avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care ar fi avantajele fiduciei?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care ar fi avantajele fiduciei?

buna ziua! vreau sa va rog dc imi puteti explica ceva in legatura cu fiducia.
am gasit urmatoarea fraza: "Marele avantaj pe care il aduce aceasta institutie este posibilitatea partajarii unor active ale unei persoane fizice sau juridice in cadrul aceluiasi patrimoniu, fara a mai fi necesara crearea unor enitati juridice distincte pentru a beneficia de avantajele raspunderii limitate.Prin divizarea patrimoniului sau crearea mai multor mase patrimoniale, se creeaza creditori specializati carora le sunt alocate spre urmarire anumite mase patrimoniale."

dar posibilitatea partajarii unor active ale unei pers fizice in cadrul aceluiasi patrimoniu nu putea fi facut prin acele mase patrimoniale? de ce fiducia aduce acest avantaj?
va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2011
Borsec, utilizator
Cel mai recent răspuns: Quartila , utilizator 03:53, 13 Decembrie 2011
Bun, parerea mea e ca, in primul rand, nu ar trebui sa te blochezi in formularile, exprimarile altor persoane. In al doilea rand, ceea ce ai citat tu mi se pare eronat in parte, adica confuzia ta e justa, in parte. Acest mare avantaj pe care il aduce fiducia nu e de fapt caracteristic ei, sau, mai bine spus, unic ei. El este unul comun patrimoniilor de afectatiune, iar, daca arunci o privire peste art. 31 al 3 din Noul Cod Civil, fiducia este doar un tip de patrimoniu de afectatiune.
Bun, acum ca am clarificat problema, in parte, hai sa ne axam pe prima ta intrebare. Fiducia nu este doar o alta modalitate de a crea un patrimoniu de afectatiune ci, conform art. 773, este o operatiune juridica prin care poti crea o diviziune patrimoniala, o masa patrimoniala pe care sa o incredintezi spre administrare unei persoane de tipul celor indicate in art 776 al 2. Adica, mai pe sleau, pui niste bunuri sau drepturi deoparte, le incredintezi pe o perioada determinata unei firme ce se ocupa de investitii, si, la sfarsit, cu putin noroc, culegi fructele. Facand asta ai posibilitatea sa castigi dar fara a pierde mai mult decat masa patrimoniala fiduciara.
Cum s-a mai spus mai sus, discutia e lunga, dar , in esenta, lucrurile stau cam asa cum am expus mai sus.
Borsec a scris:

ok, dar de ce este nevoie de un contract de fiducie pt a partaja activele unei persoane? am inteles ca acum cu noul Cod Civil se poate partaja patrimoniul unei persoane, deci care mai e rostul fiduciei? dc o persoana poate sa-si partajeze singura patrimoniul, de ce trebuie sa apeleze la un fiduciar pt asta? puteti sa-mi spuneti ce reprezinta acele entitati juridice distincte? multumesc!

Este nevoie de contract pentru ca se nasc obligatii si drepturi intre parti. Si este nevoie de un fiduciar pentru ca, o persoana nu isi poate afecta siesi o catime din patrimoniu, intrucat il detine in totalitate.

Patrimoniul afectat va fi folosit la "marirea'' valorii acestuia. In cazul unei viitoare pagube sau esec in afaceri, nu se raspunde in fata creditorilor decat cu patrimoniul afectat. In cazul in care nu exista fiduciarul, persoana raspundea cu intreg patrimoniul.
De aceea este un avantaj, si nu trebuiesc infiintate alte personalitati distincte. De exemplul srl -uri, sau filiale, in cazul pj deja existente.

Inteles acum ? Sau refolmulez? :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Patrimoniu/buget Calyope Calyope art 50 alin.(2) \"Baroul are personalitate juridicã, patrimoniu si buget propriu.\". Care e distinctia dintre patrimoniu si buget?#-o (vezi toată discuția)
Ref pfa dy.ciocan dy.ciocan Buna ziua, Am un PFA si as vrea sa stiu, daca imi deschid un cont in banca pe PFA, in cazul unei executari silite pe persoana fizica se poate pune ... (vezi toată discuția)
Contract de fiducie Rodica Teodorescu Rodica Teodorescu Potrivit art.776, (2) Pot avea calitatea de fiduciari în acest contract numai instituţiile de credit, societăţile de investiţii şi de administrare ... (vezi toată discuția)