avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită natura termenului de validare a popririi
Discuție deschisă în Executare silită

natura termenului de validare a popririi

termenul de 3 luni prevazut in art.460 alin.(1) C.proc.civ. pentru formularea cererii de validare a popririi este un termen de decadere sau un termen prohibitiv/dilatoriu ?
as dori, in masura in care in aveti un raspuns cu corespondent in interpretari date de catre intantele judecatoresti in solutiile pronuntate sa indicati aceste hotarari judecatoresti, in special cele pronuntate de I.C.C.J., daca este posibil.
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 17:35, 22 Februarie 2012
Domnule,
Codul de procedura civila ne ofera mai multe exemple de termene de decadere in care formularea este de " in termen de..." de ex contestatia se depune in termen de 15 zile de la data primirii somatie, tertul poprit trebuie sa faca plata in termen de 15 zile. nu exista in codul de procedura civila niciun termen prohibitiv care sa fie formulat :" in termen de "

Cred ca legiuitorul a incercat prin textul art.460 alin.(1) din C.proc.civ. sa-i acorde acestui tert un ragaz pentru a putea sa se conformeze in mod real, adresei de infiintare a popririi.


Serios? Si atunci art. 456 Cod pr.. Civ. ce rost mai are? Adica ii dau 15 zile, apoi din preapliniul intelepciunii mele, mai prevad inca un termen de 3 luni pentru a-i da voie tertului poprit sa isi execute obligatia? Nu se simte lipsa de logica aici?

389 sanctioneaza creditorul in raport cu debitorul, nu in raport cu tertul poprit.

Nu domnule, termenul de 3 luni sanctioneaza creditorul si are ca si temei securitatea si stabilitatea circuitului civil. Nu ai validat poprirea in 3 luni, nu ai decat sa faci o noua adresa de poprire si ulterior ei sa faci validare daca ai dovezi ca tertul poprit nu si-a respectat obligatiile.
Si ca ultim argument, iata cum va arata noul cod de procedura civila :

Art. 779 - Validarea popririi

(1) Dacă terţul poprit nu îşi îndeplineşte obligaţiile ce îi revin pentru efectuarea popririi, inclusiv în cazul în care, în loc să consemneze suma urmăribilă, a liberat-o debitorului poprit, creditorul urmăritor, debitorul sau executorul judecătoresc, în termen de cel mult o lună de la data când terţul poprit trebuia să consemneze sau să plătească suma urmăribilă, poate sesiza instanţa de executare, în vederea validării popririi.


Acum va e suficient de clar? Tot prohibitiv e? :) ... "cel mult" e pus degeaba acolo?
irelevant Honda...vrei sa dai azi un raspuns la tema noastra raportandu-te la o forma de proiect a unui act normativ ???
hmm...periculos...stiind amploarea transformarilor continuue din sistemul nostru legislativ.
Ce comentariu hilar. Daca ai avea habar cum s-a lucrat la acel proiect de lege si in ce baza se fac modificarile fata de forma actuala, ai intelege relevanta documentului. Se lucreaza pe spete concrete incercand sa se repare ce a fost prost facut in forma actuala.
Forma viitoare a articolului arata asa tocmaia evita confuzia despre care vorbim. Arata care e viziunea legiuitorului in aceasta speta. arata inca o data tuturor acelora care nu au inteles pana acum ca acel termen este in mod evident unul de decadere.
Am discutat cu cineva care a participat activ la acest proiect de lege, si " de cel mult " acela are tocmai menirea de a evita confuzia de acum.

Raman la parerea ca e superficial sa gandesti ca acel termen e prohibitiv si ca sunt poeti cei care gandesc asa. : "In termen de " nu poate fi decat o expresie pentru un termen de decadere.
scz din nou...dar se pare ca din nou te ia gura pe dinainte...s-a lucrat la acest proiect de lege sunt sigur in acelasi mod in care s-a lucrat la toate proectele de lege adoptate in ultimul deceniu in Romania...un bun exemplu recent...noul cod civil la proiectul caruia s-a lucrat mult mai intens si de mult mai multa vreme ca la noua norma de procedura, insa...iata...a avut nevoie de Legea nr. 71/2011 de punere in aplicare intr-o forma care denota modul in care se lucreaza in general, la aceste proiecte de lege, pe plaiurile mioritice.
dar...sigur pesemne ca eu sunt doar un fel de gica contra...doar tu, marite Jocandi Causa, esti unicul care are habar de tot ce si cum misca in sistemul nostru legislativ, si nu numai...asa o fi...probabil de aceea batem recordul la condamnari CEDO...
dar astept intrarea in vigoare, sa vad si eu aceasta marea minune despre care povesteai...

Alte discuții în legătură

Art.460(1) cod procedura civila uzoni istvan uzoni istvan Este corecta interpretarea că: Termenul de 3 luni prevăzut de art.460 din Codul de procedură civilă este un termen prohibitiv, care împiedică formularea ... (vezi toată discuția)
Validarea popririi ContSters183043 ContSters183043 Cum se depune validarea popririi si cine o poate depune? De asemenea in ce termen de la efectuarea popririi se poate depune si unde se face acest lucru? (vezi toată discuția)
Refuz infiinare poprire eagle_free eagle_free Daca un angajator refuza sa infiinteze poprire asupra veniturilor unui salariat, la solicitarea unei institutii creditoare, ce masuri poate lua respectiva ... (vezi toată discuția)