avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce procent de parte comuna incalzire v-a iesit daca ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce procent de parte comuna incalzire v-a iesit daca ati facut inventarierea?

Ce procent de parte comuna incalzire v-a iesit daca ati facut inventarierea tevilor si ati montat repartitorul martor pe parti comune.

Daca nu ati facut inventarierea si ati convenit in comitet ce procent ati convenit?

Va multumesc si cin ne dati procentul precizati si daca este calculat sau convenit.
Cel mai recent răspuns: slyman , utilizator 21:51, 7 Februarie 2012
Am primit astazi tabelul global de calcul pe luna noiembrie.
Blocul este compus numai din garsoniere, deci care au aceeasi cota-parte indiviza.

- pentru spatii comune este considerat tot sistemul de conducte din subsol. Nu avem calorifere functionale pe holuri sau in camarile comune. Unitati rezultate din inventariere si repartizate acestei categorii pe cota parte-indiviza = 53 / apartament

- pentru tevile verticale se are in vedere o diferentiere a numarului de unitati pentru diferite etaje. Ca exemplu va pot spune ca pentru P = 124 unitati /ap, .... et.1 si 2 = 138 unitati / ap,.... et 3 si 4 = 132 unitati / ap,..... et 5 si 6 = 124 unitati / ap,..... et 7 = 118 unitati / ap si et.8 (ultimul) = 43 unitati / ap.
Aceasta repartizare se face tot in functie de cota-parte indiviza.
Pentru spatiile comune si tevile verticale, in total, numarul de unitati a rezultat din factorul de conversie al intregului sistem rezultat din inventariere inmultit cu diferenta de indecsi de pe repartitorul martor de la o luna la alta.
Asadar, incepand din acest sezon nu mai exista un procent fix care sa se aplice spatiilor comune si tevilor verticale, ci numarul de unitati rezultate in fiecare luna depinde de temperatura de livrare a agentului termic si care se exprima in diferenta de indecsi de la o luna la alta a repartitorului martor. Aceasta este o variabila cu valoare diferita de la luna la luna, depinzand de temperatura agentului. Celalalt factor (factorul de conversie este o constanta, rezultata din masuratorile de la inventariere si este aceeasi in fiecare luna).

- pentru spatiile individuale numarul de unitati este o suma a tuturor unitatilor caloriferelor din apartament, iar pentru fiecare calorifer s-a calculat numarul de unitati ca fiind produsul intre factorul de conversie al caloriferului si diferenta de indecsi de la o luna la alta. Factorul de conversie s-a atribuit atunci cand s-a montat repartitorul pe calorifer sau cand s-a schimbat caloriferul si a fost chemat un reprezentant al firmei sa remonteze repartitorul, modificand atunci si factorul de conversie cu cel al caloriferului nou.

Pentru apartamentele estimate, acestora li se prevede un numar mediu de unitati referitor la consumul individual declarat pe tot condominiul.
In cazul in care in luna urmatoare la acest apartament se declara indecsii si se constata un consum mai mic decat cel estimat cu o luna in urma, se scad unitatile puse in plus prin estimare din consumul declarat curent. Daca acest consum (pe ultima luna) a fost 0, atunci i se scad unitati si din participatia la tevile verticale (nu si din spatiile comune). Restul unitatilor ramase nescazute se vor scadea in luna urmatoare. Se spune despre acestea ca sunt unitati in contul apartamentului.

Pentru apartamentele necontorizate se respecta principiul aplicat si pana acum, in sensul ca fiecarui calorifer inventariat i se prevede maximul inregistrat la un calorifer similar (cu acelasi factor de conversie) din condominiu. Suma tuturor unitatilor caloriferelor astfel calculate din apartament se inmulteste cu 110% (adica li se adauga un 10%).

Apartamentele care au doua estimari, la a 3-a luna se considera necontorizate si li se calculeaza consumul in consecinta.

