Ma aflu in urmatoarea situatie..
Construiesc o casa din 2004, autorizatie de constructie a expirat, am fost la Inspectoratul de Stat in Constructii, am intrebat pana cand tb sa am autorizatie de constructie, casa fiind ridicata, acoperita, tamplarie PVC, tencuita dar nevopsita, cu toate utilitatile..
Mi s-a raspuns ca am nevoie de autorizatie de constructie pana ii dau culoare pe exterior..
Am spus ca lucrarile se vor face de-a lungul mai multor ani, ca momentan nu mai am fonduri si am facut o cerere in care declaram ca suspend lucrarile din lipsa de fonduri (conform sfaturilor primite la ISC).
Am continuat lucrarile in interior cand s-a putut neavand aut. de constructie.
Acum parterul casei este gata, locuit, etajul este neterminat, exteriorul doar izolat si tencuit.
In conditiile in care eu nu mai am demult aut. de constructie, ce trebuie sa fac in continuare: sa-i chem pe cei de la primarie pt. pv de receptie a lucrarilor si sa incerc sa intabulez sau trebuie sa obtin in continuare autorizatie pana cand casa este gata - interior si exterior?
Pt pv receptie lucrari tb sa am o aut. de constructie valabila? Se poate sa inchei treburile fara sa o mai iau de la capat cu autorizatia?
Va recomand sa faceti o adresa catre Primarie in care sa mentionati stadiul lucrarilor efectuate: structura , instalatii ( urmariti capitolele din dosarul de autorizare si treceti proportia in care au fost realizate respectivele lucrari ex: tamplarie exterioara din PVC in proportie de 100%, data la care lucrarile mentionate erau realizate in proportia mentionata
de d-voastra - puteti mentiona data la care depuneti adresa catre Primarie desi adresa trebuia sa o depuneti in termen de 15 zile de la expirarea autorizatiei- nu mai sunt sigura asupra acestui termen totusi-, atasati autorizatia veche , anuntul de incepere a lucrarilor de constructie facut catre Primarie si cereti o autorizatie noua prin care sa puteti finaliza constructia.Este posibil sa vi se ceara si poze cu exteriorul cladirii- fatade N, S, V,E.O noua autorizatie vi se va da pentru ca nu mai aveti de realizat decat colorarea peretilor la exterior, respectiv finalizarea fatadelor dar acest lucru se va realiza probabil dupa ce vi se va elibera o nota de regularizare asupra autorizatiei expirate.
Asa cum scrie domnul pintiliemirceadorin si d-voastra aveati obligatii:
-prima sa vedeti termenul de valabilitate a autorizatiei de constructie
-sa anuntati Primaria cand va apucati de lucrari
- sa anuntati ISC si sa platiti taxele de 0.8% din valoarea lucrarilor
- sa finalizati lucrarea in termen pentru ca daca depasiti termenul platiti penalizari la regularizarea valorii lucrarilor.
Sper ca raspunsul meu sa va ajute.Mult noroc!
Multumesc tuturor, sunt placut surprinsa sa constat ca pe acest forum am primit o multime de raspunsuri..
Pentru a face receptia casei, am inteles ca trebuie platite taxe de regularizare..aprox 2000 la primarie si 100 la ISC.. cam complicat momentan..cat pot amana treaba aceasta cu receptia?
Mai trebuie sa scot o autorizatie de constructie pentru atunci cand chem primaria sa faca receptia casei? Sper ca nu..
Cum justific ca n-am prelungit autorizatia din 2006?
Eu am stat linistita stiind ca am anuntat suspedarea lucrarilor la ISC.. dar la Primarie nu m-am gandit..
In plus, cladirea este construita ca si anexa agricola, trebuie sa-i schimb destinatia in locuinta, e complicat?
De ce nu megeti mai intai la primarie sa discutatai cu cei de la urbanism.
Nici eu nu am terminat toate lucrarile dar stau in casa din 2008. Ieri am fost la primarie si am verificat ce trebuie sa platesc. Au verificat evidentele si mi-au comunicat cu ce suprafata construita figurez eu conform autorizatiei, ocazie cu care am constatat o diferenta de 30 mp, i-am declarat si mi-au calculat impozitul tinand cont ca este a doua locuinta - total 280 lei. Mergeti la primarie ca sunt, banuiesc eu, deschisi si interesati sa incaseze impozitele si nu sa va faca greutati.
Schimbarea destinatiei unei construictii nu este o treaba foarte simpla.
Mai intai trebuie sa va prezentati la primarie la serviciul urbanism si sa faceti o cerere pentru obtinerea unui certificat de urbanism prin care sa solicitati acest lucru.
Dupa obtinerea certificatului de urbanism favorabil , caci e posibil sa nu vi se aprobe aceasta schimbare de destinatie , va trebui sa luati legatura cu proiectantul initial al cladirii pentru a intocmi proiectul faza DTAC. Tot proiectantul este acela care va va spune ce modificari ar trebui facute pentru ca acea cladire sa indeplineasca cerintele legii pentru a fi utilizata ca locuinta.
In faza urmatoare , urmeaza sa faceti o noua cerere pentru obtinerea autorizatiei de construire in vederea schimbarii destinatiei cladirii.
Toate aceste aspecte este bine sa le discutati cu proiectantul Dvs care este in tema.
Mult succes !