Buna ziua!Sotia mea e cadru didactic si pentru a-si exercita atributiile e nevoita sa faca naveta in alt oras la 30 km distanta cu microbuzul avand abonament in fiecare luna.Incepand din 15.09.2011 pana in prezent a inaintat in fiecare luna conducerii scolii actele necesare,facturile pentru decontarea nevetei dar i s-a raspuns ca nu sunt bani.S-a adresat si primariei in scris,cu nr de inregistare,insa au spus ca va primi acelasi raspuns ca nu sunt bani.Doresc sa stiu care sunt pasii necesari pentru a se adresa instantei si impotriva carei institutii trebuie deschisa actiunea?Scoala,Primarie sau Consiliul Local?Am studiat Instructiunea MECTS nr. 2/2011 privind decontarea navetei cadrelor didactice si legea 128/1997: art.104 alin.(3) insa sut in dubii.Va multumesc!
Si scoala,caci sunt cazuri in care CL a virat banii,dar scoala i-a folosit pt. o alta destinatie...Daca nu a primit banii, scoala v-a face dovada in fata instantei .
Cunosc caz concret....scoala,in calitate de angajator,reprezentata prin manager,alaturi de CL a fost actionata in instanta pt. neplata navetei cadrelor didactice din respectiva unitate de invatamant,deja au avut si primul termen de judecata....
Chiar daca a fost actionata in instanta pana la solutionarea litigiului mai este ceva vreme ... scoala poate ridica exceptia calitatii procesuale pasive .. o exceptie absoluta.
Angajatul, prin cererea de chemare in judecata, trebuie sa expuna imprejurarile din care sa rezulte ca el este indreptatit sa-i cheme in judecata pe parati(scoala angajatoare si CL -finantatorul).Instanta sesizata trebuie sa verifice atat calitatea procesuala activa, cat si calitatea procesuala pasiva.
Doar lipsa calitatii procesuale poate fi invocata pe cale de exceptie in tot cursul judecatii si duce la respingerea actiunii, fiind o exceptie de fond, absoluta si peremtorie,dar nu este cazul ,scoala avand calitate procesuala (pasiva).