avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata indemnizatiei de concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata indemnizatiei de concediu medical

am fost in concediu medical in perioada 08-02-2011,08-08-2011,dupa care m-am pensionat pt.boala.pt.lunile iulie si august nu am mai primit banii pe medicat.am tot fost la angajator si la inceput au spus ca nu sunt bani ,iar apoi ca se rezolva ,dar avenit si 2012 si nu s-a rezolvat nimic.va rog sa ma invatati cum trebuie sa procedez.va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:15, 16 Ianuarie 2012
Art. 253. -
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
Art. 268. -
(1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;

Am redat mai sus prevederile legale din Codul Muncii care dau raspunsul la intrebarea dvs.
In consecinta, trebuie sa va adresati instantei competente, de la domiciliul dvs., cu o actiune in care sa solicitati acordarea drepturilor salariale neachitate de catre angajator.
Succes.
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati urgent Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa aplice legea, sa-l sanctioneze pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data de salariu nerespectata angelica82 angelica82 Buna seara, Data de salariu este de 30 ale lunii.Nu exista vre-o specificatie in contract de genul\\"Salariul pe data de 30 ale lunii urmatoare celei ... (vezi toată discuția)
Concediul medical floralin floralin buna ziua. in perioada de proba de 3 luni concediul medical nu se plateste ? daca eu ma imbolnavesc in aceasta perioada si mi se da concediu medical si firma ... (vezi toată discuția)
Certificat medical Gabi95 Gabi95 Bună ziua, băiatul meu a avut mâna ruptă, şi bineţeles că a avut medical . Când a întrebat la servici când i se plăteşte i s-a spus că o să-i ... (vezi toată discuția)