avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA facturare servicii intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

facturare servicii intracomunitare

Buna ziua
Societate neplatitoare de tva, neinscrisa in Registrul Operatorilor intracomunitari factureaza servicii la o societate din UE (societatea beneficiara din UE nu este platitoare de TVA).
- Trebuie sa ne inscriem in Registru pentru aceasta operatiune?,
- Cum emitem fatura in acest caz?
- Exista alte elemente obligatorii care trebuie avute in vedere?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 21:16, 25 Noiembrie 2011
pct. 13 din HG nr. 44/2004
(1) Pentru stabilirea locului prestării serviciilor potrivit prevederilor art. 133 alin. (2) și (3) din Codul fiscal, se are în vedere noțiunea de persoană impozabilă, astfel cum este aceasta definită din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată. Identificarea altor elemente, cum ar fi faptul că persoana impozabilă realizează operațiuni scutite de taxa pe valoarea adăugată sau că aceasta aplică regimul special de scutire pentru întreprinderi mici, nu influențează modul în care regulile care guvernează locul prestării se aplică atunci când persoana impozabilă prestează sau primește servicii.

ART. 153^1 Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii
(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului.

ART. 150 Persoana obligată la plata taxei pentru operaţiunile taxabile din România
(2) Taxa este datorată de orice persoană impozabilă, inclusiv de către persoana juridică neimpozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestării în România conform art. 133 alin. (2) şi care sunt furnizate de către o persoană impozabilă care nu este stabilită pe teritoriul României sau nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor art. 125^1 alin. (2), chiar dacă este înregistrată în România conform art. 153 alin. (4) sau (5).

din prevederile legale susmentionate rezulta faptul ca pentru astfel de servicii ambele persoane ar trebui sa se inregistreze in scopuri de tva intracomunitar.

pe de alta parte, daca firma din romania se inregistreaza, iar firma din ue nu face acest lucru, prestatorul din romania va factura tot fara tva pentru ca aplica regimul special pentru intreprinderi mici.

mai departe conteaza ce cod foloseste cand factureaza, pentru ca acestea difera si anume:
-codul unic de inregistrare (neplatitor de tva) - beneficiarul nu va fi obligat la plata taxei in tara sa
-codul de tva intracomunitrar obtinut dupa inregistrare - beneficiarul va fi obligat la plata taxei in tara sa.

cred ca aceste aspecte au scapat din vedere legiuitorului si nu vad o solutie legala in aceasta speta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura servicii intracomunitare serena82 serena82 O PFA la norma de venit din RO, neplatitoare de TVA poate sa factureze catre o firma din UE servicii informatice? Daca da, ar trebui pentru asta sa se inscrie ... (vezi toată discuția)
Tva pentru achizitie din afara uniunii dianap12 dianap12 Sunt neplatitor de TVA. Am achizitionat din afara Uniunii o licenta pentru un soft care se utilizeaza on-line. Din ce am citit eu astfel de soft se considera ... (vezi toată discuția)
Tva intercomunitar vio38 vio38 Cum factureaza o firma cu sediul in Romania o prestare de serviciu catre o societate dintr-o tara a a UE, pentru un serviciu prestat aici in tara? Se percepe ... (vezi toată discuția)