avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intrebare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intrebare

salutare.
am un salariat cu norma intreaga a carui contract expira pe 15.10. Angajatorul vrea sa-i facem contract pe perioada nedeterminata, dar cu contract de 5 ore/zi si salariul dimunuat proportional.
Intrebarea mea este: merge sa-i fac doar act aditional la contractul vechi in noile conditii? ( nedeterminat de la 15.10, iar norma de munca si salariul modificate de la 01.11)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:35, 14 Octombrie 2008
tudorvaleriu a scris:

@coca_lb:
Nu e corect cum au procedat cei de la ITM Constanta. Cred ca se cheama abuz ceea ce au facut ei.
Pot sa modific salariul unui angajat cu orice zi a lunii. Ar fi, insa, doua aspecte:
- obiceiul este ca se face acest lucru cu data de 1 ale lunii iar softurile de salarii sunt facute in acest fel;
- contabilii de salarii se opun pentru ca este mai complicat pentru ei sa faca statul de plata cu doua salarii pentru acelasi om; un contabil bun nici nu isi face probleme din aceasta.
Am uitat sa spun secretul: am facut actul aditional, m-am prezentat la ghiseu la ITM (Campina-Prahova) si mi l-au inregistrat. Asta e tot. S-ar putea ca cei de la ITM de la noi sa fie mai destupati la minte.


Va numarati printre cei norocosi.
Eu sunt IRU si tot eu fac si salarizarea; nu consider ca e mare bataie de cap sa calculezi salariu daca un angajat are doua salarii diferita intr-o luna, in schimb am impresia ca e vorba de comoditate din partea celor de la ITM ( cred ca primirea actelor la ghiseu este in functie de cat de informat esalariatul respectiv si cat de bine cunoaste prevederile legale).
Succes tuturor ( mai ales in aceasta perioada) la depunerea actelor.
Chiar ca nu vad unde ar fi partea incomoda pentru cei de la ITM (!?). Ei nu fac decat sa inregistreze actul aditional in carnetul de munca (asta daca nu o face angajatorul) si atata tot. Ce conteaza pentru ei cu ce data se aplica actul respectiv? I-a intrebat cineva de ce fac asta? Aici as vrea sa vad ce parere are "elis".
Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Vioreld a scris:

salutare.
am un salariat cu norma intreaga a carui contract expira pe 15.10. Angajatorul vrea sa-i facem contract pe perioada nedeterminata, dar cu contract de 5 ore/zi si salariul dimunuat proportional.
Intrebarea mea este: merge sa-i fac doar act aditional la contractul vechi in noile conditii? ( nedeterminat de la 15.10, iar norma de munca si salariul modificate de la 01.11)?


Se face act aditional incepand cu data de 15.10 pentru durata nedeterminata, iar durata timpului de munca si salariul pot fi modificate de la data de 01.11 .
Modificarea c.i.m. poate avea loc oricand, in conditiile prevazute de lege. Nu exista nicio norma legala care sa impiedice angatprul sa modifice salariul unui angajat la jumatatea lunii sau incepand cu alta zi din luna.
ITM-ul nu are de ca sa impiedice inregistrarea unu asemenea act, deoarece nu are baza legala pentru refuzul inregistrarii. Intr-adevar, angajatorul va depune doua randuri de state unul pentru o perioada din luna, iar celalalt pentru perioada ramasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transformare cim perioada determinata in nedeterminata mirela2000 mirela2000 Buna ziua, Cum pot transforma CIM din durata determinata in durata nedeterminata fara a se pierde nici o zi de lucru pentru salariat? Este suficient un act ... (vezi toată discuția)
Act aditional. Vioreld Vioreld salutare. un act aditional la contract de muncase depune in termen de 5 zile de la perfectare la itm. deci, eu pot sa inchei un act cu data de 07.11.2008 ... (vezi toată discuția)
Act adit de 2 ori coca_lb coca_lb cum se procedeaza in cazul in care pt un salariat am marit salariul de doua ori incepand cu data de 01.08.2008? prima oara i sa-a marit cu o suma, iar a doua ... (vezi toată discuția)