avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Anulare decizie de pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Anulare decizie de pensie

Am primit decizia de pensionare pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare , ca urmare a lucrului in conditii deosebite de munca (gr. a II-a).
Am depus , la dosarul cererii de pensionare, adeverintele de grupa intocmite cf. Anexei 14 la normele de aplicare a Legii pensiilor 263/2010 si calcului pensiei s-a facut tinand cont de aceste acte.
Pe decizie, apare un inscris cu pixul conditionand punerea in plata a deciziei de pensionare de prezentarea unui tabel nominal in care eu sa ma regasesc precum ca am lucrat in gr. a II-a.
Detinatorul actual al arhivei societatii de constructii unde am lucrat a motivat ca nu mai elibereaza alt act justificativ , asa cum mi-a cerut casa jud de pensii , intrucat legea nu cere altceva decat acest formular de adeverinta pe care , de altfel este si inscris ca raspunderea ii apartine lui ca emitator de adeverinta.
Casa jud de pensii ameninta cu anularea deciziei de pensionare.
Intrebare :1. exista prevedere legala prin care o casa judeteana de pensii sa poata anula o decizie de pensionare pe care a emis-o?
Intrebare 2 : O decizie de pensionare care este un act juridic poate fi conditionat prin inscrisuri cu pixul neinsusite de nimeni , fara a fi catalogate drept fals in acte publice si in inscrisuri oficiale ?
Cel mai recent răspuns: Zamfir Marin , utilizator 22:19, 23 Februarie 2020
pintiliemirceadorin a scris:
Conform L263/2010 art. 149 (1) aceasta decizie rectificativa trebuie contestata la Com Centrala de Contestatii in 30 de zile sau se transeaza la actiunea judecatoreasca pe care am deschis-o si care este in derulare ?

Trebuie sa o contestati la Comisia Centrala de Contestatii din cadrul CNPP. Orice decizie de pensie urmeaza aceeasi procedura intrucat legiuitorul nu a prevazut nicio exceptie de la aceasta regula. Procedura administrativa prealabila este obligatorie.
Aveti dreptate, am citit si eu legea cu atentie. Dar, mai este un aspect.
C.J.Pensii a primit citatia , de la Tribunal , prin care subsemnatul am deschis o actiune in justitie impotriva acesteia . Primul termen a fost pe 21 februarie a.c., termen la care CJPensii nu s-a prezentat in instanta.
Cu toate acestea, in urma primirii Hotararii C.C.C. , hotarare care nu are caracter jurisdictional (Legea 263/2010 art.149(2) , CJPensii s-a “grabit” in mod nejustificat si pe 25 februarie a.c. a emis o decizie de revizuire.
Parerea mea este ca , in conformitate cu Legea 263/2010 art. 151 (2) , CJPensii avea obligatia sa astepte termenul legal de 30 zile in care legea imi da dreptul sa atac Hotararea CCC in instanta judecatoreaca competenta si abea dupa aflarea hotararii definitive a instantei de judecata, sa se conformeze acestei hotarari a instantei judecatoresti.
Intrebare: Decizia de revizuire data de CJPensii in acest caz este legala ?
Inclin sa cred ca lipsa de profesionalism de care au dat dovada functionarii publici de la CJPensii inca de la inceput cand au solicitat abuziv, prin acel inscris in decizia de pensionare , conditionarea la plata a deciziei , aspect pe care CCC nici nu l-a bagat in seama , se manifesta si acum odata cu emiterea deciziei de revizuire.
Cum ramane cu afirmatia ca o decizie de pensie nu poate fi anulata ?
LEGEA 263/2010. Art. 107
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
Intrebare : din acest articol de lege sa inteleg ca prin revizuire se poate anula decizia de pensie data intial ? Cu alte cuvinte : EU te-am facut pensionar si tot EU te fac SOMER !
Stimata Dna Gabriela Pintea, va rog sa comentati!
Cu stima,
Cu ocazia Zilei de 8 Martie , doresc tuturor doamnelor si domnisoarelor , care modereaza subiectele postate pe forum , o primavara frumoasa , sanatate si implinirea tuturor dorintelor ."La Multi Ani !
=D>
In primul rand va multumesc pentru urari si va doresc multa sanatate.

