avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pregatire dosar restantier pentru instanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pregatire dosar restantier pentru instanta

Buna ziua,
Avem un rau-platnic in asociatie pe care incercam sa il dam in judecata, am rugamintea sa ma ajutati cu o mica nelamurire si sfaturi din experienta personala.

Datele problemei:
Proprietar plecat de multi ani din tara, a lasat pe cineva sa locuiasca in apartament, de vre-o doi ani si acesta din urma nu mai trece pe la asociatie si nici pe la apartament.
Ultima plata inregistrata la asociatie este din Ian 2010.
Datoria curenta: 10000 ron + 5000 penalizari calculate.
Datoria inregistrata in Ian 2009 (3 ani in urma) - 3500 Ron.
(Vechea administratie nu si-a batut capul cu instantele, nici cu somatii scrise, doar verbal)
Pentru instanta cum este mai corect sa procedam, in speranta recuperarii intregii sume?
Varianta 1:
Facem calculele incepand cu Ian 2009 si stergem tot ce este pana atunci, pentru a preveni posibilitatea unei cereri de prescriere.

Varianta 2:
Facem calculele din ultima data la care apartamentul prezenta sold 0 si speram sa ne judecam in absenta restantierului si sa nu avem cereri de prescriere. Merg pe logica ca din Ian 2009 si pana in Ian 2010 au fost facute cateva plati, dar nu s-au contestat listele de plata in niciun fel scris, rezulta ca restantierul a recunoscut suma ca fiind corecta.

Varianta 3:
Ceva idei? :)

Mentionez ca am facut deja 2 notificari scrise din septembrie 2011 pana acum, cu afisare la avizier, incercare de predare personala, dar nu este nimeni de gasit acasa. A fost gasit chiriasul care a stat acolo si telefonic a confirmat ca vine sa plateasca esalonat, dar iarasi i s-a pierdut urma :(
Ultima modificare: Miercuri, 29 Februarie 2012
IIC, utilizator
Iata si un sfat bun: instituirea privilegiului imobiliar, chiar daca costa si aceasta masura ceva (100 lei + 10% din debitul de pe ultima lista de plata).
Trebuie sa va ganditi bine cand actionati in instanta un proprietar cu asemenea sume, nu mai conteaza ce a facut sau nu a facut fosta conducere a asociatiei. da, este foarte adevarat, instanta va va cere documente justificative pentru toata perioada acumularii debitelor.
Cu toate acestea, am constatat ca instantele dau solutii diferite pe dosare la fel de bine pregatite. Noi am avut surpriza sa ni se respinga capatul de cerere cu privire la penalizari intr-un dosar, pe motive puerile - ca nu avem aprobarea AG privind procentul, ca nu avem copia ultimului PV in care am stabilit data scadentei... Ne-am uitat la dosar: sunt acolo, bine, merci. Am notat paginile dosarului si vom face intampinare, eventual cu completarea documentelor cerute.
Va sfatuiesc sa apelati la sfatul unui avocat cat de cat specializat in astfel de actiuni, sa urmariti cu atentie cerintele instantei si asta e... Abia ”dupa” urmeaza partea mai grea, ca dvs. nu va intalniti cu proprietarul, va trebui sa investiti cu formula executorie acea sentinta, sa o duceti la un ex. judecatoresc - aici alte taxe, costuri, comisioane pe care trebuie sa le achitati. Omul dvs. tot nu vine, asa ca la 2-3 luni, mai treceti pe la ex. judecatoresc sa-l intrebati de sanatate... Trebuie sa va sfatuiti si cu dansul cum trebuie sa procedati - adica ce trebuie sa faca as. prop. pentru recuperarea integrala a debitelor.
Trageti o linie in fisa de cont si o luati de la zero si de acum stiti ce sa faceti... este experienta pura!
Succes!
Privilegiul il avem in plan pentru urmatoarele saptamani, incerc intre timp sa ma lamuresc unde anume trebuie sa il instituim (frunzaresc forumul de ceva zile, revin cu intrebari).

Sa fiu sincer as vrea eu sa am o decizie judecatoreasca finala si sa am doar bataia de cap de a face vizite la executor :) (cel putin asa gandesc acum)

As mai avea o nelamurire referitor la dosar, si anume la calculul penalitatilor:

Dupa cum am spus mai sus o parte din perioada penalizarile s-au calculat repartizandu-se cele de la furnizor, fara un sistem propriu. In ce forma ar trebui prezentata instantei acea perioada de calcul?
In mod normal, daca ai un sistem de penalizari, se face un tabel unde se specifica sumele pentru intretinere (demonstrate prin listele de plata), eventualele plati, valoarea restanta lunara, zilele restante pentru fiecare suma si valoarea penalitatii pentru suma respectiva.
Dar pentru penalizarile repartizate pe furnizori? Putem trece pe coloana de penalizari suma repartizata si sa o probam cu copii dupa factura respectiva si registrul de penalizari pentru perioada respectiva, acesta din urma contine suma repartizata si suma totala de penalizare de la furnizor. Instanta ia in calcul asa ceva? sau din lipsa de interes si nedorind a se mai complica refuza din start sumele respective :)

