avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Delapidare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Delapidare?

Un agent de vanzari nu are posibilitatea sa taie chitante pentru a incasa sumele datorate de clientii firmei(politica firmei); el neprimind chitantier.
Lui i se inmaneaza la sediul societatii 15 chitante emise de departamentul de contabilitate . Pentru bani ce urmeaza sa-i incaseze agentul cu cele 15 chitante societatea emite 15 dispozitii de plata(fara a fi conditionata in vre-un fel returnarea banilor) catre salariat pentru exact sumele inscrise in cele 15 chitante.
Agentul incaseaza banii de la clienti in baza celor 15 chitante, dar refuza sa-i depuna societatii(mentionez ca la depunerea banilor de catre agent firma urmeaza sa emita dispozitie de incasare pe suma finala).

In aceste conditii, ca socitatea sa-si recupereze banii, trebuie sa :
- depuna plangere penala pentru delapidare / furt impotriva salariatului ?
- deschida o actiune in instanta civila, refuzul salariatului de a preda banii neconstituind delapidare / furt intrucat firma a emis dispozitii de plata catre salariat; cu alte cuvinte i s-au dat banii salariatului(putandu-se considera eventual ca un imprumut / donatie) fara vreo conditionare a returnarii acestora ?
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
nimar, utilizator
Legea spune asa:
Art. 741. - In cazul savarsirii infractiunilor de gestiune frauduloasa, inselaciune, delapidare, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu in forma calificata si neglijenta in serviciu, prevazute in prezentul cod, ori a unor infractiuni economice prevazute in legi speciale, prin care s-a pricinuit o paguba, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la solutionarea cauzei in prima instanta, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.

Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.

Dispozitiile prevazute la alin. 1 si 2 nu se aplica daca faptuitorul a mai savarsit o infractiune de acelasi gen, prevazuta de prezentul cod, intr-un interval de 5 ani de la comiterea faptei, pentru care a beneficiat de prevederile alin. 1 si 2.

Art. 2151. - Insusirea, folosirea sau traficarea, de catre un functionar, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza, se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 15 ani.

In cazul in care delapidarea a avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.


Cum in acest caz legea nu spune ca actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate inseamna ca nu intervie tardivitatea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acuzatie grava-delapidare claudiuh claudiuh Buna ziua, o sa va povestesc mai jos problema pe care am intampinat-o la firma care lucrez: Sunt angajat pe postul de economist la o societate comerciala cu ... (vezi toată discuția)
Ajutor!pot fi acuzat de delapidare? gabilaur gabilaur Am vazut ca in acest forum s-au dat raspunsuri pertinente oamenilor care au intrat in diverse probleme si incerc si eu sa va expun problema mea. In anul 2000 ... (vezi toată discuția)
Delapidare sau nu?? corleonevicentiu corleonevicentiu Buna seara Am si eu o problema si as fi bucuros daca ati putea sa imi dati un sfat. In anul 2008 m-am angajat la o firma din galati domeniul de activitate ... (vezi toată discuția)