avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Interzicere drept de vizita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Interzicere drept de vizita

Buna,am divortat in luna Iunie si casatoria a fost desfacuta din culpa comuna,iar copilul in varsta de 6 ani mi-a fost incredintat mie.Acum fosta sotie a inaintat actiune civila pentru program de vizita,desi ea nu a cautat copilul din luna ianuarie anul acesta pana in septembrie cand a mers in prima zi de gradinita la el.In urma acestei vizite copilul a a avut o depresie si a trebuit sa merg cu el la psiholog care ia prescris un tratament antidepresiv pe care il urmeaza si acum.In toata aceasta perioada in care nu a cautat copilul fosta sotie a dus o viata imorala umbland cu mai multi barbati insurati.Intrebarea este pot sa ii interzic dreptul la vizita in urma a ceea ce sa intamplat,mentionand ca nici copilul nu vrea sa o vada,la gradinita cand la cautat el nici nu a bagat-o in seama. Si inca o intrebare,in urma sentintei definitive si irevocabile sa stabilit ca ea sa revina la numele de fata si acum ea inca foloseste numele meu chemandu-ma in instanta cu acest nume,este legal? Va multumesc anticipat.
Am receptionat.:innocent:

Da, asa cum a aratat domnul avocat Anghel mai sus, instantele NU AU DREPTUL de a interzice dreptul la legaturi personale cu minorul decat in circumstante extraordinare si atunci cand minorul ar fi cu adevarat afectat sau ar exista riscul iminent ca acesta sa fie afectat atat din punct de vedere fizic cat si psihic si numai pe o anumita perioada de timp.
De principiu, se poate acorda un drept de vizita in prezenta parintelui caruia minorul i-a fost incredintat.

Dar conform jurisprudentei CEDO parintele nu trebuie sa fie stanjenit de celalat parinte in exercitarea dreptului la legaturi personale cu minorul indiferent ca este mama sau tata.Din acest motiv instantele ar trebui ca ori de cate ori nu exista motive temeinice de a aduce limitare exercitarii dreptului sau nu il ingradeasca, ceea ce din pacate se intampla in Romania tatilor.
Prin urmare, daca veti dovedi instantei ca nu este in interesul suprem al minorului ca acesta sa fie luat la domiciliul mamei veti putea obtine acest lucru.Insa fiind vorba de o mama e greu de spus ce va hotara instanta.:hm:
Daca era vorba de tata si nu de mama sansele erau mult mai mari, zic eu.

avocat Claudiu Lascoschi

:offtopic: Te rog sa te adresezi celorlalti useri cu numele lor de consultant sau cu nikul ales de ei, fara a mai face diverse alinturi sau a folosi diminutive cu care ei nu au fost de acord. Din respect.
Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
Va multumesc pentru raspunsuri,dar as mai avea o intrebare,din cele relatate de mine cum as putea dovedi in fata instantei ca nu este in interesul copilului,ca in timpul vizitei copilul sa fie dus la domiciliul ei?
Din declaratiile martorilor vor rezulta anumite aspecte.
Avocatul dvs va putea sa arate motivele cu ocazia concluziilor pe fond, a pledoariei.

avocat Claudiu Lascoschi
In primul rand, faptul ca acest copil v-a fost incredintat dv cantareste foarte mult. La fel, faptul ca mama cere drept de vizita si nu cere incredintarea copilului... (sa nu-i dati idei punctand acest aspect!)
Insistati ca nu e definitivata ancheta sociala la domiciliul unde dna spera sa primeasca acest copil... Eventual, vorbiti cu persoana care afirma ca la adresa respectiva nu locuieste dna si cereti sa vina martor la proces (poate ca nu doreste un copil acolo, chiar daca dna locuieste acolo, chiar daca numai din cand in cand). Daca proprietarul apartamentului unde zice dna ca locuieste nu vrea copii acolo se poate spune ca nu va primi cu bratele deschise acest copil si sunt posibile tensiuni care nu fac bine minorului...
Practic, unde locuieste fosta dv sotie? Unde il va primi pe copil in vacanta? Daca nu are un domiciliu insistati pe aceasta idee. Locuieste cu parintii si il va primi acolo pe copil? Daca vreti sa nu il duca la ea in vacante insistati sa dovedeasca faptul ca are macar o resedinta stabila si mijloace financiare suficiente pt ingrijirea copilului. Insistati sa revina la numele anterior, sa dovedeasca si in acest mod ca are un domiciliu – ii trebuie niste acte pt a schimba cartea de identitate... Ganditi-va la niste intrebari la care sa cereti sa raspunda mama in fata instantei... Cereti dovezi despre veniturile dansei...
Nu insistati, insa, ca e de meserie amanta – nu veti avea castig de cauza. O amanta buna nu e obligatoriu sa fie o mama rea... Apoi, luati in considerare si varsta fostei sotii – am impresia ca e destul de tanara si inca isi mai cauta un drum in viata...
DAR! Orice reusiti sa dovediti nu veti reusi sa interziceti vizitele ei – nici nu ar fi bine... Copilul se va comporta asa cum ii dicteaza instinctul, iar daca nu o vrea in preajma o va determina, prin comportament, sa renunte la vizite – mai ales ca dv spuneti despre fosta sotie ca a intentat proces mai mult de gura lumii.
Indiferent ce veti face acum – bine, din punctul dv de vedere – nu trebuie sa uitati ca timpul trece si copilul poate interpreta altfel toate actiunile dv de azi. Feriti-va de o eventuala alta dezamagire, cand copilul va putea lua singur hotarari.
Cautati, totusi, un avocat – e cel mai in masura sa va poata calauzi...
Este bine sa retineti faptul ca nu trebuie sa cereti interzicerea dreptului la vizita decat daca aveti motive temeinice.
Mama (sau tatal) si copilulul au dreptul de a avea legaturi personale reciproce.
Instanta NU are dreptul de a interzice legaturile personale, dar le poate adimite numai in prezenta parintelui caruia i-a fost incredintat minorul.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Ce drepturi are tatal pe care nu il cunoaste? Alina_Meli Alina_Meli Buna ziua am un baiat de 12 ani pe care l-am crescut cu actualul meu sot, fiind divortata de mai bine de 10 ani (de fostul). A platit pensie pt minor la ... (vezi toată discuția)
Help copiii, copii sustin ca nu vor sa mearga sorin2008 sorin2008 Va rog astept solutii nu mai stiu ce trebuie sa fac. Am divortat in octombrie 2008 si s-a stabilit dreptul de vizita in prima si a 3 saptamana din ... (vezi toată discuția)
Vizitarea minorului mary1970 mary1970 In urma divortului, mamei ii este incredintat copilul minor, iar tatal are drept de vizita in week-end. Dupa diverse sicane pe care le face tatal cand afla ca ... (vezi toată discuția)