avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Revenirea la numele purtat anterior casatoriei
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Revenirea la numele purtat anterior casatoriei

Buna ziua,
doresc sa stiu care sunt pasii de urmat pentru a putea reveni la numele purtat inaintea casatoriei. Am divortat in Septembrie 2001, in sentinta de divort scrie ca
" subsemnata va reveni la numele....( numele meu de nastere). Datorita faptului ca nu ma aflam in Romania la data respectiva, am tot amanat schimbarea numelui pe documentele de identitate( Buletin, pasaport si carnet de sofer) si acum dupa mai bine de 10 ani, ma aflu in situatia de a fi nevoita sa schimb toate documentele deoarece sunt expirate si am nevoie de un pasaport nou pt. a ma deplasa in Romania. Autoritatile mi-au spus ca trebuie sa reinoiesc documentele cu numele purtat anterior casatoriei si ca nu pot reinoi documentele cu acelasi nume care apare pe documente( acela din timpul casatoriei).
Intrebarea mea este: pot sa fac o cerere si sa las numele dobandit in urma casatoriei sau trebuie sa schimb numele. Daca trebuie sa schimb numele, care sunt pasii de urmat, avand in vedere ca eu sunt cetatean roman cu domiciliu in strainatate si casatorita cu cetatean strain.
Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2012
ContSters240676, utilizator
Tevatura ati provocat-o dvs.Mai mult decat atat v-ati folosit ilegal de un nume pe care practic nu-l mai aveati. Acum e cam greu, dar nu imposibil sa va puneti la punct documentele. Actul de casatorie cu cel de-al doilea sot poate fii rectificat, la baza sa stand sentinta dvs. de divort, de care nu puteti afirma ca sunteti straina, ca doar scrie dupa hotaraste in limba romana negru pe alb cum ca reveniti la numele de fata. Mai mult v-ati reinoit pasaportul tot pe numele sotului, ati completat o declaratie unde v-ati scris cu manuta dvs. numele pe care stiati ca nu-l mai aveti. E cam cu cantec, dar nu trebuie sa va speriati ca totul se rezolva cu calm si timp. Acum trebuia sa o luati cu incetinitorul pe firul evenimentelor. Sentinta sa fie definitiva si irevocabili, sa va inscrieti divortul pe marginea actului de nastere si de casatorie cu primul sot, ca tot nu ne-ati spus unde v-ati casatorit si unde ati divortat cu primul sot, dupa care sa faceti rectificarea celui de-al doilea act de casatrorie si sa solicitati transcrierea sau dupa caz inscrierea lui . O sa rezolvati. Mult succes.
Multumesc pentru informatii! Sper sa se rezolve.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de identitate,certif.de casatorie in sua ili47 ili47 Situatia : cetatean roman stabilit in SUA ,casatorit tot in SUA ,are Carte de Identitate provizoriu in Romania ,unde scrie lipsa certif de casatorie .Am ... (vezi toată discuția)
Casatorie intre cetatean roman si cetatean american nascut in romania Capshuna Capshuna Bun gasit tuturor, iata situatia, eu cetatean american dar si roman (nascuta fiind in Ro) vreau sa ma casatoresc cu un barbat cetatean roman. Inteleg ca pe ... (vezi toată discuția)
Acte pentru copii nascuti in sua petraruandreea petraruandreea Buna ziua, As marea rugaminte sa ma lamuriti in legatura cu cateva situatii deoarece nu sunt lamurita chiar daca am citit pe site: - ce trebuie facut ... (vezi toată discuția)