intense pot devenii chiar vinetii. Insa aceste modificari nu se produc la diferente mari de temperatura asa cum se intampla la pacientii sanatosi. Mai mult, apare si amorteala zonelor respective datorita scaderii aportului de oxigen.
- Boala de vibratii care se manifesta prin dureri musculare si articulare
- Afectiuni ale coloanei vertebrale si a muschilor paravertebrali, spre exemplu spondiloza cervicala si durerile de spate, umeri sau gat.
Afectiuni ale stomacului
Cercetatorii au scos la iveala faptul ca bacteriile prezente pe tastatura mai ales la persoanele care obisnuiesc sa manance la birou sunt mai numeroase decat cele prezente pe colacul WC-ului.
Din pacate toate aceste bacterii pot ajunge in stomac si intestine cand mancam, astfel apar afectiuni digestive, gastrice si intestinale.
Aceste patologii sunt mai frecvente la tineri care nu au finalizate procesele de dezvoltare nervoasa, musculara si articulara, precum si la femeile de peste 30 de ani. Specialistii ne indeamna sa nu neglijam simptomatologia descrisa in cazul afectiunilor de mai sus, caci aceste boli pot evolua suficient de mult incat sa ne provoace atat suferinte in cadrul sananatii cat si in plan social prin imposibilitatea continuarii muncii.
Aceste afectiuni nu au o evolutie rapida, ci una lenta, progresiva, in care pacientul tinde sa se obisnuiasca cu simptomele si sa nu le mai ia in seama.
Preventia afectiunilor datorate scrisului la calculator
Pozitia corecta a coloanei, bratelor si capului
Bratele trebuie sa fie sprijinite pana la coate pe masa, iar palma care sta pe mous trebuie sa fie usor ridicata, sa nu atingeti cu inchietura masa si sa presati pe ea, ajungand mai apoi la sindromul de canal carpian.
Scaunul pe care stati trebuie sa fie unul cu spatar inalt si care totodata sa fie drept ori sa respecte curburile coloanei (deci ar trebui adaptat inaltimii), iar coloana trebuie sa fie dreapa si pozitia trunchiului relaxata. Capul nu trebuie aplecat in fata.
Curatarea tastaturii si a perifericelor in general trebuie realizata cel putin o data pe an.

:wave:
Nu stiam chiat toate aceste aspecte.....foarte interesant.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acuitate vizuala electrician mentenanta danut2r danut2r As dori sa stiu care sunt conditiile de lucru la inaltime in ceea ce priveste acuitatea vizuala in meseria de electrician? Mai bine spus am fost respins de ... (vezi toată discuția)
Lucru la inaltime ancutacostel ancutacostel Rog sa imi spuneti , care sunt (conform legislatiei in vigoare) limitele de varsta, pentru a lucra la inaltime. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Alpinist utilitar dodo_oltean@yahoo.com dodo_oltean@yahoo.com Am cautat si nu am gasit nimic,poate ma indrumati unde trebuie sa caut sau imi expilcati cum sta problema,Stagiul de pensionare pentru un alpinst ... (vezi toată discuția)