avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Legislatie si documentatie in domeniu Carte funciara, ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Legislatie si documentatie in domeniu Carte funciara, cadastru

Vom posta aici legislatia in domeniul Carte funciara, cadastru...
Aici postam formulare, documentatie sau/si adrese, lincuri pe acesta tema.
Incepem cu Decretul Lege Nr. 115 / 27. 04.1938, pentru unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare, completat, modificat... Se poate consulta in format PDF:
[ link extern ]

Lege nr. 7/1996, Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare:
[ link extern ]

Legea nr. 18/1991, Legea fondului funciar, Republicare 1 MOF nr. 1 - 05/01/1998
[ link extern ]

Ordonanta nr. 64/2010, Ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996
[ link extern ]
Articolele mentionate de catre dumneavoastra se refera la scutirea de la plata tarifelor aferente intabularii dreptului de proprietate pentru unele cazuri mentionate limitativ, si anume este cazul imobilelor asupra carora sunt inscrise sarcini in registrele de transcriptiuni si inscriptiuni si cazul imobilelor cu privire la care s-a realizat publicitatea imobiliara prin registrele de transcriptiuni si inscriptiuni si a cartilor funciare vechi.
Multumesc, domnul consilier si doamna notar, m-am mai lamurit acum. Ar mai fi o nelamurire, cum se poate sa se faca receptia documentatiilor cadastrale si deschiderea cartilor funciare la cererea titularilor drepturilor reale inregistrate in vechile registre etc? Multi sunt morti de mult!
Daca dreptul real s-a stins prin decesul titularului, nu mai este nimic de inscris (de exemplu, uzufructul se stinge la decesul titularului).
Daca dreptul real este susceptibil de a fi transmis mai departe mostenitorilor, se dezbate succesiunea, iar dreptul se inscrie in CF la cererea mostenitorilor (aka noii titulari).
Intrebare adiacenta:
Dar in cazul cand dreptul de proprietate a fost inscris in fals(fara titlu) de catre Primarie pe numele Municipiului Local, pentru ca in continuare sa fie inscris ca "aport la asociere" cu un dezvoltator, s-a inscris drept de servitute gratuit si permanent pentru un vecin interesat, (hotel)??
Numarul cadastral a provenit din transformari succesive a unei CF speciala, ce a suferit diferite dezmembrari (4), dreptul de proprietate fiind "transmis" in aval, pentru a se pierde urma ilegalitatii prin care a fost deschisa cea initiala , fara titlu de proprietate, pentru cca 12 ha intravilan, ce cuprindea si circa 8000 mp. -terenuri proprietati particulare in litigiu, in perimetrul caruia se afla si cel in cauza.
Cine poate si ce se mai poate cere in acest caz? Se poate initia o actiune pe baza L 7 recent republicata?
Ce responsabilitate are notarul "de serviciu", si cum poate fi obligat sa anuleze incheierile "in cascada" din CF, facute fara act de proprietate legal, in favoarea "proprietarului" devenit tabular ?
Speta dumneavoastra este foarte complicata. Ca principiu, orice persoana careia i s-au incalcat drepturile poate solicita anularea unui act.
Sfatul meu este sa vorbiti cu un avocat. Nu vad cum v-ar putea ajuta un notar, fie el chiar si "de serviciu", ca sa va citez.

Alte discuții în legătură

Formulare plangere lilicrin lilicrin Cum se formuleaza o plagere catre Oficiul de cadastru? Care este modelul de adresare? (vezi toată discuția)
Modificare in cartea funciara alexcata alexcata Buna ziua, Nu am timp momentan sa ma duc la oficiul de cadastru sa-i intreb exact ce reprezinta cererea primita, pun aici o parte din cerere poate ma puteti ... (vezi toată discuția)
Intabulare = inscriere cartea funciara? kamellya kamellya Vreau sa vand un teren si doresc sa stiu daca inscrierea in cartea funciara este acelasi lucru cu intabularea.Cumparatorul vrea sa-mi achite terenul si toate ... (vezi toată discuția)