avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... contestatie impotriva unui act administrativ ( Raport ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

contestatie impotriva unui act administrativ ( Raport de inspectie )

In urma efectuarii unei inspectii fiscale, au fost emise urmatoarele acte:
- Raport de inspectie fiscala
- Decizie de impunere
- Dispozitie de masuri
Care dintre aceste acte pot fi contestate potrivit Codului de procedura fiscala ?
Ma intereseaza in mod deosebit daca se contesta si Raportul de inspectie fiscala.
In opinia mea, Raportul sta la baza Deciziei de impunere sau a Dispozitiei de masuri si numai acestea din urma trebuie contestate.
As vrea sa nu gresesc si am nevoie de alte opinii.
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 12:09, 19 Ianuarie 2012
Corect. Dar mai intai mergeti pe procedura administrativa si apoi cea a contenciosului.
Art. 205

Posibilitatea de contestare

(1) Împotriva titlului de creanţă, precum şi împotriva altor acte administrative fiscale se poate formula contestaţie potrivit legii. Contestaţia este o cale administrativă de atac şi nu înlătură dreptul la acţiune al celui care se consideră lezat în drepturile sale printr-un act administrativ fiscal sau prin lipsa acestuia, în condiţiile legii.

(2) Este îndreptăţit la contestaţie numai cel care consideră că a fost lezat în drepturile sale printr-un act administrativ fiscal sau prin lipsa acestuia.

(3) Baza de impunere şi impozitul, taxa sau contribuţia stabilite prin decizie de impunere se contestă numai împreună.

(4) Pot fi contestate în condiţiile alin. (3) şi deciziile de impunere prin care nu sunt stabilite impozite, taxe, contribuţii sau alte sume datorate bugetului general consolidat.

(5) În cazul deciziilor referitoare la baza de impunere, reglementate potrivit art. 89 alin. (1), contestaţia se poate depune de orice persoană care participă la realizarea venitului.

(6) Bazele de impunere constatate separat într-o decizie referitoare la baza de impunere pot fi atacate numai prin contestarea acestei decizii.

Art. 206

Forma şi conţinutul contestaţiei

(1) Contestaţia se formulează în scris şi va cuprinde:

a) datele de identificare a contestatorului;

b) obiectul contestaţiei;

c) motivele de fapt şi de drept;

d) dovezile pe care se întemeiază;

e) semnătura contestatorului sau a împuternicitului acestuia, precum şi ştampila în cazul persoanelor juridice. Dovada calităţii de împuternicit al contestatorului, persoană fizică sau juridică, se face potrivit legii.

(2) Obiectul contestaţiei îl constituie numai sumele şi măsurile stabilite şi înscrise de organul fiscal în titlul de creanţă sau în actul administrativ fiscal atacat, cu excepţia contestaţiei împotriva refuzului nejustificat de emitere a actului administrativ fiscal.

(3) Contestaţia se depune la organul fiscal, respectiv vamal, al cărui act administrativ este atacat şi nu este supusă taxelor de timbru.

CE SA INTELEG DE AICI ?
Intelegeti ca trebuie sa formulati contestatie impotriva deciziei de impunere, implicit raportului de inspectie fiscala - adica actul administrativ, aceasta fiind calea administrativa. Contestatia se depune la organul fiscal in termen de 30 zile de la data comunicarii acesteia (art. 207 Cod procedura fiscala). Daca sunteti nemultumita de raspunsul la contestatie, aveti termen 6 luni sa promovati actiune la instanta de contencios administrativ, respectiv la tribunal (art. 8 si 11 din legea 554 din 2004).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire impozit pe venit david mihaela david mihaela Am un PFA si in urma Decizia Curţii Constituţionale nr. 681/2014 publicată în Monitorul Oficial Partea I nr.889/08.12.2014 în care persoanele cu handicap ... (vezi toată discuția)
Registru de incasari si plati valentinaadriana valentinaadriana am avut control de fond si a gasit in registru o incasare trecuta la plati. am platit regularizari si amenda. verificand registrul dupa ce mi l-a dat am ... (vezi toată discuția)
Decizie impunere larisarazvan larisarazvan Buna ziua Am primit o Decizie de impunere privind plata unor sume de bani de la Autoritatea vamala pe care am contestat-o conform art.205 cod Fiscal. La ... (vezi toată discuția)