avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pregatire dosar restantier pentru instanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pregatire dosar restantier pentru instanta

Buna ziua,
Avem un rau-platnic in asociatie pe care incercam sa il dam in judecata, am rugamintea sa ma ajutati cu o mica nelamurire si sfaturi din experienta personala.

Datele problemei:
Proprietar plecat de multi ani din tara, a lasat pe cineva sa locuiasca in apartament, de vre-o doi ani si acesta din urma nu mai trece pe la asociatie si nici pe la apartament.
Ultima plata inregistrata la asociatie este din Ian 2010.
Datoria curenta: 10000 ron + 5000 penalizari calculate.
Datoria inregistrata in Ian 2009 (3 ani in urma) - 3500 Ron.
(Vechea administratie nu si-a batut capul cu instantele, nici cu somatii scrise, doar verbal)
Pentru instanta cum este mai corect sa procedam, in speranta recuperarii intregii sume?
Varianta 1:
Facem calculele incepand cu Ian 2009 si stergem tot ce este pana atunci, pentru a preveni posibilitatea unei cereri de prescriere.

Varianta 2:
Facem calculele din ultima data la care apartamentul prezenta sold 0 si speram sa ne judecam in absenta restantierului si sa nu avem cereri de prescriere. Merg pe logica ca din Ian 2009 si pana in Ian 2010 au fost facute cateva plati, dar nu s-au contestat listele de plata in niciun fel scris, rezulta ca restantierul a recunoscut suma ca fiind corecta.

Varianta 3:
Ceva idei? :)

Mentionez ca am facut deja 2 notificari scrise din septembrie 2011 pana acum, cu afisare la avizier, incercare de predare personala, dar nu este nimeni de gasit acasa. A fost gasit chiriasul care a stat acolo si telefonic a confirmat ca vine sa plateasca esalonat, dar iarasi i s-a pierdut urma :(
Ultima modificare: Miercuri, 29 Februarie 2012
IIC, utilizator
@proprietaru
Furnizorii sunt majoritatea la zi, in afara de CET, catre care avem restante cam aceleasi sume pe care trebuie sa le recuperam de la restantier, dar luand in calcul ca am debransat blocul de la agent termic, nu mai are ce sa sisteze, doar ca CET-ul are deja o hotarare judecatoreasca prin care sa-si recupereze datoriile de la noi, insa noi de la restantier mai greu :( situatia e stabila la moment pentru ca avem angajament de plata cu CET-ul.

Cat despre vechea administratie, mai bine o las moarta si plec din bloc, sunt fericit ca au avut grija sa achite furnizorii, cat de cat au mentinut "asociatia in viata" si ca este o arhiva de unde pot sa mai adun ceva liste de plata vechi si registre de penalizari pentru calcule :)

Si daca restanta va respinge din start actiunea, putem recalcula sumele cerute dupa varianta 1 si sa mergem din nou? Ce cheltuili vom avea in plus in asa caz? (Comparativ cu soldul de 3500 ron pe care l-am pierde)
Interventie moderator
Mai asteptati raspunsuri competente pe aceasta tema de la @adriantot si @Adam Grecu.
ca asociatie nu aveti cheltuieli.Daca angajati un avocat..platiti ch de onorar pt prima actiune.
Partea proasta este ca va trece mult timp pana veti actiona din nou.
In general asociatia face un tabel cu sumele restante si penalizarile aferente,un centralizator al sumelor restante..Apoi sa aveti listele de plata,PV de stabilire penalitati,documente functionare asociatie.
Calculul il puteti face socotind 3 ani din luna in care depuneti actiunea.
"Partea proasta este ca va trece mult timp pana veti actiona din nou" - este un termen minim prevazut de lege dintre 2 cereri pe acelasi motiv sau va referiti la timpul necesar recalcularii/actionarii in instanta cu toate asteptarile ce implica acest proces?

Cat despre acte: Listele le avem, cu exceptia catorva din ele, penalitatile au fost calculate impartindu-se cele de la furnizori, apoi de la un moment (pe care inca nu l-am identificat) s-a trecut la 0.1% (insa fara o decizie scrisa in spate :( ), din documentele de functionare, va zic cu toata rusinea, am o copie din statut si acordul de asociere, procesul verbal de la adunarea prin care s-a ales noul comitet (sept 2011) si cam atat pentru perioada pana in sept 2011 :) Cred ca trebuie sa ma gandesc mai intai la cum sa restabilim aceste acte, apoi la un eventual proces cu cine stie ce sorti de izbanda.

Nu plec nicaieri, astept si pe domnii Grecu si Adrian, din ce am mai frunzarit stiu ca ei au avut procese cu castig in spate, chiar daca nu sunt juristi, orice sfat bun conteaza :)
mergeti si la cadastru si instituiti privilegiu imobiliar!

Alte discuții în legătură

Ce date se iau in calcul pe lista de plata a intretinerii? carmenbn carmenbn Lista de plata a lunii iulie se afiseaza pe 25.08,iar scadenta e la14.09. 1.Pana la ce data se iau in calcul incasarile,atunci cand se calculeaza lista lui ... (vezi toată discuția)
Penalizari abuzive tomasso tomasso In lista de plata curenta a intretinerii unele apartamente figureaza cu restanta 0 dar cu sume cu titlu de penalizari corespunzator anilor ... (vezi toată discuția)
Explicatii penalizari redialboss redialboss buna ziua in urma cu o cu ceva timp am cerut presedintelui asociatiei de proprietari sa imi ... (vezi toată discuția)