buna ziua,
in luna ianuarie 2011, am depus o notificare catre firma de repartitoare,notificare prin care instiintam ca renunt la repartitoarele de caldura, calcul agentului termic, facandu-se din 01.01.2011 in regim pausal.Incepand cu luna ianuarie , am platit agentul termic dupa fisa trimisa de cei de la societatea care montasera repartitoarele.In luna septembrie ,am constatat ca de fapt,ceea ce platisem era un consum estimat, ptr.ca societatea ratacise ceea hartie inregistrata la ei,eu avand pe copia mea ,nr.de inregistrare.In luna dec.2011, am primit de la ei o noua hartie cu asa zise regularizari ptr.perioada ian-aprilie 2011, cu o suma de 900 ron.Am fost la ei, sa intreb de ce acum aceste regularizari,care este vina mea ca nu au calculat ,la timpul respectiv corect,de ce nu s-au facut esalonari, insa raspunsul lor a fost unul sec,ba ca persoana care s-a ocupat a iesit la pensie, ba ca a insistat presedintele asociatiei de propietari, cert este ca ne-au spus sa revenim ca sunt sarbatori.Intrebarea mea este: exista temei legal sa vina cu aceste regularizari, dupa atata timp si daca da,suma nu ar fi trebuit esalonata?
multumesc anticipat,
Am inteles din ceeace ati scris ca aveati repartitoare pana in decembrie 2010. Fiind cel cu plata ce mai mare ati fost folosti drept etalon de cei de la firma.
Cand ati renuntat la repartitoare etalon a devenit altcineva, cu un consum mai mic. De aceea cei cu consum redus au platit mai mult (si mai aproape de realitate, dupa cum cred eu).
De aici acea explicatie cu insistentele presedintelui pentru a se face recalculare.
Daca dumneavoastra trebuie sa platiti 525 RON / luna trebuie ca cineva sa plateasca 477 RON / luna respectiva, altfel nu se aplica procentul de 10 % in plus.
Cereti celor de la firma sa va arate calculele complete dupa recalculare.
Personal consider ca este un abuz din parta firmei.
Va avertizez ca nu exista experti autorizati in domeniu asa ca nu trebuie sa deschideti dumneavoastra proces ci sa lasati asociatia sa va dea in judecata daca nu vreti sa platiti suma respectiva.
In aceste conditii asociatia va trebui sa isi justifice pretentiile si, deci, sa ceara calculele de la firma si sa le arate.
Pana sa se ajunga la tribunal, daca firma refuza sa va arate caculele, faceti o notificare catre presedintele asociatiei (asociatia este titulara de contract, si, implicit, consumator fata de firma) in care sa ii solicitati sa ceara calculele de la firma si sa vi le arate.
Conform legii 230 asociatia are obligatia sa va arate orice act solicitati.
Daca va refuza spuneti ca nu le platiti decat daca va dau in judecata si atunci tot vor trebui sa va arate calculele, asa ca e mai bine sa o faca acum ca sa nu piarda timpul.
buna ziua,
multumesc de incurajare si sfat.Oricum nu vreau sa platesc nimic chiar si esalonat(cu toate ca pe ultima fisa am de plata 1400 ron ,adica cei 900 ron plus caldura ptr.noiembr.+dec.2011)pana nu ma lamuresc de unde provine aceea diferenta.Culmea este ca am cerut de la asociatie desfasuratorul ptr.caldura de acum (noiembr+dec.2011) si am constat ca tot noi din tot blocul avem cel mai mult de plata, in conditiile in care acelasi tip de apartament, chiar deasupra noastra are cu o suta de ron mai putin( adica ei au trecute cca.2300 unitati ,iar noi cca.3300 unitati).Am facut o gramada de calcule si chiar nu inteleg cum calculeaza, de unde iau unitatile ,de ce se raporteaza la unitati cand acum cateva zile cand am fost la ei spuneau ca iau in calcul cea mai mare valoare la caldura + 10 % +metri patrati daca apart.cu suma mare are mai putini metri patrati decat noi.Mentionez ca apartamentul de deasupra este tot pe pausal.
Calculul se face si in functie de dimensiunea caloriferelor. Solicitati ca firma sa va prezinte un tabel cu dimensiunile caloriferelor. Celalalt apartament ar trebui sa aiba calorifere mult mai mici.
Acest lucru nu este posibil deca daca dumneavoastra ati inlocuit caloriferele originale ale blocului cu unele mult mai mari (3300 / 2300 = 1.4).
Daca nu ati facut acest lucru calculele sunt incorecte.
Ar mai fi si posibilitatea ca vecinul sa aiba un calorifer debransat.
Sistemul de calcul este, in mare, urmatorul: se ia consumul cel mai mare (in unitati) al caloriferelor similare cu ale dumneavoastra (pot fi de la apartament diferite) si se majoreaza cu 10 %. In plus trebuie tinut cont si de dimensiunea camerelor.
Unitatile rezultate se aloca apartamentului dumneavoastra
Din ce v-au spus cei de la firma (partea cu suprafata) insemana ca ei folosesc un mod simplificat de calcul tinand cont numai de consumul cel mai mare per metru patrat.
Acest sistem neglijeaza faptul ca cineva poate tine caloriferele deschise mai mult sau mai putin in functie de camera.