avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Drepturile salariatilor in cazul accidentelor de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Drepturile salariatilor in cazul accidentelor de munca

Drepturile lucratorilor in cazul accidentelor de munca
S-au pus numeroase intrebarile legate de accidente de munca , cu urmări, de cele mai multe ori, foarte grave.
Acestea se produc de multe ori pe fondul lipsei disponibilităţilor băneşti ale angajatorilor, care evită să cheltuiască sume importante pentru prevenirea accidentelor, dar şi pe fondul ignoranţei şi a nepăsării acestora faţă de siguranţa angajaţilor.
Totodată, efectele crizei economice, determină tot mai mulţi oameni să accepte să lucreze în condiţii precare, lipsiţi de orice măsuri de protecţie din punct de vedere al securităţii în muncă.
Cel mai important aspect de reţinut este că luarea de către angajatori a măsurilor adecvate de protecţia muncii şi respectarea acestora de către angajaţi sunt mult mai importante decât orice măsuri ulterioare producerii unui eveniment sau accident de muncă.
Dacă aţi avut un accident de muncă, angajatorul trebuie să vă achite minimum 75% din venit' trebuie să ştiţi că aveţi dreptul la un concediu medical de până la 90 de zile calendaristice. Acesta se poate prelungi până la 183 de zile calendaristice, în baza evaluării accidentatului de către o comisie medicală.
Toţi cei din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la: reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă, reabilitare şi conversie profesională.
De asemenea, trebuie să primească indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă (minimum 75% din media veniturilor pe ultimele 6 luni până la 100% din media veniturilor pe ultimele 6 luni), achitată lunar pe toată perioda concediului medical, compensaţii pentru atingerea integrităţii, despăgubire pentru familie în caz de deces şi rambursare de cheltuieli diverse cu reabilitarea.
Puteţi solicita daune materiale
Angajatorii sunt obligaţi să achite lunar comisionul de 0,85% pentru concedii medicale, în contul FNUASS (Fondul National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate), cât şi un comision lunar pentru accidente de muncă, calculat în funcţie de domeniul activităţii (în contul Casei Teritoriale de Pensii).
Din aceste fonduri, sunt suportate cheltuielile cu reabilitarea angajaţilor care au suferit accidente de muncă.
În situaţia în care se constată, în baza dosarului de cercetare, că accidentul de muncă s-a produs din vina angajatorului, atunci angajatul poate solicita daune materiale.
In calitate de angajat, aveti urmatoarele obligatii:
- nu va expuneti riscant la pericole de accidente sau imbolnavire profesionala;
- utilizati corect echipamentele de protectie;
- aduceti la cunostinta angajatorului orice defectiune sau alta situatie care ar putea constitui pericol de accidentare, care apare la locul de munca;
- cooperati cu angajatorul in domeniul securitatii in munca, pentru a-i da acestuia posibilitatea sa va asigure conditiile corespunzatoare de lucru.

Povestea cu " mie nu mi se intampal" nu e valabila intotdeauna !!
Paziti-va sanatatea, decat sa umblati dupa drepturi , greu de obtinut!

