avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Garantie obligatorie persoana fizica 24 luni?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Garantie obligatorie persoana fizica 24 luni?

am cumparat un laptop de pe vexio, mi-au spus cand l-am comandat ca are defapt 24 luni si pe site scria 1 an, dar au spus ca, cu noile legi sunt obligati sa dea 24 luni la persoane fizice, ok...am zis ca este bine, ptr ca vroiam 24 luni, dar cand a ajuns azi acasa laptop-ul m-am uitat pe certificat si scrie 1 an, nu am desigilat cutia, si nici nu o desigilez pana nu aflu, i-am sunat pe cei de la vexio si mi-au spus ca nu conteaza ce scrie pe certificatul de garantie, se ia in considerare bonul fiscal si data cand a fost cumparat si are 2 ani pe baza bonului fiscal dupa noile reglementari, bineinteles ca nu mi s-a parut ok si m-am pus pe cautat...dar nu am gasit nimic concret pe subiectul asta, si as dori daca se poate sa ma lamuriti, nu prea am incredere in aceste firme
Cel mai recent răspuns: ondrei , utilizator 21:59, 5 Ianuarie 2012

... nu imi este clar: garantia pe care comerciantul o ofera in scris este de un an, spunand ca atat ofera producatorul.


Eu zic ca nu este corect, pentru ca nu respecta Art. 16 din Legea 443/2003:

Raspunderea vanzatorului, conform prevederilor art. 9-14, este angajata daca lipsa de conformitate apare intr-un termen de 2 ani, calculat de la livrarea produsului.

In garantia care o ofera ar trebui sa fie specificata perioada de 2 ani de la data facturii / bonului fiscal in care el, ca vanzator, trebuie sa aduca produsul la conformitate daca acesta se defecteaza. Parerea mea este ca beneficiati de aceasta perioada chiar daca nu e mentionata de vanzator, ea va este garantata de lege. O reclamatie la ANPC ar rezolva situatia daca produsul s-ar defecta la 1 an si jumatate de la cumparare.



Daca se defecteaza produsul, este reparat ca si cum ar fi acoperit de garantia oferita de producator?


Si eu presupun acelasi lucru: ca respectivul vanzator vrea sa se foloseasca de prevederile Art. 15 din aceasta lege, care spune
Daca vanzatorul este raspunzator fata de consumator pentru lipsa de conformitate rezultata dintr-o actiune sau dintr-o omisiune a producatorului ori a unui operator economic din acelasi lant contractual, vanzatorul are dreptul de a se indrepta impotriva celui responsabil de lipsa de conformitate, in conditiile legii.

Daca laptopul s-ar defecta in anul oferit ca garantie, vanzatorul ar putea sa ceara importatorului sau producatorului (daca este importator direct) sa suporte costurile reparatiei sau inlocuirii si el ar scapa de cheltuieli.

Eu m-as gandi ca daca nu ofera garantie 2 ani, nu este chiar sigur de calitatile produsului si mi-as cauta alta firma.
Va multumesc pentru clarificare. O seara buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie laptop catalin. catalin. Buna seara, Am cumparat anul trecut un laptop ACER dintr-un magazin autorizat pentru care am primit garantie doar 1 an. Este legal termenul de un an sau ... (vezi toată discuția)
Protectie firma mihailnegoita mihailnegoita Buna ziua. In primul rand, imi cer scuze daca nu postez unde trebuie. Am cumparat recent un laptop pe firma. Laptopul se afla actualmente in service-ul ... (vezi toată discuția)
Cum interpretam 449/2003 ? raspuns hilar pop sorin pop sorin Buna ... Am achizitionat un produs de uz indelungat, nu am primit certif. de garantie chiar daca am cerut in mod expres. La sesizarea mea, ANPC decide ca ... (vezi toată discuția)