avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... De ce stagiarii din baroul constitutional nu pot ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

De ce stagiarii din baroul constitutional nu pot beneficia de acelasi avantaje ca cei din baroul traditional?

de ce stagiari din baroul constitutional nu pot beneficia de acelasi avantaje ca cei din baroul traditional
Cel mai recent răspuns: horeabortan , utilizator 18:40, 27 Februarie 2012
am pus acesta intrebare sunt curios daca ma inscriu in baroul bota ca stagiar pot lua procese din oficiu pe penal si pe civil ?
Domnule horeabortan ca sa respectam adevarul istoric, exista totusi o condamnare...si anume cea a dlui. Bota pentru evaziune fiscala. S-a ajuns la CEDO cu aceasta speta si CEDO a constatat ca Pompiliu Bota a fost condamnat nejustificat la doi ani de inchisoare, cu suspendare, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, condamnand Romania pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil. In afara de aceasta s-au acordat si daune de 16.000 de euro.

Eu de exemplu sunt un client care are dreptul sa isi aleaga un avocat din ce barou vrea el. Nu conteaza apartenenta de un Barou dar conteaza ca avocatul care ma reprezinta sa fie dedicat spetei mele si sa imi raspunda la telefon. Am cunostinte in ambele barouri, buni profesionisti carora le-am trimis clienti pentru ca isi exercita profesia la standardele pe care le-am intalnit doar intr-o veche culegere de pledoarii interbelice. Conteaza calitatea omului si cum isi respecta profesia.
Din oficiu nu puteti lua oricum procese. Trebuie sa fiti inscris pe lista aparatorilor din oficiu. Nu sunteti inscris lunar, sa stiti. In calitate de stagiar prima grija a dvs va fi nu sa luati cauze, ci sa invatati meserie. In ceea ce priveste baroul Bota, insa aici exista unele probleme. Instanta Ilfov a fost prima care a solicitat baroului Bota sa asigure reprezentare din oficiu in luna ianuarie 2012. Problema o constitutie, in primul rand, concurenta acerba dintre barouri. Baroul traditionalist inseamna, in primul rand, un monopol al unor taxe masive platite catre barou. Fiecare avocat contribuie lunar cu sume insemnate din veniturile proprii catre barouri. Incet incet se va impune si baroul Bota pe piata serviciilor din oficiu. Insa este greu tocmai datorita faptului ca avocatura devenise un sistem de casta inchisa. Iar decanii barourilor traditionale intentioneaza sa o pastreze asa, in ciuda legislatiei nationale, europene si a jurisprudentei (romanesti si comunitare). De aceea fac tot felul de gesturi urate care, oricum, sunt desfiintate de instante, fiindca baroul Bota e LEGAL
ma interesa mai exact daca pot intra in baroul bota si imi pot exercita profesia de stagiar cu un maestru avocat care lam gasit in suceava dar inainte de astea ma rugat sa ma lamuresc clar daca este posibil sa imi execut stagiatura in toate cerintele legi ca un nou stagiar
Stimata doamna, condamnarea nu este impotriva baroului, ca si entitate juridica. Condamnarea este impotriva persoanei fizice Bota Pompiliu. Hotararea instantei romanesti a fost desfiintata de catre CEDO, iar statul roman a fost obligat la plata de daune morale catre dl. Bota.
Nu s-a pronuntat nici o hotarare de condamnare sau vreo decizie a Parchetului prin care sa se constate faptul ca:
- UNBR aripa Bota este in afara legii
- avocatii Bota pledeaza fara drept
Dimpotriva, toate organele juridice constata ca baroul este infiintat in baza legii si ca avocatii si-au dobandit dreptul de a profesa in baza aceleiasi legi.
Ca Bota, personal, a fost condamnat pentru evaziune fiscala 0 si ca instanta europeana a considerat ca Romania a savarsit un abuz e cu totul altceva, nu are legatura cu situatia juridica a baroului

Alte discuții în legătură

Avocat in baroul bota nicolenicoleta_83 nicolenicoleta_83 Este legala practicarea avocaturii si reprezentarea in instanta ca avocat inscris in baroul Bota? (vezi toată discuția)
Admitere in baroul traditional sau baroul bota ? diferente ? avantaje ? allex64 allex64 Poate cineva sa explice care sunt diferentele dintre cele doua barouri ? Functioneaza in paralel ? Care sunt avantajele si dezavantajele inscrierii in unul ... (vezi toată discuția)
Exista vreun dezavantaj daca dau examen in baroul paralel? Geani_geani Geani_geani As vrea sa stiu care sunt diferentele intre cele doua barouri. Unchiul meu are cabinet individul si daca as promova examenul de admitere mi-as putea face ... (vezi toată discuția)