Am un PFA care realizeaza venituri ocazional de cel mult 1/an. Anul acesta sunt pus in situatia de a fi cheltuit pentru onorarea unui contract ce imi va fi achitat anul viitor (din spusele beneficiarului) sau poate ... nu. La inceputul anului viitor voi depune declaratia pe anul 2011 la Administratia Financiara. Ma intreb cum se va putea deduce (daca se mai poate) cheltuielile efectuate avand in vedere ca nu am realizat venituri in acest an.
Va multumesc.
@alcibiade: chiar m-a amuzat teribil postul dvs., dar in acelasi timp apreciez faptul ca ati avut taria sa faceti aceste precizari si va multumesc pentru asta, dar sa stiti ca va inselati in ceea ce priveste calitatea mea de functionar in cadrul ANAF.
Raspunsul postat asa cum ati constatat a fost logic. Nu cunosc nici un functionar ANAF care sa stie atat de bine procedurile fiscale ca si d-voastra si care sa incline balanta in favoarea statului, inclusiv in polemici unde legiuitorii nu reglementeaza odata pentru totdeauna ceva clar si concis. Contabilii in general tin cu contribuabilii, exceptie in cazul expertizelor judiciare - litigii de munca.
In contabilitate avem notiunea de incasari si plati,pe cand in fiscalitate ne folosim de notiunile de venituri si cheltuieli..
Raspunsul la intrebarea pusa ne-o ofera declaratia privind veniturile realizate D200 iar formularul cere sa fie inscrise veniturile incasate in anul de rapaortare, iar cheltuielile sa fie cele (efectuate)platite in scopul realizarii venitului incasat.
Analizati urmatoarele mentiuni inscrise in instructiunile date pentru completarea D200 conf OPANAF 233 /2011
Activitate desfășurată în mod individual
rd. 5. Pierdere fiscală anuală/Pierdere netă anuală — se înscrie suma reprezentând diferența dintre cheltuielile deductibile (rd. 2) și venitul brut (rd. 1). Se completează numai
dacă cheltuielile deductibile sunt mai mari decât venitul brut.
La rd. 2. Cheltuieli deductibile — se înscrie suma reprezentând cheltuielile efectuate în vederea realizării venitului, cu condiția să fie efectuate în interesul direct al activității, să corespundă unor cheltuieli efective, să fie justificate cu documente și să fie
cuprinse în cheltuielile exercițiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite.
Acele cheltuieli sunt nedeductibile in acest an , ele sunt evidentiate in contabilitate si vor deveni deductibile in anul fiscal cand va incasa venitul pentru care au fost platite.
Va trebui sa depuna declaratia estimativa 221 -o depun contribuabilii care, în anul anterior, au realizat pierderi şi cei care, au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum şi cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul fiscal anterior, odată cu declaraţia specială; in vederea eliberarii deciziei de impunere pentru respectivul an fiscal.