In al doilea rand nu am cum sa fiu de acord cu modalitatea in care interpretati prevederile legale. Initial vreau sa precizez, ca sa fie cat se poate de clar, ca nu am cum sa exprim un punct de vedere obiectiv in privinta legalitatii actelor la care faceti referire intrucat nu am posibilitatea sa le citesc si nici nu am cum sa am acces la dosarul dvs. de pensie.


pintiliemirceadorin a scris:
Parerea mea este ca , in conformitate cu Legea 263/2010 art. 151 (2) , CJPensii avea obligatia sa astepte termenul legal de 30 zile in care legea imi da dreptul sa atac Hotararea CCC in instanta judecatoreaca competenta si abea dupa aflarea hotararii definitive a instantei de judecata, sa se conformeze acestei hotarari a instantei judecatoresti.
Intrebare: Decizia de revizuire data de CJPensii in acest caz este legala ?

De unde rezulta aceasta obligatie legala la care faceti referire? De nicaieri. Actele emise in dosarele de pensii produc efecte juridice imediate. Chiar daca Hotararea CCC din cadrul CNPP nu este definitiva, nu rezulta -dintr-o prevedere legala- ca nu ar produce efecte si ca cei de la casele de pensii ar trebui sa astepte solutionarea litigiului.

Pentru ca o contestatie impotriva unui act sa produca efectul nepunerii in aplicare a acelui act trebuie sa existe o prevedere legala in acest sens. In domeniul asigurarilor sociale nu exista prevedere legala si nici nu a existat vreodata.


pintiliemirceadorin a scris:
Cum ramane cu afirmatia ca o decizie de pensie nu poate fi anulata ?

Dvs. confundati intelesul verbului ''a anula'' din vorbirea curenta cu cel conferit de legiuitor prin art. 106, alin. (3) din Legea nr. 263/2010. Eu v-am spus in primul meu mesaj ca emiterea unei noi decizii de pensie are ca efect pierderea valabilitatii deciziei anterioare. In limbaj curent se poate spune ca decizia anterioara a fost anulata, insa un jurist care cunoaste domeniul asigurarilor sociale nu poate sa faca aceasta gafa. Nu pot sa spun ca, printr-o decizie de revizuire, decizia anterioara de pensie a fost anulata, intrucat nu exista prevedere legala in acest sens.
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va rog sa ma lamuriti, care este semnificatia juridica a termenului :
” DECIZIE DE REVIZUIRE “ !
Legea 263/2010 art.106 (1) prevede : Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii,…, in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii.
Legea 263/2010 art. 107 (1) prevede : In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii,…, opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.”

Intrebare : Este legal ca o decizie de revizuire sa anuleze o cerere de pensionare , cerere depusa cu 142 de zile inainte? Mentionez ca aceasta cerere a fost admisa prin decizie de pensie , emisa de CJPensii , in termenul legal de 45 de zile de la data inregistrarii.

Intrebare : Este legal ca o decizie de revizuire sa anuleze calitatea de pensionar care odata obtinuta a produs efecte juridice precum incetarea contractului de munca ?

