avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Contraventii - precedent amenzi anulate pentru lipsa ...
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Contraventii - precedent amenzi anulate pentru lipsa semnaturii olografe

Un nou fenomen se propagă în instanţele din România: anularea amenzilor pentru neplata rovinietei, motivul fiind că procesele-verbale trimise prin poştă nu sunt semnate. Găselniţa a apărut în ultimele săptămâni, fiind folosită de câţiva avocaţi din Cluj, iar judecătorii încep să anuleze pe bandă rulantă aceste amenzi. Încă o dată, nişte jurişti isteţi speculează o mică scăpare a legii spune că documentele pe hârtie trebuie să aibă semnătură olografă. Cealaltă este valabilă doar pentru actele în format electronic.

Amenzi usturătoare pentru lipsa rovinietei

În ultimele luni, mii de români care nu şi-au cumpărat rovinieta pentru a putea circula pe drumurile publice au primit acasă procese-verbale de sancţionare emise de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Amenzile sunt usturătoare, între 250 şi 500 de lei, la care se adaugă un tarif de despăgubire de 28 de euro (118 lei).

CNADNR identifică numerele de înmatriculare ale maşinilor şi le compară cu cele din baza de date naţională, unde sunt identificaţi cei care n-au plătit rovinieta.

Avocaţii celor care contestă amenzile în Justiţie au sesizat că pot invoca lipsa unei semnături oficiale pe fiecare proces verbal în parte. Din cauza numărului mare de amenzi aplicate, acestea sunt tipărite şi ştampilate de Centrul pentru Studii Tehnice Rutiere, nemaifiind semnate.

Nimeni nu s-a gândit în 2001 la semnătura electronică

Există însă o prevedere în Ordonanţa 2/2001, privind regimul de aplicare a contravenţiilor pe teritoriul României, care obligă semnarea acestor procese-verbale, sub sanţiunea nulităţii absolute. Oficialii CNADNR susţin că documentele sunt valabile pentru că au semnătura electronică a agentului constatator. Aici intervine o altă lege (445/2001) care spune, pe scurt, că "înscrisul în formă electronică este destinat pentru a fi citit prin intermediul unui program informatic". Aici e hiba: şoferii prinşi fără rovinietă spun că amenzile le primesc pe hârtie şi nu "printr-un program informatic".

Gafa ar putea fi speculată în întregul sistem judiciar pentru că, în 2001, când s-a publicat Ordonanţa privind regimul contravenţiilor în România nimeni n-a prevăzut posibilitatea folosirii semnăturii electronice, aceasta nefiind inclusă în textul legii. În acest moment, la Cluj, sunt zeci de amenzi anulate tocmai din acest motiv.

Norocoşii care au obţinut anularea în instanţă

Judecătorii pretind în instanţă ca procesul-verbal de contravenţie să conţină obligatoriu o serie de date legate de instituţia care l-a emis, sancţiunea aplicată, numele şi prenumele agentului constatator şi semnătura acestuia. Dacă lipseşte un singur element, conform Ordonanţei 2/2001, procesul-verbal este nul de drept (conform articolului 17). Judecătorii au început să dea dreptate contestatarilor.

"Analizând textul proceselor verbale de constatare şi sancţionare a contra venţiei, adresate de CNADNR, se constată cu uşurinţă că semnătura agentului constator ce atrage nulitatea procesului verbal lipseşte cu desăvârşire, ceea ce antrenează automat sancţiunea nulităţii absolute", se arată într-unul de la Judecătoria Cluj Napoca.

De exemplu, un clujean norocos este Ioan Cornea, care a fost susprins de camerele companiei de drumuri în localitatea Gilău, judeţul Cluj, circulând fără rovinietă. ªi în cazul acestuia procesul verbal nu a fost semnat. În cazul lui Cornea, judecătorul a decis că procesul verbal este lovit de nulitate absolută deoarece nu cuprinde printre altele şi semnătura agentului constatator. ªi astfel Ioan Cornea a câştigat procesul.