Sa-mi dati o adresa de mail si va trimit eu ceva in Excel cu privire la calculul penalizarilor - noi am mai discutat pe forum chestiile acestea.
Sigur, pentru perioada in care s-au ”distribuit” penalizari de la furnizor, se va face mentiunea pe tabelul respectiv, eventual puteti incerca doua tabele, unul cu valoarea penalizarilor de la furnizori - caz in care este chiar indicat sa atasati la dosar si facturi de la furnizorii care v-am emis facturi cu penalizari si un al doile-a tabel privind calculul penalizarilor hotarate in AG.
Nu se pune problema lipsei de interes a instantei. Dosarul trebuie pregatit bine, eventual luati informatii de la alte as. prop. din zona care au ceva experienta in domeniu.
Atentie, aici pe forum vorbim cam de multisor ce trebuie sa contina in mod obligatoriu listele de plata cu privire la calculul penalizarilor:
- data afisarii listei de plata;
- data termenului de plata;
- data scadentei cheltuielilor.
In alta ordine de idei, chiar daca nu au facut nimic celelalte conduceri ale as. prop., macar sa fi hotarat in AG, ori in com. executiv un Sistem propriu de penalizari. Vi se va cere copia PV al AG unde s-au stabilit si hotarat asemenea proceduri.
...................
Daca proprietarul este ignorant si nu-si achita debitele la as. prop. in mod amiabil (trebuie sias. prop. sa forteze un pic nota), eventual sa-l informati ca la total debite pe care le are sa mai adauge 1000-1500 lei - eventual, daca nu colaboreaza de nici-o culoare, poate pierde apartamentul si nu stiu daca mai ramane cu ceva firfirei dupa incheierea socotelilor.
Am cunostinta de o doamna din bloc de la noi care a divortat de sot. In urma partajului s-a stabilit ca dansa sa ramana in ap. cu cei trei copii, cu obligatia de a-i da sotului o anumita suma (nu stiu exact, nici valoarea si nici procentele). Doamana respectiva a tergiversat aproape 3 ani predarea sumei pe care o datora, sotul a incercat rezolvarea amiabila, dar nu a reusit, astfel ca presat de timp a investit sentinta respectiva cu formula executorie si s-a adresat unui ex. judecatoresc. Acesta a incercat sa discute cu doamna, nu a reusit nimic, dar absolut nimic, astfel lucrurile s-au complicat. Ex. jud. a adus un evaluator autorizat care a determinat pretul apartamentului pentru a sti cum sa imparta suma - dupa licitatie...
Daca acel ap. valora cam 50.000 euro, la adjudecare, acesta s-a vandut cu 22.000 euro.
Deci cine a pierdut? Au pierdut toti. Asta e. Unde nu-i cap, vai de picioare...
Cam in maniera aceasta trebuie vorbit cu proprietarul - in conditiile in care puteti da de el.
Cu privire la penalizari

Daca aveti penalizari numai de la furnizori aplicate in anumite luni, atunci faceti o rubrica speciala langa cotele lunare si le adunati la totalul de plata al lunii cu pricina.
Aceasta luna nu va avea penalizari din sistemul propriu.

Nu o probati cu nimic decat daca judecatorul v-o cere. Aceste penalizari se calculeaza proportional intre restantieri si este un document lunar alaturi de lista.
Daca o sa fie necesar si vi se va cere sa probati acest calcul, aratati registrul de penalizari sau documentul, acolo unde ati calculat penalizarea.

Nu se stie ce interes sau lipsa de interes ar putea manifesta instanta, dv. insa trebuie sa fiti pregatit sa raspundeti la intrebare.

Daca la un moment dat ati aplicat sistemul propriu de penalizari, in rubrica penalizari de la furnizori nu mai scrieti nimic, intrucat acestea se platesc "la gramada" din fondul de penalizari.
In acest caz veti incepe sa calculati in tabelul centralizator al penalizarilor acele penalizari calculate prin sistemul propriu si care rubrici sunt evidentiate dupa totalul de plata din luna respectiva.
Ultima modificare: Joi, 1 Martie 2012
elga50, moderator
Mi-ati dat sperante :) ma voi uita pe listele vechi cum au fost intocmite, daca intradevar nu s-au trecut pe coloana de penalizari separata (de dupa totalul curent al lunii) cele repartizate de la furnizori, ci s-au incorporat in suma curenta de plata, se usureaza mult situatia.
Cat despre proprietar, as vrea sa pot vorbi cu el, dar e de negasit :(
Multumesc mult pentru sfaturi, sunt foarte utile, chiar daca pe alocuri opiniile difera, dar fiecare parere este un plus. Daca nu existati, cred ca de mult lasam voluntariatul pe care il fac in grija altora si ma mutam din bloc :)

Alte discuții în legătură

Ce date se iau in calcul pe lista de plata a intretinerii? carmenbn carmenbn Lista de plata a lunii iulie se afiseaza pe 25.08,iar scadenta e la14.09. 1.Pana la ce data se iau in calcul incasarile,atunci cand se calculeaza lista lui ... (vezi toată discuția)
Penalizari abuzive tomasso tomasso In lista de plata curenta a intretinerii unele apartamente figureaza cu restanta 0 dar cu sume cu titlu de penalizari corespunzator anilor ... (vezi toată discuția)
Explicatii penalizari redialboss redialboss buna ziua in urma cu o cu ceva timp am cerut presedintelui asociatiei de proprietari sa imi ... (vezi toată discuția)