Am sa fac un scurt rezumat al spetei mele :
1. La data de 5 oct.2011 am depus cererea de pensionare , la CJPensii.
2. La data de 25 oct 2011, CJPensii se pronunta emitand Decizia de pensionare la limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani si 6 luni ( conf.L263/2010 art.106 (1) , dar conditioneaza punerea in plata a deciziei de prezentarea unor tabele in care eu sa figurez ca am lucrat in gr. a II-a (cerinta abuziva intrucat L 263/2010 art.103(2) si Normele de aplicare a L263/2010 art.77(1) precizeaza foarte clar ce documente se depun de catre solicitant la dosarul pentru pensionare ).
3. La data de 16 noi 2011 am depus o contestatie la CCC pentru nepunerea in plata a deciziei de pensionare ( conf. L263/2010 art.141(1) ).
4. La data de 27 ian 2012 am deschis actiune in justitie la Tribunal (termenul legal in care trebuia sa primesc raspuns la contestatie expirase de mult ) , avand drept solicitare : punerea in plata a deciziei de pensionare.
5. La data de 15 febr 2012 primesc , in sfarsit, dupa 90 de zile , Hotararea CCC prin care , in loc sa mi se dea o solutionare la contestatia mea privind punerea in plata a hotararii de pensie (L263.2010 art.105) , este contestata una din adeverintele mele de munca in gr. a II-a , adeverinta care fusese valorificata de CJPensii . Comisia Centrala de Contestatii dispune revizuirea Deciziei de pensionare cu valorificarea acelei adeverinte in conditii normale de munca.
Pe cale de consecinta, prin aplicarea acestei hotarari, reducerea varstei standard de pensionare nu se mai face cu 4 ani si 6 luni , ci doar cu 2 ani si 6 luni. Cu alte cuvinte, mai trebuie sa lucrez inca 2 ani pentru pensionare la limita de varsta.
6. La data de 25 februarie 2012 CJPensii emite , in baza Hotararii CCC , DECIZIA RECTIFICATIVA .
Intradevar, nu este prevedere legala care sa interzica emiterea deciziei rectificative pana la transarea cauzei in instanta , dar exista o lege nescrisa : LEGEA BUNULUI SIMT . . . .. CJPensii si-a exprimat punctul de vedere prin emiterea Deciziei de pensie , la fel si Comisia care a considerat ca, CJPensii a gresit . Acum era randul justitiei .
CJPensii si Comisia se joaca de-a deciziile si hotararile, iar eu stau, ma uit la ei si ma intreb : cine i-a pus in functii pe oamenii acestia si ale cui interese servesc ei ?
Asa numita decizie rectificativa nu modifica drepturile de pensie , ci pur si simplu , citez :
“ SE RESPINGE CEREREA DE PENSIONARE “ DEPUSA DE SUBSEMNATUL PE 5 OCTOMBRIE 2011.

Intrebare : cu tot respectul , va rog sa-mi spuneti si mie care este prevederea legala prin care o cerere de pensionare poate fi respinsa dupa 142 de zile, printr-o decizie rectificativa ?

Atentie !!!
Mentionez ca , in conformitate cu prevederile legale , CJPensii ar fi putut emite o Decizie rectificativa de pensionare anticipata partiala , la care am dreptul , incepand cu data de 5 octombrie 2011 , dar NU a facut-o.
7. Intrebare : Ce urmeaza acum ? Am intrat intr-un cerc vicios. O iau de la capat cu contestatia si la al doilea termen , la tribunal, ce solicit ?
8. Intrebare : Si daca voi contesta Decizia de rectificare , ce sa contest de fapt ? Punerea in practica a HCCC de catre CJPensii ? Si unde ? Tot la Comisie ? Mi se pare ridicol, mai ales ca Hotararea CCC se contesta in instanta, conf. legii.

Imi cer scuze ca am scris asa mult , dar , va rog sa ma lamuriti , Dna Gabriela Pintea !
Cu stima,

Alte discuții în legătură

Grupa a ii-a lipsa in decizia de pensie bcory bcory Buna seara, As dori sa aflu un sfat referitor la urmatoarea problema: dupa circa 2 luni si jumatate de asteptare, azi mama mea a primit decizia de pensionare ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie dorel13 dorel13 Un cetatean care nu se pricepe la legi, s-a pensionat anticipat, i s-au trecut 17 ani in grupa 2 de munca in loc de 25 de ani. Nu a facut contestatie la ... (vezi toată discuția)
Neluarea in calcul a grupei a 2-a de muncã stef100 stef100 Nu mi s-a luat în calcul, la stabilirea stagiului de cotizare, perioada în care, conform menţiunilor din carnetul de muncă, am lucrat în cadrul ... (vezi toată discuția)