"Se constată că semnătura agentului constator ce atrage nulitatea procesului verbal lipseşte cu desăvârşire.“
JUDECÃTORIA CLUJ NAPOCA, pasaj din sentinţa prin care o amendă a fost anulată

Cel mai recent răspuns: geamira , utilizator 19:20, 28 Februarie 2013
Subscriu. Ingnoranta se plateste. Pana la proba contrarie in termen legal va puteti adresa instantei. De adaugat ca, motivul lipsei semnaturii se poate invoca si in recurs- fiind de ordine publica. Va recomand sa contactati un avocat, nu toate instantele invoca din oficiu motivele de nulitate ale art. 17 din OG /2001
o intrebare, apropo de invocarea lipsei semnaturii la recurs. deocamdata contest amenzile multiple, pe motiv ca nu platesc pentru aceeasi fapta de x ori... pe prima am castigat-o, dar mai am deja 2 programate anul acesta, si mai astept vreo cateva...

daca cumva unul din tribunale nu-mi aproba cererea, pot face recurs pe motiv ca PV nu este semnat?

multumesc,

si inca ceva: daca amenda contraventionala am platit-o, iar instanta a decis ulterior anularea pv, pot cere restituirea banilor?
Procesul-verbal a fost intocmit cu incalcarea dispozitiilor legale in vigoare!

Există prevedere în Ordonanţa 2/2001, privind regimul de aplicare a contravenţiilor pe teritoriul României, care obligă semnarea acestor procese-verbale, sub sanţiunea nulităţii absolute. Oficialii CNADNR susţin că documentele sunt valabile pentru că au semnătura electronică a agentului constatator. Aici facem referire la Lege 445/2001, art.5 coroborat cu art. 1171 C.civil care spune, pe scurt, că "înscrisul în formă electronică este destinat pentru a fi citit prin intermediul unui program informatic".

Precizam ca am primit procesul verbal de contraventie pe hârtie şi nu "printr-un program informatic", depa cum prevede si statueaza clar legea in acest sens.
Procesele vervale de constatare a contraventiei se generaeaza prin redactare, se imprima pe suport hartie şi se trimit prin poştă, sustinandu-se ca sunt semnate electronic. Însă legea spune clar că documentele pe hârtie trebuie să aibă semnătură olografă. Semnatura electronica este valabilă doar pentru actele în format electronic si transmise electronic.

Analizând textul procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, adresate de CNADNR, se constată cu uşurinţă că semnătura agentului constator lipseşte cu desăvârşire , fapt ce atrage nulitatea procesului verbal, ceea ce antrenează automat sancţiunea nulităţii absolute a acestuia.
Eu cred ca problema este ca legea cu rovinieta este absurda si ca ar trebui urgent modificata.Cum sa platesti 100 sau 200 de amenzi asa de mari,adica mai mult decit valoarea unei masini la mina a 2-a ?! De ce esti obligat in 14 zile sa dai o gramada de bani,daca ai uitat la 70 de ani de rovinieta,iar Statul are la dispozitie 6 luni.....sa trimita o hirtie ?! Multe,multe nedreptati mai fac legiuitorii ! si noi trebuie sa suportam ?
Buna ziua! Am primit azi 3 amenzi, doua in Ilfov si una in Giurgiu, se incadreaza in cele 180 de zile. Am uitat sa platesc rovigneta timp de 3 saptamani. Ce ma sfatuiti sa fac? Sa o platesc pe prima si sa le contest pe celelalte doua pe motivul amenzilor multiple?
Sau sa platesc amenda acum pentru toate trei fara sa platesc si cei 28 euro si la fel sa le contest pe motivul amenzilor multiple? Am cautat pe forum discutii despre reusite in cazuri similare dar nu am gasit.
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Proces verbal amenda rovinieta fara semnatura olografa leorot leorot Am contestat o amenda de rovinieta pe motivul lipsei semnaturii olografe. Am pierdut la judecatorie. Citez din hotararea ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda rovinieta - semnatura electronica dana_toader dana_toader Buna ziua, Am primit zille trecute doua procese verbale pentru lipsa rovinieta. Procesele sunt incheiate la data de 11.01.2012, pentru ca as fi fost prinsa ... (vezi toată discuția)
Amendă rovinietă anthynidiany anthynidiany În data de 25.07.2016 am primit o amendă pentru că am circulat fără rovinietă în data de 11.02.2016. Procesul verbal scrie că e întocmit pe data de ... (vezi toată discuția)