avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... O noua OUG - Din 2012 contributia la pensii se ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

O noua OUG - Din 2012 contributia la pensii se calculeaza ca % din venitul NET cam la toti!!!

[ link extern ]

97. Se introduc două noi capitole Capitolul 2 şi Capitolul 3, cu următorul cuprins:
„Capitolul 2 Contribuţii sociale obligatorii privind persoanele care realizează venituri din activităţi independente, activităţi agricole şi asocieri fără personaliate juridică
Contribuabili
Art. 296
21 – (1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de
pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte:
a) întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
b) membrii întreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;
d) persoanele care realizează venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
f) persoanele care realizează venituri din activităţile agricole prevăzute la art. 71 lit. a)-c);
g) persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit,
din activităţi de natura celor prevăzute la art. 52 alin. (1), din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) şi din activităţile agricole prevăzute la art.71 lit. d);
(2) Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin.(1) pct. I – III şi V din Legea nr. 263/2010, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare, precum şi cele care beneficiazǎ de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii, nu datoreazǎ contribuţia de asigurǎri sociale pentru veniturile obţinute în condiţiile prevǎzute la alin.(1).
Baza de calcul
Art. 296
22
– (1) Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele
prevăzute la art. 296
21
alin. (1) lit. a) - e) este diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi
cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, valoarea anuală a normei de venit, sau diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă prevăzută la art. 50, după caz, şi nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
Popu, utilizator
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 13:29, 1 Martie 2013
georgeenciu a scris:

inteleg din sintagma "este diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi
cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv [...], valoarea anuală a normei de venit" ca si cei de la norma de venit vor fi obligati sa tina contabilitate?


Noua ordonanta lamureste definitiv si problema contabilitatii:

26. La articolul 49 alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(8) Contribuabilii care desfăşoară activităţi pentru care venitul net se determină pe bază
de norme de venit au obligaţia să completeze numai partea din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi referitoare la încasări, potrivit reglementărilor contabile elaborate în acest scop.”


Vechiul alineat (8) de la art. 49 arata asa:

(8) Contribuabilii care desfăşoară activităţi pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit nu au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitate în partidă simplă pentru activitatea respectivă.
Popu a scris:



Calculul contribuţiei
Art. 296^30 – (1) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate prevăzută la art. 296^27 alin. (1) se calculează în anul următor, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra unui venit bază de calcul obţinut prin cumularea bazelor de calcul menţionate la art. 296^29, fără a depăşi nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară.
Se limiteaza cumva venitul asupra caruia se impune contributia la sanatate la 12x Ceva (asa cum la pensii e limitat la 5x Altceva)?!?


Ce e ridicol (prin confuzia creata) e ca la sanatate limitarea e 12xCeva ANUAL iar la pensie e 5xAltceva LUNAR.
Ne poate lamuri cineva totusi? In cazul in care CAS 31.3% se aplica venitului net se vor inchide multe PFA-uri, dar cand aflam si noi ce se intampla? Eu sunt mai OK ca PFA pe real decat cu CIM in acest moment, dar daca se modifica contributia CAS o sa se schimbe datele problemei.
No comment! :|
In articolul: [ link extern ]
secretarul de stat de la MFP Dan Lazar zice "Noi nu introducem niciun CAS la nimeni. Practic, am adunat diferitele legi care operau deja, in aceasta Ordonanta care va fi promulgata in curand" -> referirea este la ordonanta din subiectul de aici. Deci se pare ca nu e un proiect aruncat pe site sa fie. Sa speram ca nu va fi varianta finala. Oricum, o entitate taxata cu ~50% mi se pare o aberatie. Sunt curios cum e in Germania. Sau, poftim, in Franta o tara cu fiscalitate ridicata.

offtopic: Intr-adevar normele de venit pe IT erau o facilitate de care s-a abuzat. Sincer, o firma serioasa nu ar fi avut voie sa se complice cu contracte de munca mascate ca PFA-uri, etc. (Si multe nici nu au facut-o.) Eu sunt de acord sa platesc taxe si impozite, dar nu la acest nivel. Si alt lucru deranjant e ca imbecilii care dau astfel de legi schimba regulile jocului in timpul jocului, in loc sa faca un climat stabil de afaceri din care ar avea de castigat toata lumea - ordonantele de urgenta ar trebui sa fie exceptia, si nu regula cum e la noi.
Ultima modificare: Joi, 15 Decembrie 2011
ciuc143, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza contributiile pentru sanatate si pensie pentru p.f.a. birzaveanu birzaveanu Am accesat masura 141 in domeniul apicultura si am fost nevoit sa ma inregistrez ca p.f.a. Va rog sa-mi spuneti ce obligatii fiscale am, mentionez ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa ioanana2006 ioanana2006 Buna ziua. 1.As vrea sa stiu daca pentru un Pfa pot stabili baza de calcul pentru pensii indiferent de ce venituri realizez( stiu baza minima 804 lei si ... (vezi toată discuția)
Contributie pensie pfa 2012 urmare a oug125/2011 ad2012pfa ad2012pfa Buna ziua Pentru PFA din 2010 - fara vreo alta angajare in alta parte in toata aceasta perioada - as dori sa stiu ce datorez Casei de Pensii , ca mai ... (vezi toată discuția)