Pentru administratori as face o recomandare de bun-simt. Acelor apartamente care nu sunt locuite si proprietarii lor nu dau indecsii timp de 3-4-etc. luni e bine sa le considerati din oficiu acelasi index ca la ultima declarare a indecsilor. Consumul efectiv, chiar si nedeclarat se stocheaza in litera "M" si timp de 1 an de zile e timp sa se regularizeze.....decat sa fie considerat necontorizat.

Apartamentele necontorizate nu platesc comision de calcul.

Ca idee.... spatiile comune si tevile verticale au o pondere in totalul condominiului de 10,44% + 19,44% = 20%, dar atentie, fiind diferentiate pe etaje, tevile verticale intra in categoria spatiilor individuale necontorizate si cu incalzire continua.

Pot sa va mai dau niste repere despre consumul foarte diferit de la un apartament la altul. Am considerat apartamente care nu au avut in trecut estimari. Deci unul are 68 unitati, un altul, la limita maxima 1389 unitati.
Toate aceste consumuri sunt inregistrate pentru aprilie (jumatate de luna), octombrie (jumatate de luna) si noiembrie (luna intreaga).

Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2011
elga50, moderator
Si noua ne-a venit calculul pe noiembrie.
Procent parti comune 4% .
Bloc nou fara tevi verticale prin apartamente .Avem doar tevi orizontale de la calorifer la teava din perete 1m care nu se ia in calcul dupa cum ne-a spus firma.

Tevile din subsol sunt din PPR izolate toate.Avem centrala de bloc.

Consum minim 0 ca sunt multe apt nelocuite.
Consum maxim (a lasat non stop caloriferele are 84mp si e la parter 592.16+19.53 citirea=611.69.

Au incercat sa ne modifice pretul de citire calorifer de la 3.52 la 3.9 dar cand am zis ca reziliez a ramas la fel.
este o mare problema, repartizarea caldurii la apartamentele debransate.
la mine procentul este de 5,5%
carmenmur a scris:

este o mare problema, repartizarea caldurii la apartamentele debransate.
la mine procentul este de 5,5%


La inceputul lui noiembrie am acceptat fara nici un calcul, orbeste, fiindu-mi sila de alte discutii interminabile, 11%. Suntem 4 apartamente debransate pe scara. Un lucru interesant pe care l-am constatat cand s-a "negociat" procentul de mai sus - cele 2 ap. debransate anterior (de 4, respectiv 7 ani) nu au platit niciodata aceste parti comune. Administratorului i-au crescut brusc dopuri de ceara in urechi atunci cand l-am intrebat de ce. M-am oferit sa-i platesc o consultatie la un ORL-ist, dar nici asta n-a auzit.
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2011
cga43, utilizator
Administratorul este angajatul dumneavoastra, al proprietarilor. Administratorul actual putea sa nu fie administrator acum sapte ani. Legislatia s-a schimbat mult in acesti sapte ani.
De aplicarea unui mod de repartizare sau altul in ultimii sapte ani sunt raspunzatori proprietarii alesi sau care au ales membrii comitetului execitiv in aceasta perioada.

Alte discuții în legătură

Calcul energie termica pentru apartamentele debransate dela sistemul centralizat marius61 marius61 Cum se calculeaza pentru un apartament debransat dela sistemul centralizat cota de energie termica si in ce lege este prevazuta calcularea. Mentionez, pe ... (vezi toată discuția)
Calcularea consumului de energie termica pentru apartamentele debransate 1970 1970 buna ziua, 1.Va rog sa-mi spuneti cum calculez consumul de energie termica pentru un apartament debransat total. Mentionez ca apartamentul are o suprafata ... (vezi toată discuția)
Calculul caldurii la comun carmen bodeanu carmen bodeanu La ce se refera cota de 10% din costurile de incalzire ale scarii de bloc,care urmeaza a fi platita de posesorii de centrale de apartament?;eu inteleg ca se ... (vezi toată discuția)