avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autorizarea instantei de tutela pentru acte de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autorizarea instantei de tutela pentru acte de dispozitie ale minorului

Am urmatoarea situatie juridica, sunt curioasa ce parere aveti cu privire la subiect:
Doresc sa obtin autorizarea insantei de tutela pentru a efectua o vanzare a unui imobil apartinand unui minor. Din punct de vedere procedural, am aflat, dupa multe discutii, ca nici macar insantele nu prea stiu cum sa procedeze. Practic, intrebarea este, ce tip de cerere formulez? In opinia mea, nu poate fi decat o cerere necontencioasa, prin care se solicita aceasta autorizare, pentru ca nu exisa contradictiorialitate ori parat. Am auzit si opinia ca ar putea fi ordonanta presedintiala dar consider ca nu se poate justifica vremelnicia, neprejudecarea fondului etc plus nu am parat. Mai e problema numirii unui curator, am inteles ca nu se poate fara. Deci numirea lui se solicita prin cererea principala (necontecioasa) sau pe cale separata (o eventuala ordonanta presedintiala cu acest petit doar)? Este necesara numirea unui consiliu de familie? Art. 124 noul cod civil arata ca nu e necesar, daca ocrotirea minorului se face prin parinti dar art. 144 alin (2) vine in cotnradictie si spune ca pt acte de dispozitie e necesara si autorizarea data de consiliul de familie.
Sunt curioasa daca s-a mai lovit cineva de aceasta problema si ce solutii ati gasit...
Art. 150. - (1) Ori de câte ori între tutore şi minor se ivesc interese contrare, care nu sunt dintre cele ce trebuie să ducă la înlocuirea tutorelui, instanţa de tutelă va numi un curator special.
(2) De asemenea, dacă din cauza bolii sau din alte motive tutorele este împiedicat să îndeplinească un anumit act în numele minorului pe care îl reprezintă sau ale cărui acte le încuviinţează, instanţa de tutelă va numi un curator special.
(3) Pentru motive temeinice, în cadrul procedurilor succesorale, notarul public, la cererea oricărei persoane interesate sau din oficiu, poate numi provizoriu un curator special, care va fi validat ori, după caz, înlocuit de către instanţa de tutelă.

Art. 501. - (1) Părinţii au dreptul şi îndatorirea de a administra bunurile copilului lor minor, precum şi de a-l reprezenta în actele juridice civile ori de a-i încuviinţa aceste acte, după caz.

Art. 502. - (1) Drepturile şi îndatoririle părinţilor cu privire la bunurile copilului sunt aceleaşi cu cele ale tutorelui, dispoziţiile care reglementează tutela fiind aplicabile în mod corespunzător.


Din coroborarea acestor dispozitii, rezulta ca, ori de cate ori se ivesc interese contrare intre minor si parinti se va numi un curator special.

Noţiunea de interese contrare cuprinde nu numai pe acelea care au dat naştere unui conflict, ci şi acele interese concurente care sunt susceptibile de a intra în conflict.

Bunaoara, atunci cand la mostenirea parintelui decedat vine copilul minor in concurs cu parintele supravietuitor, atat minorul cat si parintele au fiecare un interes propriu, care ar putea intra in conflict cu interesul celuilalt.

Daca in majoritatea cazurilor parintele supravietuitor sustine corect interesele minorului, nu trebuie neglijata eventualitatea in care parintele ar actiona in propriul sau interes si in dezavantajul minorului. (profitand de lipsa de experienta a copilului, datorita minoritatii).
Pentru un astfel de motiv legea prevede necesitatea numirii unui curator special.
Si nu numai atunci cand este in discutie succesiunea unuia dintre parinti, ci IN ORICE succesiune in care minorul vine IN CONCURS cu parintele sau parintii sai. (atat minorul cat si parintele/parinti sunt impreuna chemati la acea mostenire).

Aceeasi solutie se impune si la PARTAJ, daca printre copartasi figureaza parintele sau parintii ALATURI de minor.



@abby

Poate ca in speta dvs. (din motive care imi scapa/amanunte pe care nu le cunosc) s-a ajuns la concluzia ca ar fi necesara numirea unui curator special, pentru ca ar exista interese contrare intre mama si minor.

Dar atunci nu putea fi numita chiar mama curator special, tocmai din cauza intereselor potrivnice cu ale minorului.

:-/
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Decembrie 2011
romascanu, moderator
nu, va asigur ca intre parintele care traieste si minor nu exista interese contrare, adica la imobilul in cauza,dupa autorizarea instituirii curator special al minorului la dezbaterea succesorala au venit doar bunica minorului si o matusa .
Minorului i s-a dat o cota de 3/8 din jumatatea de imobil supusa succesiunii.
Minorul a cules mostenirea in locul tatalui predecedat bunicului, deci dupa bunicul patern.

Deci, atat in prima situatie(dezbatere succesorala) , cat si in cea de-a doua (vanzare cota dobandita de minor), notarul a insistat pe instituirea curator special in persoana mamei , care sa semneze actele pentru si in numele minorului.
Si in primarii pana la aparitia Noului Cod Civil se proceda la fel, adica se instituia curatela iar curator era numit parintele supravietuitor. E o practica mostenita. Probabil ca acum cu aparitia noii legi se vor incumeta mai multi sa o si citeasca inainte de a o pune in aplicare dupa ureche.
romascanu a scris:

Nu se numeste un curator special ori de cate ori nu-i plac notarului ochii parintelui, mana lui mai scurta sau picorul mai lung !



Judecatoria sector 2 (37715/300/2011)

" Respinge cererea de instituire a curatelei minorei .... pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare având ca obiect apartamentul nr... din Bucureşti, sector 3, formulată de mama sa, ...., constatând că între copil şi mamă, reprezentant legal ... nu există interese contrarii."
Buna,
Sunt mama (are si tata) unui minor care v-a implini in iulie varsta de 14 ani si pana atunci, (luna aceasta), cineva vrea sa ii donoeze copilului meu un imobil. Notarul m-a trimis la instanta de tutela pentru nu stiu ce hartie care spune ca inainte de schimbarea codului civil, s-ar fi putut obtine de la autoritatea tutelara-Primarie.
Despre ce este vorba si cum ar trebuie sa procedez.
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Act donatie catre nepot roxana12 roxana12 se poate face act de donatie de catre bunici catre nepot minor de 5 ani? ce fel de clauze ar trebui introduse astfel incat in cazul decesului tatalui ... (vezi toată discuția)
Vreau sa trec casa pe numele copilului xena2 xena2 inpreuna cu sotia vrem sa trecem casa pe numele copilului minor,are 15 ani si este singurul copil.un notar ne-a spus ca trebuie un curator ptr.a fi reprezentat ... (vezi toată discuția)
Numire curator prin instanta de judecata madalina bobeica madalina bobeica Buna ziua, Ma poate ajuta cineva cu un model de actiune in instanta prin care tatal unei minore doreste sa fie numit curatorul acesteia pentru a se putea ... (vezi toată discuția)