:wave:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:35, 5 Noiembrie 2017
Exista aceste clauze dar sint de precizat unele conditi pentru acordarea lor, de exemplu in situatia mea sint nevoit sa fac operatia pe bani mei iar daca dupa operatie mai revin la viata voi primi parte din costuri. Oficiul de pensi mi-a refuzat acea indemnizatie de atingerea integritatii pe motiv ca sint pensionat si ca am pierdut mai mult de jumatate din capacitatea de munca. Zilele trecute mi sa oferit un post de paznic dar din pacate find vizibila gaura din cap am fost refuzat .Am solicitat acea indemnizatie cu gindul sa merg sa ma operez, nu mi sa acordat Mai am posibilitatea de a solicita angajatorului, daca dupa doi ani si ceva procesul verbal de constatare nu este incheiat ,daca sint declarat invalid si raportul fiam pe care il am eu primit de la itm nu specifica macar zilele totale de incapacitate, daca formularul fiam nici dupa doi ani nu este intocmit la zi, adica macar cu un an in urma. Ce sa mai sper eu?
Imi pare rau ca nu doriti sa intelegeti ca legile trebuiesc respectate de catre toti cetatenii. Numai daca este legal, o institutie a statului, va da curs cererii dvs.
Uneori demersurile pot dura mai mult timp, din cauza unei birocratii excesive, dar pasii trebuie parcursi. De ce nu sunteti de acord, ca in prezent ITM trebuie sa verifice niste documente, care au fost emise cu ani in urma, sa ia declaratii, sa ceara alte docuemnte, etc. si ca totul se face in scris, se transmite prin posta si termenul d eraspuns este la fiecare adresa de 30 de zile lucratoare. De ce nu acceptati, ca un functionar al statului nu se ocupa numai de dosarul dvs. , poate are repartizate zeci de alte dosare ? Incerc sa va inteleg nerabdarea, dar nu reusesc mereu.
V-am sfatuit anterior ca orice interventie pe care o faceti la o institutie a statului, sa o faceti in scris, iar raspunsul primit sa nu il acceptati decat tot in scris.
respect pt ce scrieti si mai ales pt d-voastra inteleg aceste termene care le mentionati doar ca din cauza lipsei lor am foarte mari probleme am ajuns in situatia asta findca nu pot inainta anumite acte altor instituti un singur exemplu am scris undeva un articol privind asigurarea banca imi cere procesul verbal actualizat cel de anul trecut nu ma ajuta cu nimic ba mai mult din cauza celui intocmit anul trecut din cauza ca sint gasit vinovat nu miau acordat asigurarea acest lucru il doveesc nu d-voastra . acum mi sau cerut din nou cele actualizate raportul fiam si al politiei in care sa se specifice incapacitatea si mai ales zilele totale nu am nici un act de la nici o institutie a statului in care sa scrie negru pe alb INCAPACITATE TEMPORARA pe perioada etc ce este asa greu de inteles? e simplu nu am acte doveditoare pt incapacitatea de anul trecut si din aceasta cauza voi fi executat silit de banca findca nu pot dovedi incapacitatea decit prin formularele xeroxate ale concedilor medicale .Ieri am primit recomandata de la itm timis se lucreaza inca miau comunicat tot banca ma someaza sa dovedesc incapacitatea sa le trimit procesul verbal si raportul politiei EU NU LE AM doar din cauze neimputabile mie. cu privire la alte dosare pe mine sincer nu ma intereseaza cit au dinsi de lucru stiu ca aveam o asigurare de sanatate care avea doua clauze INCAPACITATEA TEMPORARA si INVALIDITATEA cu ce sa le dovedesc? .raportul fiam cel vechi nu are specificate zilele de concediu,zilele de incapacitate nu are nimic nu ma credeti? de ce presez protectia munci? tocmai din aceste cauze iar cu dinsi comunic destul de legal cred . daca aveti timp cititi acele postari si raspunsuri primite cu privire la subiect ,,,asigurare,, o zi buna si PASTE FERICIT
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2013
comerciantu, utilizator
ce sa raspund bancii? ca functionarii statului au mult de lucru? pt asta iau salariul as posta o copie a raportului inminat anul trecut da nam cum aici un raport incomplet din care nu rezulta nimic doar vinovatia mea ca nam purtat casca,vinovatia mea gasita artificial pt a acoperi nerespectarea acelor art 37-38 din lege de catre angajator nu am scris nici unde o zi doua sau o suta de CM sau incapacitate iar eu am stat acasa fara sa pot lucra din 17/03/2011 pina la sfirsitul lui septembrie2011 ce trebui sa confrunte atit? miau gasit un art din transportul international de marfuri periculoase iar eu conduceam o masina care mergea cu B masina nu era autorizata ADR nici eu si nu facea transporturi de genul marfuri periculoase ,nu ma pot abtine sa nu scriu findca posibil sa nu fiu inteles .Dureaza atit de mult tot balamucul findca trebuie sa ies tot eu vinovat si-mi cauta nod in papura . CE SA ZIC EU EXECUTORULUI care probabil imi va veni pe cap? ca protectia munci din NOIEMBRIE SI PINA ACUM SCRIE SI ANCHETEAZA .
Legea nr.346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale mentioneaza:
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
h) pensie invaliditate ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională;
i) pensie de urmaș în cazul decesului ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională.
Prestatiile si serviciile se platesc prin grija angajatorului, din Fondul unic national constitutit din contributiile lunare, obligatorii, ale tuturor firmelor, in conditiile legii, ca procent din fondul total de salarii. Fondul este gestionat de catre casa judeteana de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca cod 003 Maria 198 Maria 198 Bună ziua, pentru un accident de munca cod 003,fractura maleola peroniera, cât % din salariul brut mi se oferă? Din câte am auzit se oferă salariul brut ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, soțul meu a avut un accident de munca la începutul ... Andagrig4 Andagrig4 Bună ziua, soțul meu a avut un accident de munca la începutul lunii foarte grav,lovitura la coloana cervicala și acum este semiparalizat de la gat în ... (vezi toată discuția)
Accident loc de munca Feugen87 Feugen87 care sunt dreprurile unui angajat in cazul unui accident de munca? va multumesc (vezi toată discuția)