avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cedare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cedare mostenire

Buna ziua,

Am o problema in legarura cu cedarea unei parti dintr-o mostenire.
La vatra bunicilor paterni a ramas un frate de al tatalui meu care la randul lui a avut un copil ,care evident, era varul meu si a altor patru verisori .Pana in februarie 2010 acest var a trait in averea ramasa de la bunici si preluata de unchiul meu *tatal lui*.
Pana aici nimic neobisnuit.In noiembrie 2010 a decedat si varul meu ,unicul mostenitor care la randul lui nu a avut nici un copil care sa devina mostenitor.
In aceasta situatie am devenit mostenitori toti verisorii lui care suntem in numar de 5 persoane.
Dintre acestia unul doreste sa foloseasca acea mostenire ramasa si din acest motiv mi sa adresat pentru cedarea partii mele ,cedare cu care am fost de acord.

Problema abia acum incepe fapt pentru care solicit parerea dvs.

Am facut un act notarial in care imi prezint acordul de cedare insa in acel act nu am facut mentiunea expresa cu numele celui care ii fac cedarea.

Din aceasta cauza varul care urmeaza sa devina mostenitor unic se teme ca aceasta cedare nu se adreseaza expres lui si ca in situatia in care unul din ceilalti
mostenitori nu cedeaza ,el va fi nevoit sa plateasca acestuia atat partea ce i se cuvine de drept din acea mostenire cat si partea ce i se cuvine din cedarea mea .

Daca sunt inteles ,astept parerea dvs.

Va multumesc .

Cel mai recent răspuns: violeta fiscuci , utilizator 15:34, 15 Decembrie 2011
@violeta, nu mai au dreptul sa participe.


1.Ce se intampla cu actul respectiv daca la data redactarii sale a fost omisa fiica fratelui decedat din rea vointa sau/ori neglijenta? In momentul redactarii sale a fost intrebat un martor cati copii sunt, iar acel martor a raspuns...2, ceee ce in parte era adevarat, netinand seama de faptul ca exista si la vremea respectiva mostenitoarea de drept a fratelui decedat.

2. Problema este ca mama doreste partea ei de pamant, poate fi atacat actul in cauza?


Scuze, nu am cititi prea atent primul mesaj.

Da, puteti deschide o actiune spre anularea certificatului de mostenitor. Totusi, descendentii fratelui decedat au acceptat mostenirea in termen de 6 luni? Daca nu a facut-o inseamna ca oricum nu vor mai avea dreptul.
Situatia sta asa....

La moartea bunicului matern s-a facut un act in care s-a specificat ca sunt 2 mostenitori, nu 3 (al trei-lea fiind fiica fratelui decedat care la momentul acela, anul 1981, avea 3 ani).

Mama mea, a cedat atunci de BUNAVOIE partea ei din casa parinteasca, deci in concluzie pe actul de mostenire nu este decat un singur mostenitor.

De 30 de ani, nimeni nu a contestat acest act, insa acum si mama mea si fiica fratelui decedat doresc partea lor de pamant, pentru care acu ar dori sa se faca succesiunea ca sa se imparta la 3.

Sa inteleg ma mama mea daca a renuntat la partea ei de casa, nu mai are dreptul nici la pamant, cCHIAR DACA atunci nu se punea problema de terenuri in proprietate.
Ultima modificare: Joi, 15 Decembrie 2011
violeta fiscuci, utilizator
Mama a renuntat la tot. Atat la bunurile care se cunostea ca ii apartin defunctului cat si celor care nu au stiut.
Da, m-am lamurit, multumesc frumos!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament mostenit ancacatya ancacatya buna ziua,mama mea este mostenitoarea unui apartament ramas de la parintii ei(bunicii mei),Nu s-au facut nici un act de trecere a apartamentului pe numele ... (vezi toată discuția)
Moștenire după bunica Isthrt Isthrt Buna ziua. As dori sa imi dați un raspuns, dacă se poate, la următoarea situație : tatăl meu a decedat de doua săptămîni si momentan dezbatem ... (vezi toată discuția)
Diminuarea masei succesorale prin disimulare ionmoisil ionmoisil Parintii tatalui meu au avut 2 fii, tatal meu si unchiul meu.Primul a decedat bunicul inainte de 1989.Masa succesorala dupa bunicul meu s-a impartit in cotele ... (vezi toată discuția)