avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... acuzat de rapirea propriei mele fiice
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

acuzat de rapirea propriei mele fiice

am o fetita dintr-o relatie de concubinaj,,acum nu mai sunt impreuna cu mama ei,,,dupa ce mama ei a tinuto 2 luni la ea ,am luat si eu fetita la mine dar mi sa impus de catre fosta concubina sa-i readuc fetita dupa 3 zile. eu am refuzat acest lucru deoarece locuim in orase diferite si la distanta foarte mare,, fac 2 zile doar pe drum,deci practic as petrece doar 1 zi cu fiica mea. dupa ce au trecut cele trei zile am fost informat ca sunt cautat pt rapire,,deci a fost depusa o plingere pe numele meu la politie de fosta concubina,cum ca eu miam rapit copilul,,,este posibil asa ceva in conditiile in care copilul a fost recunoscut de mine (tatal)si are numele meu pe certificatul de nastere,,nu exista nicio hotarare judecatoreasca cu privire la custodia minorei si nici nu am fost casatoriti vreodata,,este posibil asa ceva?? imi iubesc copilul foarte mult si imi doresc sa petrec si eu mai mult timp alaturi de copilasul meu,,,nustiu unde am gresit???poate ma ajuta cineva,caci nu pot sa cred ceea ce mi se intampla. va multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 22:57, 19 Decembrie 2011
Legea este facuta de oameni. A gresi este omeneste. O lege gresita se poate indrepta prin gandirea corecta a judecatorului.
Un parinte cu domiciliul la 800 km distanta de celalalt nu poate hotari care gradinita este mai buna pentru copilul care nu este in ingrijirea sa, nici cand sa plece copilul in turneu in strainatate cu echipa din care face parte.
De asemenea, aflandu-se la distanta, copilul automat se distanteaza de parintele nerezident, chiar daca vorbeste la telefon sau pe skype-si aici, imi exprim nedumerirea: cum poti obliga un copil sa mearga jumatate din vacanta la un strain, fiindca e "parinte biologic", cand , de fapt, copilul doreste sa se joace cu copilul din vecini sau cu colegul de clasa?
@Alex_Munteanu - nu va contrazic in privinta aspectelor legale, tin sa mentionez insa ca, in acest caz este 'mai la indemana' ca judecatorii sa se exprime in favoarea unei custodii unice decat sa nu se pronunte deloc asupra custodiei. Revedeti va rog si particularitatile acestui caz si faptul ca mama copilului, daca va veni cu un avocat va sti sa le semnaleze in instanta si sa solicite sa fie considerate ca fiind intrunite acele "conditii extraordinare".

@catacata2011 - cred ca va dati seama ca tot ce facem noi este sa ne dam cu presupusul despre cum va judeca instanta. Nimeni nu poate sa spuna inca de pe acum cum va decurge procesul. Ideea este ca pana nu il incepeti nu aveti cum sa stiti cu ce va confruntati si la ce anume va puteti astepta.

Luati-va un avocat si demarati procesul.
Pentru ca parintele biologic devine „strain” tocmai pentru ca nu i se permitea vizitarea si implicarea in viata copilului. Noua lege este mult mai buna pentru interesul superior al minorului, chiar daca parintii custodieni vor face crize de nervi ca nu mai au ei control complet asupra vietii minorului.

Judecatorul nu poate stabili custodia unica asa usor, parintele are dreptul al relatii personale cu minorul.

Va dau dispozitivul unei deciziei nr 82 din data de 25.02.2003 a Curtii Constitutionale:

"se poate întâmpla, în asemenea situații, ca părintele căruia i-a fost încredințat copilul să se defuleze, transmițându-i acestuia ostilitatea pe care o resimte față de fostul soț, care, deși, poate întemeiată din punctul său de vedere, nu este de natură să îl descalifice pe acesta din urmă (n.n. părintele nerezident) ca părinte, fiind lipsită de justificare din punctul de vedere al copilului. Prin urmare, instabilitatea afectivă și emoțională a minorului, pe fondul unei imaturități psihice și a lipsei experienței de viață, îl privează pe acesta de posibilitatea de a sesiza care este adevăratul său interes și, adesea, de a discerne intre bine și rău. [...] celalalt părinte, căruia i s-a încredințat copilul și care este debitorul obligațiilor corelative, fiind ținut sa-i asigure fostului sau soț, care și-a păstrat calitatea de părinte, realizarea efectivă a drepturilor conferite de lege. O atare conduită cooperantă este impusă de împrejurarea că drepturile menționate constituie, în realitate, mijloace pentru îndeplinirea obligațiilor pe care le are orice părinte fata de copilul său și care subzista atâta timp cât părintele nu este decăzut din drepturile părintești."


Deci CCR a stabilit ca chiar și atunci când minorul se exprimă verbal în sensul de a nu accepta acest acces al parintelui necustodian, el trebuie sa aiba loc.


ANPDC (Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului) prin manualul Rolul și responsabilitățile personalului didactic in protecția și promovarea drepturilor copilului (Editura Trei, București, 2006) spune:
Legea nr. 272/2004 subliniază importanța rolului tatălui în creșterea și educarea copiilor, precizând că ambii părinți sunt responsabili pentru creșterea copiilor lor (art. 31.1). Această responsabilitate trebuie văzută sub forma unei implicări active în toate aspectele vieții copilului. Tatăl trebuie să joace un rol activ în viața copilului – să comunice, să se joace, să se implice în activități comune, să stabilească și să explice reguli – , implicarea ambilor părinți având beneficii incontestabile pentru dezvoltarea psihosocială a copilului. Este cunoscut faptul că familiile monoparentale se numără printre grupurile sociale cele mai vulnerabile. Un copil crescut și educat cu dragoste și responsabilitate de ambii părinți, chiar și atunci când aceștia nu locuiesc împreună, are șanse mult mai mari de integrare și reușită socială"[2]
"Exceptia intareste regula"
De la 800 km distanta, activitatea comuna poate fi un joc pe calculator, in orele de "relatii", ori jocul pe calculator , in pofida unei partide de football cu vecinii, in aer liber, nu mi se pare solutia optima.
Si nici transportul dus-intors , cate 800 km, bilunar, al unui minor, pentru a simti caldura parinteasca obligatorie.
Ultima modificare: Luni, 28 Noiembrie 2011
Martonze, utilizator
Dar cine spune ca trebuie sa fie 800 km? Poate tatal primeste domiciliul minorului (instantele au inceput sa favorizeze tatii) si o vedem pe mama parcurgand distanta.

Totusi, pentru copil parintele se poate muta mai aproape de el.

@Martoneze, pe pariu ca sunteti parinte custodian? Si ca noua lege va scoate peri albi de nervi ca numai aveti controlul discretionar asupra minorului?
Ultima modificare: Luni, 28 Noiembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Dobandirea custodiei minorului de catre tata catacata2011 catacata2011 am o fetita dintr-o relatie de concubinaj,are doar 2 ani si 4 luni,,,vreau sa cer custodia fetitei in instanta,,am foarte multe dovezi impotriva fostei ... (vezi toată discuția)
Custodie unica giulya93 giulya93 buna seaara sunt in proces cu fostul concubin pentru custodia copilului de 3 ani.se poate sa obtin custodie unica sau comuna ?adica daca tatal este un betiv si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt mama a doi bebeluși (unul de 2 anișori, celălalt ... Treb Treb Buna ziua, Sunt mama a doi bebeluși ( unul de 2 anișori, celălalt de 2 luni ), născuți dintr-o relație cu un cetățean german, eu având cetățenia ... (vezi toată discuția)