avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Beneficiile contractului de asigurare sociala incheiat ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Beneficiile contractului de asigurare sociala incheiat cu casa de pensii

Buna ziua,

Sunt plecata din tara de 3 ani si m-ar interesa sa-mi mearga vechimea in munca. In sensul acesta am fost la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti (din Calea Vitan nr. 6, Sector 3), pentru a imi plati contributia CAS.
Am incheiat un contract cu Casa pentru asigurarea in sistemul public de pnsii, reglementat prin Legea nr. 263?2010 privind sistemul unitar de pensii publice pe un venit asigura de 708 lei. In sensul acesta platesc lunar o contributie de asigurari sociale de 232 de lei, suma nu foarte mica in opinia mea.
Intrebarile mele sunt:
1) Este corect ce am facut? Deoarece nu as vrea ca dupa ce fac varsta de pensionare sa ma trezesc ca am platit degeaba aceasta suma.
2) Cum se calculeaza pensia la ora actuala tinand cont ca lucrez si in strainatate cu contract legal?
Pentru ca unii prieteni imi spun ca mi se vor cumula ambele salarii (respectiv cel din strainatate si cel din tara - adica aceasta suma pentru care platesc - 708 lei) ceea ce mi se pare ca nu este adevarat.
Nu as dori sa ma trezesc peste 20 de ani (cand voi avea varsta de pensionare) ca am platit degeaba aceasta contributie de 232 de lei pentru ca nu cred ca imi voi recupera acesti bani de la nimeni.

Astept raspunsul expertilor din acest forum.
Va multumesc anticipat
Alina Constantinescu
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:52, 7 Octombrie 2012
1. - La data solicitarii pensiei in Romania se va lua in calculul stagiului de cotizare si perioada lucrata in straintate.
- Adica nu se ia in calcul contributia platita in strainatate ci numai stagiul de cotizare.
- Pentru perioada lucrata in strainatate veti primi pensie separata de la statul respectiv.

2. - Daca platiti acum contributia in tara in baza unui contract de asigurare sociala va ajuta la punctajul pentru pensie.
-Suma de plata (contributia) vi se pare mare pentru ca trebuie platita si partea de contributie datorata de angajator.
Ultima modificare: Duminică, 8 Ianuarie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Nu am inteles o parte din raspunsul dvs., respectiv ultima "Suma de plata vi se mare mare pt ca trebuie platita si partea de contributie datorata de angajator"....si aici vine intrebarea mea "Care angajator???? atata timp cat eu nu sunt angajata nimanui in Romania!"
Astept rasp
Va multumesc
Alina Constantinescu
1. Cand esti salariat angajatorul plateste CAS = 20,8% iar salariatul 10,5%.

2. In cazul contractului de asigurare sociala se plateste suma celor de mai sus = 31,3%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot sa-mi platesc singura contributia de asigurari sociale pentru a beneficia de pensie? pop_maria pop_maria nu am lucrat niciodata....doresc sa stiu daca se poate sa imi platesc singura contributiile pentru a putea sa ies la pensie la 60 de ani.....la ce suma se ... (vezi toată discuția)
Contributie pensie seneca399 seneca399 Am 51 de ani si 31 ani vechime in munca (efectiva). Sunt pensionar gradul III ( cu drept de munca la 4 ore) si nu gasesc un asemenea post.As vrea sa platesc ... (vezi toată discuția)
Contributie la pensie pe baza de contract cu casa de pensii maud maud In cazul in care doresc sa contribui la pensie prin plata conform unui contract direct cu Casa Teritoriala de Pensii (fara a fi angajata, deci fara a se plati ... (vezi toată discuția)