xerxes a scris:
ca sa raspund la ultima intrebare: parerea mea este ca nu sunt deductibile pentru ca nu sunt aferente veniturilor obtinute si astfel ar distorsiona rezultatul financiar si fiscal al exercitiului respectiv.
inainte de litera a) de la art. 48, alin 4, exista acel "preambul" care este foarte important si-l voi repeta: Condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse........"
deci prima conditie care trebuie sa fie indeplinita ca o cheltuiala sa fie deductibila este sa fie aferenta unui venit realizat, dupa care legiuitorul vine si enumera alte conditii.
consider ca principiile contabilitatii sunt aceleasi, atat in cazul partidei simple cat si in cazul partidei duble, iar cheltuielile efectuate pentru o "productie neterminata" trebuie sa fie aferente unor venituri, astfel incat sa nu distorsioneze rezultatele financiare.
cel putin asta e parerea mea si nu este infailibila
e posibil sa aveti si dvs. dreptate.
Dar cheltuiala este aferenta unui venit. Expresia "venit obtinut" nu exista in "preambulul" pe care il mentionati. "Preambulul" respectiv se refera doar la "venituri". Este aferenta venitului si se poate demonstra atat cu contractul incheiat cu clientul pentru efectuarea serviciului respectiv, cat si cu contractul incheiat cu furnizorii.
Cheltuielile nu au fost efectuate pentru uzul personal, ci pentru a indeplini obiectivul stabilit prin contractul incheiat cu clientul.
Deci prima conditie este indeplinita.
A doua conditie va fi indeplinita doar daca acele cheltuieli sunt platite in cursul anului.
Daca am doar facturile, dar plata o voi face anul viitor, atunci anul viitor voi deduce si cheltuielile respective.
La fel si cu veniturile: daca am doar contractul sau am eliberat doar factura, dar incasarea va fi anul viitor, atunci voi considera venitul ca venit
impozabil.