avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul muncii

Buna seara,
am o intrebare: ce inseamna calitate procesual pasiva?

si daca o asistenta angajata la un spital X, este detasata la un alt spital Y, ea are drepturi salariale de la spitalul X, care nu i-a platit asistentei pe motivul ca invoca calitatea procesual pasiva si in acelasi timp spitaul Y este dator cu contravaloarea unor lucrari efectuate - creeand o stare de divergenta, X considera ca Y este cel care trebuie sa plateasca asistenta.

Nelamurirea mea este ca asistenta poate opta intre cei doi pentru recuperarea salariului?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:48, 10 Februarie 2012
În literatura juridică nu există un punct de vedere unitar asupra definirii calităţii procesuale. Ea presupune existenţa unei identităţi între persoana reclamantului şi persoana care este titular al dreptului în raportul juridic dedus judecăţii (calitate procesuală activă) şi, tot astfel, între persoana pârâtului şi cel obligat în acelaşi raport juridic (calitate procesuală pasivă) .

Art.47 C.mun. prevede:
....
(4) Dacă angajatorul la care s-a dispus detaşarea nu îşi îndeplineşte integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat, acestea vor fi îndeplinite de angajatorul care a dispus detaşarea.
(5) În cazul în care există divergenţă între cei doi angajatori sau nici unul dintre ei nu îşi îndeplineşte obligaţiile potrivit prevederilor alin. (1) şi (2), salariatul detaşat are dreptul de a reveni la locul său de muncă de la angajatorul care l-a detaşat, de a se îndrepta împotriva oricăruia dintre cei doi angajatori şi de a cere executarea silită a obligaţiilor neîndeplinite.

In speta, salariata respectiva poate actiona in instanta fie spitalul X, fie spitalul Y

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detasare rak0770 rak0770 Buna ziua! O societate X poate detasa salariati la o societate Y dar sa fie platiti de societatea X? Multumesc! (vezi toată discuția)
Calitate procesuala emil6702 emil6702 Ce inseamna calitate procesuala (activa si pasiva) si unde se face referire la aceasta? (vezi toată discuția)
Demisie si reangajare ???!!!! alimik alimik patronul meu are 2 firme: x si y. firma X are 3 angajati eu, patronul si contabila. firma y are 2 angajati, mai exact 2 angajate: sotia patronului si ... (vezi toată discuția)