avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pregatire dosar restantier pentru instanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pregatire dosar restantier pentru instanta

Buna ziua,
Avem un rau-platnic in asociatie pe care incercam sa il dam in judecata, am rugamintea sa ma ajutati cu o mica nelamurire si sfaturi din experienta personala.

Datele problemei:
Proprietar plecat de multi ani din tara, a lasat pe cineva sa locuiasca in apartament, de vre-o doi ani si acesta din urma nu mai trece pe la asociatie si nici pe la apartament.
Ultima plata inregistrata la asociatie este din Ian 2010.
Datoria curenta: 10000 ron + 5000 penalizari calculate.
Datoria inregistrata in Ian 2009 (3 ani in urma) - 3500 Ron.
(Vechea administratie nu si-a batut capul cu instantele, nici cu somatii scrise, doar verbal)
Pentru instanta cum este mai corect sa procedam, in speranta recuperarii intregii sume?
Varianta 1:
Facem calculele incepand cu Ian 2009 si stergem tot ce este pana atunci, pentru a preveni posibilitatea unei cereri de prescriere.

Varianta 2:
Facem calculele din ultima data la care apartamentul prezenta sold 0 si speram sa ne judecam in absenta restantierului si sa nu avem cereri de prescriere. Merg pe logica ca din Ian 2009 si pana in Ian 2010 au fost facute cateva plati, dar nu s-au contestat listele de plata in niciun fel scris, rezulta ca restantierul a recunoscut suma ca fiind corecta.

Varianta 3:
Ceva idei? :)

Mentionez ca am facut deja 2 notificari scrise din septembrie 2011 pana acum, cu afisare la avizier, incercare de predare personala, dar nu este nimeni de gasit acasa. A fost gasit chiriasul care a stat acolo si telefonic a confirmat ca vine sa plateasca esalonat, dar iarasi i s-a pierdut urma :(
Ultima modificare: Miercuri, 29 Februarie 2012
IIC, utilizator
Multi dintre noi am invatat si mai invatam aici pe forum.
Nu le stim pe toate, mai si uitam, dar invatam unii de la altii.

Da, este foarte util acest forum! :):hugall:
Ati primit sfaturi foarte bune pana acum si este bine sa demarati operatiunea de recuperare a debitelor.
Instituiti privilegiu imediat. Poate dl. Grecu a strecurat din viteza un procent prea mare, dar eu stiu ca un privilegiu se traxeaza cu 100 lei + 0,1% din debit si nu 10% si sper ca nu s-a schimbat acest procent de anul trecut cand am instituit eu ultimul privilegiu imobiliar. Pentru un debit de 3000 lei, am instituit privilegiu imobiliar cu 103 lei (una suta trei lei).
In functie de echipa pe care o aveti in administrarea si conducerea asociatiei dumneavoastra, puteti sa intocmiti dosarul pentru instanta cu toate amanuntele, cu toate penalizarile calculate recalculate, actualizate...,
Sau puteti intocmi un dosar mai simplu, sa depuneti in instanta cererea de chemare in judecata prin care specificati suma totala de plata compusa din restante intretinere, restante reparatii, penalizari... La aceasta anexati incheierea judecatoreasca de infiintare a asiociatiei si ultima lisata de plata solicitand instantei sa-l oblige pe proprietar la plata sumelor de pe aceasta lista de plata. Solicitati, asa cum s-a mai spus, intreaga suma, tot debitul indiferent cat de vechi sunt acestea. Debitorul poate solicita instntei prescrierea debitelor mai vechi de 3 ani iar instanta va decide in functie de sustinerile reprezentantilor asociatiei, a dovezilor de recunoastere a acestora, de platile facute intre timp...
Apoi, in functie de reactia debitorului si de solicitarea instantei o sa veniti si cu alte doivezi, calcule, documente, sistem propriu de penalizari, calcul, hotatare a adunarii generale...
Va adaptati atunci situatiei. Asociatia nu este obligata sa prezinte in amanunt modul de calcul al sumelor afisate sau al penalizarilor. Daca poate o face, daca nu, nu.
Debitorul, in instanta, poate accepta suma sau poate sa o conteste. In cazul cand restantierul contesta suma, poate sa solicite pe cheltuiala lui realizarea unei expertize cu ajutorul unui expert desemnat de instanta. Acesta se va deplasa la asociatie si, pe baza documentatiei pusa la dispozitie, va recalcula si va stabili restantele, penalizarile... Instanta va tine cont de aceasta si va obliga restantierul la plata sumelor stabilite de expert.
Dar, daca debitorul nu contesta, instanta va avea o misiune mai simpla si-l va obliga pe acesta sa achite asiociatiei toate debitele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce date se iau in calcul pe lista de plata a intretinerii? carmenbn carmenbn Lista de plata a lunii iulie se afiseaza pe 25.08,iar scadenta e la14.09. 1.Pana la ce data se iau in calcul incasarile,atunci cand se calculeaza lista lui ... (vezi toată discuția)
Penalizari abuzive tomasso tomasso In lista de plata curenta a intretinerii unele apartamente figureaza cu restanta 0 dar cu sume cu titlu de penalizari corespunzator anilor ... (vezi toată discuția)
Explicatii penalizari redialboss redialboss buna ziua in urma cu o cu ceva timp am cerut presedintelui asociatiei de proprietari sa imi ... (vezi toată discuția)