avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune. Acceptarea mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune. Acceptarea mostenirii

Conform prevederilor Noului Cod, acceptarea pura si simpla se face sub beneficiu de inventar. In privinta efectelor acesteia, corespondenta se pastreaza? Sau exista unele diferente?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ionel-s , utilizator 19:53, 10 Martie 2012
@junecas, nu va faceti probleme. Nu e prima data cand aud expresia. Din pricina asta m-am intrebat de unde vine si simt nevoia s-o ucid (s-o comentez destul de dur) ca sa nu inceapa sa circule.

Posibilitatea creditorilor succesibilului de a accepta mostenirea pe cale oblica (art 1107 NCC)
nu este o noutate. (art 974 vechiul cod).
De asemenea, art 699 din vechiul cod consacra un caz particular de actiune pauliana. Si atunci, posibilitatea folosirii actiunii revocatorii din art. 1122 NCC nu este nici ea..."inventarea apei calde" :)

Prin urmare, nu puteam sa vin cu o "interventie la obiect" zicand ca VAD ceea ce am vazut ca NU ESTE. Marea diferenta nu exista, dar, daca ne apucam sa desfacem firul in patru de dragul teoriei, putem sa scriem vreo jumatate de tratat de drept...



ionel-s a scris:

Eu , ca inginer, tot nu inteleg.


:) Ma iertati, dar dupa cele ce am scris mai sus, asta suna si mai simpatic decat era.

Daca acceptarea fortata va sugereaza vreo ...leuca-n capul cuiva, apoi nu e deloc asa.
Principala posibilitatea a succesibilului este aceea de a NU ACEEPTA, de a renunta.

Nimeni nu poate fi obligat sa accepte o mostenire ce i se cuvine (art 1106 NCC).
Nimeni nu poate sa-mi bage mie in traista mostenirea unui ascendent al meu daca eu NU VREAU. (suna destul de ciudat in era traitului pe apucate, in care fiecare baga mana pan' la cot si-n ceea ce nu-i al lui, daramite sa NU VREA sa ia ceea ce i s-ar cuveni).

Succesibilul are la dispozitie un an de la data mortii pentru a alege: accepta mostenirea sau renunta la ea (take it or leave it).

Si atunci ce este acceptarea fortata?

Iat-o:

Acceptarea fortata

Art. 1.119. - (1) Succesibilul care, cu rea-credinţă, a sustras ori a ascuns bunuri din patrimoniul succesoral sau a ascuns o donaţie supusă raportului ori reducţiunii este considerat că a acceptat moştenirea, chiar dacă anterior renunţase la ea. El nu va avea însă niciun drept cu privire la bunurile sustrase sau ascunse şi, după caz, va fi obligat să raporteze ori să reducă donaţia ascunsă fără a participa la distribuirea bunului donat.
(2) Moştenitorul aflat în situaţia prevăzută la alin. (1) este ţinut să plătească datoriile şi sarcinile moştenirii proporţional cu cota sa din moştenire, inclusiv cu propriile sale bunuri.




Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2012
romascanu, moderator
Bun, am inteles ce-i cu succesiunea "fortata". Tot nu m-ati lamurit asupra unui aspect elementar: am doi copii, imi fac testamentul ca la carte, cu certificat de la psihiatru, si avantajez un copil mai mult ...Poate celalalt copil sa desfinteze testamentul ? Mi se tot spune in stanga si dreapta ca testamentul poate fi desfintat. Pai atunci testamentul in Romania este inca o utopie ! ?
Multumesc anticipat !
@ionel-s.

De putut, se poate cere in justitie orice. De obtinut e mai complicat.

Iar raspunsul "stiintific" la intrebarea dvs.(astfel cum a fost formulata) este: DEPINDE

Se poate sau nu se poate obtine reductiunea testamentului, in functie de cat de mult a fost avantajat un copil si dezavantajat celalalt

Nu pot sa raspund concret la o intrebarea din care lipsesc datele concrete.
Tot asa cum nici dvs., dle inginer, n-ati putea sa-mi spuneti, in concret, cat material este necesar pentru rezistenta unui pod de-o lungime ..."de aici pana dincolo". :)

Bunaoara, daca dezechilibrul se pastreaza in limitele 3/4 din mostenire (pt un copil) vs. 1/4 din mostenire (minim pt. celalalt) testamentul ramane neclintit.





Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Martie 2012
romascanu, moderator
Multumesc. V-as putea spune cat material este necesar, ± cateva kg, dar dupa ce l-as proiecta.:)
Uitati o situatie mai concreta si amanuntita: tata si mama au un apartament impreuna, tatal moare, iar partea sa din apartamentul se imparte la trei - mama si doi copii. Pt procentul ei din apartament (majoritar) mama se hotaraste sa-si faca testamentul in favoarea mezinului , a celui care ramane acasa si cu care imbatraneste. Ce-l de-al doilea copil incepe sa-si manifeste dezaprobarea si ameninta ca mai tarziu va desfinta testamentul. Cred ca acesta este un caz tipic in Romania.
Da, si care este problema?
Asa cum spunea si Dna Romascanu mai sus, putem cere aproape orice judecatii, asta nu inseamna că si primim.
Mama are tot dreptul sa lase partea sa din imobil si sa dispuna cum doreste de aceasta parte, inclusiv prin testament. In aceasta situatie, dupa moartea sa se va proceda potrivit dreptului comun, respectiv se va trece la iesirea din indiviziune, deoarece bunul este in copropietate. De regulă, cel care detine o cota mai mare ramane in imobil cu obligatia de a-i plati celuilalt o suma de bani numita sulta, care reprezinta partea sa din imobil dupa ce se stabileste printr-o expertiza - evaluare, cuantumul intregului imobil si, pe cale de consecinta a partii fiecaruia.

Alte discuții în legătură

Acceptare succesiune ? eugen05 eugen05 X decedeaza si lasa mostenire un imobil . Y care e un posibil mostenitor nu a mai trecut de 10 ani pe la imobil, insa pastreaza actele originale ale imobilului ... (vezi toată discuția)
Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)
"mostenire" datorii gregoo gregoo Buna ziua, In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)