Buna ziua. Impreuna cu mama mea avem de facut o succesiune in urma decesului tatalui meu.
Mostenirea ar consta in 2 apartamente, in Bucuresti ambele, unul de 2 camere in cartierul Floreasca si unul de 3 camere in cartierul Pantelimon. Data decesului : 20.12.2011
Intrebarile mele ar fi urmatoarele :
1. Care ar fi costul total al succesiunii si cum se calculeaza mai exact ? Variaza de la un birou notarial la altul in functie de preturile din catalogul fiecarui birou notarial in parte ? Daca da, mi-ati putea recomanda 2-3 birouri notariale cu cele mai mici preturi de catalog ? Mai exista si alt plata variabila sau doar evaluarea bunurilor ?
2. Motivul pentru care postez este de fapt ca in curand se implineste 1 an de la deces. Am citit pe internet raspunsuri diferite pentru care costul total al succesiunii creste cu foarte mult ( cel putin 60% din ce am citit, prin alte locuri am auzit ca dublu, s.a.m.d. ) odata ce trece ba 1 an, ba 2 ani de la deces. Am luat legatura cu un notar acum ~ 2 luni si mi s-a spus ca dupa 2 ani, insa vreau sa ma asigur de aceea intreb, fiindca totusi vorbim de o suma serioasa de bani. Conform legislatiei actuale deci, acea taxa apare de 1 an sau 2 ? Si apropo ce despre ce taxa este vorba mai exact, care intervine de 1 an sau 2 ? Impozit la stat sau... ce ?
3. Am evaluat dupa capu' meu cele 2 apartamente la suma totala de 500.000 RON ( ~ 60.000 EURO fiecare adica ) si folosind calculatorul de pe acest site
[ link extern ]
am ajuns la 2 rezultate :
a) Succesiune realizata in mai putin de 2 ani : 2810 RON
b) Succesiune realizata in mai mult de 2 ani : 7810 RON, de unde 5000 RON reprezinta cica impozit.
Dintr-un calcul simplu am realizat ca 5000 RON ar insemna de fapt fix 1% din valoarea bunurilor ( pe care eu le-am evaluat la 500.000 RON ), este corect ? Acea taxa care intervine dupa 2 ani ( sper ca pana la urma este vorba de 2 ani, si nu de 1 singur an ), este de 1% din valoarea bunurilor ?
Acestea ar fi intrebarile mele. Multumesc anticipat tuturor celor care imi vor raspunde concret si precis la aceste intrebari. Raman recunoscator !
P.S. In cazul in care exista cineva care ar putea aproxima cu oarecare exactitate valoarea celor 2 imobile, pot intra in detalii in cazul ambelor ( etaj, confort, decomandare, suprafata, utilitati, etc. ).