avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Delapidare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Delapidare?

Un agent de vanzari nu are posibilitatea sa taie chitante pentru a incasa sumele datorate de clientii firmei(politica firmei); el neprimind chitantier.
Lui i se inmaneaza la sediul societatii 15 chitante emise de departamentul de contabilitate . Pentru bani ce urmeaza sa-i incaseze agentul cu cele 15 chitante societatea emite 15 dispozitii de plata(fara a fi conditionata in vre-un fel returnarea banilor) catre salariat pentru exact sumele inscrise in cele 15 chitante.
Agentul incaseaza banii de la clienti in baza celor 15 chitante, dar refuza sa-i depuna societatii(mentionez ca la depunerea banilor de catre agent firma urmeaza sa emita dispozitie de incasare pe suma finala).

In aceste conditii, ca socitatea sa-si recupereze banii, trebuie sa :
- depuna plangere penala pentru delapidare / furt impotriva salariatului ?
- deschida o actiune in instanta civila, refuzul salariatului de a preda banii neconstituind delapidare / furt intrucat firma a emis dispozitii de plata catre salariat; cu alte cuvinte i s-au dat banii salariatului(putandu-se considera eventual ca un imprumut / donatie) fara vreo conditionare a returnarii acestora ?
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
nimar, utilizator
Alex_Munteanu a scris:


Firma nu i-a platit salariatului banii ci doar l-a imputernicit sa incaseze de la clienti. Chitantele erau pe numele clientilor dar nu am inteles ce este cu dispozitiile de plata, pe numele cui erau?


Nu inteleg : l-a imputernicit prin emiterea acelor dispozitii de plata ?

Modul de incasare era urmatorul :
- departamentul contabilitate emitea o chitanta pe numele clientului ;
- chitanta era predata agentului fara vreo imputernicire din partea firmei(fara a fi incheiat vre-un proces verbal de predare-primire !!!) ;
- in momentul in care primea chitanta agentul era pus sa semneze o dispozitie de plata emisa de firma catre el in care era trecuta aceeasi suma precum si numele clientului din chitanta predata agentului fara ca agentul sa primeasca efectiv si banii(banii ii incasa de la client in baza chitantei pe care a primit-o)

Si atunci : agentul a primit banii efectiv de la firma sa prin dispozitia de plata !!!, nu ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2012
nimar, utilizator
Pai daca a semnat "ca primarul" cum se spune!:slap:
Normal ca a semnat de primirea unor bani care nu erau practic incasati. Aici este partea de care ma tot leg eu, vis a vis de practica nelegala a societatii.

Alex, tu ce parere ai?
Da, firma a incalcat legea si la un control din partea garzii ar avea destul de multe probleme, prima dintre ele ar fi ca nu ar avea cum sa explice aceste dispozitii de plata. Totusi, angajatul are obligatia sa intoarca banii catre angajator.

Treaba este destul de incalcita si probabil ambele parti vor avea de pierdut.
Agentul risca sa fie acuzat de delapidare, inteleg .
Dar firma ce risca in situatia de fata ?
Cred ca mai mult de o amenda nu risca societatea. Eu m-as angaja la firma asta ca agent numai sa-i fac zile fripte angajatorului. Probabil ca prima mea zi de munca, ar fi si ultima.:blush2:

Alte discuții în legătură

Acuzatie grava-delapidare claudiuh claudiuh Buna ziua, o sa va povestesc mai jos problema pe care am intampinat-o la firma care lucrez: Sunt angajat pe postul de economist la o societate comerciala cu ... (vezi toată discuția)
Ajutor!pot fi acuzat de delapidare? gabilaur gabilaur Am vazut ca in acest forum s-au dat raspunsuri pertinente oamenilor care au intrat in diverse probleme si incerc si eu sa va expun problema mea. In anul 2000 ... (vezi toată discuția)
Delapidare sau nu?? corleonevicentiu corleonevicentiu Buna seara Am si eu o problema si as fi bucuros daca ati putea sa imi dati un sfat. In anul 2008 m-am angajat la o firma din galati domeniul de activitate ... (vezi toată discuția)