avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Legalitatea calitatii de "unic distribuitor"
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Legalitatea calitatii de "unic distribuitor"

am intrat de curand in afaceri si ma lovesc deja imposibilitatea de a ma aproviziona de la anumiti producatori, pentru ca, exista deja un "unic distribuitor" al marcii alese. Este legala o astfel de procedura? Nu este un atentat la interesul consumatorului care este in felul acesta este obligat sa plateasca pretul impus de acel "unic distribuitor" ?
Cel mai recent răspuns: aciumbrudean , utilizator 15:22, 13 Mai 2009
Unele firme au investit niste bani ptr a obtine sa fie unici distribuitori, drept pentru care si-au dobandit acest drept,deci controleaza distributia acestor produse si ca atare trebuie sa ai acordul lor ptr a comercializa aceste produse in magazinul tau. Diferenta dintre noi si strainatate este ca, afara procuri aceste produse direct de la producator,iar la noi de la distribuitorul unic. Deci, acestia au exclusivitate si nu ai sanse legale sa ii eviti. Nu exista vreo lege in Rom care sa te oblige sa cumperi de la un anumit furnizor, dar clauza de exclusivitate este prevazuta in contractul dintre furnizor si distribuitorul dintr-o zona, iar tu vei fi redictionat catre acestia.
In acest caz contractul pare legal.
Buna ziua,
Legat de topicul de mai sus, am ceva nelamuriri in ceea ce priveste libera distributie a unor produse pe piata. Este foarte corect ca, un producator poate oferi exclusivitate de distributie unui distribuitor pe o tara. Dar, daca eu cumpar acelasi produs de la alt distribuitor, din alta tara? De asmenea, respect tot procesul de vamuire si platesc toate taxele impuse (taxe vamale, TVA, etc).
Deci, in concluzie, merg intr-un proces de achizitie paralel. Poate distribuitorul unic din tara sa ma impiedice in a comercializa acele produse?
Si aici fac referire la legea 344/2005, prin care distribuitorul unic are consemn in vama pentru produsele respective. Conform legii, el trebuie doar sa verifice autenticitatea marfii mele.
dragii mei,scriu din Ungaria si am o veste buna!cu aderarea Romaniei la UE la data de 1.01.2007 sa terminat cu notiunea juridica de "unic distribuitor"asta contravine normelor de concurenta din UE si toate contractele se considera nule!!!!mai folosesc unii termenul sau au contracte interne,dar pe piata unica europeana nu se poate folosi acest tip de contract!!!
se poate la import5uri din tarile care nu sunt in UE!
cautati la legislatia europeana-directivele sunt accesibile si in limba romana.
dr simon jános-juristconsult-Berettyoujfalu-Ungaria.
Buna ziua,
In primul rand, va multumesc pentru raspuns si interes!
Aici am omis sa specific ca este vorba de un import de produse din Statele Unite.
Din cunostintele mele, relatia de unic importator si distribuitor este data doar in relatia Producator - Comerciant. Adica eu, Producatorul, vand doar tie, Distribuitorul X in Romania. Foarte de acord cu acest fapt.
De asmenea sunt foarte de acord cu notiunea de "consemn pe marca" care este pusa in vama, in vederea deciziei daca acel produs aduce atingere dreptului de proprietate intelectuala (sa nu fie contrafacut, piraterie, sau multimplicat fara acordul Producatorului). Protejam introducerea in tara a produselor contrafacute. Ne-am cam saturat de produse gen: Pannasonic, Sonny, Nikke, etc....

Dar, cat timp, eu cumpar produsele protejate prin marca de la alt distribuitor din USA, nu incalca dreptul la proprietate (pentru ca sunt fabricate chiar de producator, autentificate), platesc taxele de rigoare impuse de statul roman, exista vreo lege care ma poate impiedica sa le comercializez?
Nu interferez deloc in contractul lor Producator - Distribuitor.

P.S.: va rog sa ma scuzati, dar nu doresc sa dezvalui numele Producatorului, Distribuitorului sau a produsului comercializat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unic distribuitor - exclusivitate in comercializare? aciumbrudean aciumbrudean Buna ziua, Am ceva nelamuriri in ceea ce priveste libera distributie a unor produse pe piata. Este foarte corect ca, un producator poate oferi exclusivitate ... (vezi toată discuția)
Clauza de exclusivitate in comertul intracomunitar mmp mmp O firma germana pretinde ca detine exclusivitate de vanzare in Romania a unor echipamente industriale produse de o firma din Spania. Din cate stiu, in baza ... (vezi toată discuția)
Distribuitori autorizati ADRIANA PRICOPE ADRIANA PRICOPE Buna ziua, Am un furnizor, care cred ca este distribuitor autorizat (voi verifica), care imi cere sa introduc in contract urmatorul text: \"Cumparatorul ... (vezi toată discuția)