avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O noua actiune pentru valorificarea aceluiasi drept ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O noua actiune pentru valorificarea aceluiasi drept ?

Buna seara,
-In 1996,Tribunalul a pronuntat o decizie prin care a dispus punerea in posesie asupra unei suprafete de 2000 mp padure,reclamantului.
- Decizia a fost atacata cu recurs de Primarie-Comisia de Aplicare a Legilor Funciare - dar a fost respims recursul.
-Astfel,Decizia Tribunalului a ramas definitiva si irevocabila.
Numai ca,reclamantul nu a stiut,la vremea respectiva,sa urmeze procedura executarii silite (investire cu formula executorie - executor judecatoresc) si nu a intrat in posesia padurii nici pana in prezent.
-In 2009 a facut o cerere de investire cu formula executorie,insa i s-a respins pe motiv ca s-a prescris dreptul de actiune.
-Acum,am aflat de Decizia civila nr.1653/24.02.2011 a ICCJ Sectia Civila si de Proprietate Intelectuala,care prevede clar ca se poate introduce o noua actiune,in valorificarea aceluiasi drept,in vederea constituirii unui nou titlu,fara a i se opune exceptia autoritatii de lucru judecat decurgand din hotararea pronuntata anterior.
-INTREBARE : - Este posibila o astfel de procedura,in situatia aratata ?
-Actiunea se introduce la aceeasi instanta,care a pronuntat si prima hotarare,respectiv Tribunalul ?
-Stie cineva o speta similara,ca precedent ?
Va multumesc.
O seara buna.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 10:07, 12 Martie 2012
Buna ziua,
Domnule,Manole,nu a existat un titlu executoriu,intrucat batranul nu a stiut sa continue procedura investirii cu formula executorie,la vremea respectiva.
Dar hotararea este definitiva si irevocabila.
Credeti ca se poate introduce o noua actiune in aceasta situatie ?
Va rog sa-mi dati ceva detalii in acest sens. Trebuie sa fie similara cu prima actiune ? Trebuie sa aiba aceleasi parti ? Cum anume trebuie solicitat dreptul nevalorificat, conform prevederilor hotararii respective,devenit acum tardiv ? Totusi,este dreptul sau !
Va multumesc.
O zi buna.
Stimat forumist,

Decizia amintită o găsiți aici:
[ link extern ]


Vă rog, în consecință, să acordați atenție cuvintelor Înaltei Curți:

Dacă un nou proces este declanşat chiar de către partea care a pierdut primul proces şi care tinde, astfel, în această nouă judecată, să repună în discuţie dreptul tranşat în favoarea celeilalte părţi, în judecata anterioară, având în vedere că, din perspectiva acestei părţi, puterea de lucru judecat a hotărârii anterioare are efectul negativ menţionat mai sus, noua cerere de chemare în judecată urmează a fi respinsă, căci acest nou proces tinde, practic, la înlăturarea celor, irevocabil, soluţionate anterior, la înlăturarea, practic, a efectelor hotărârii anterioare. In acest caz, exclusivitatea hotărârii anterioare operează sub aspectul negativ menţionat, în sensul paralizării unei noi încercări a părţii care a pierdut primul proces de a înlătura puterea de lucru judecat a primei hotărâri.

Atunci când însă noua cerere este formulată de partea care a câştigat anterior procesul, deci de persoana care se poate prevala de un drept recunoscut anterior, este evident că această persoană nu tinde la înlăturarea puterii de lucru judecat a hotărârii anterioare şi nu tinde la a repune în discuţie acest drept recunoscut anterior, ci, dimpotrivă, invocând deplin puterea de lucru judecat a hotărârii anterioare, tinde numai la obţinerea unui nou titlu executoriu pentru satisfacerea efectivă a dreptului său. In acest caz, exclusivitatea hotărârii anterioare nu paralizează cererea reclamantului, ci, dimpotrivă, o sprijină, iar, atât timp cât însuşi dreptul de acţiune nu s-a prescris, această cerere trebuie soluţionată, hotărârea anterioară valorând, în noul proces, cu puterea dată de art. 1201 C.civ., a unei prezumţii absolute, cu dublul aspect, pozitiv, respectiv, negativ, menţionate mai sus.

Aşadar, întrucât sentinţa anterioară şi-a pierdut executorialitatea, dar dreptul de proprietate este încă în fiinţă şi poate fi valorificat, după cum dreptul material la acţiune nu s-a prescris, se poate formula o nouă cerere de chemare în judecată, care să aibă ca obiect o nouă pretenţie de restituire a bunurilor, însă, în noua judecată, se poate pune în discuţie numai situaţia de fapt intervenită ulterior pronunţării primei sentinţe, anume dreptul reclamantului şi posesia pârâţilor trebuie verificate din perspectiva unor cauze care au intervenit ulterior primei sentinţe.



Din punctul meu de vedere decizia își găseșt aplicabilitate în următoarele cazuri:

1. a intervenit prescripția dreptului de a cere executarea silita;
2. nu a intervenit prescripția dreptului material la acțiune.


Astfel, dacă în cazul în care nu a intervenit prescripția dreptului la acțiune dar a intervenit prescripția caracterului executoriu, puteți intenta o nouă acțiune, având și avantajul de a folosi constatările anterioare ale instanței, în folosul dvs. Practic, puterea de lucru judecat operează în favoarea dvs, în ceea ce pivește constatarea dreptului, dar nu împiedică o introducerea unei noi acțiuni și o învestire a hotărârii dată în urma soluționării acesteia.

De altfel, Decizia ÎCCJ arată categoric domeniul său de aplicare:Astfel, pentru ipoteza in care dreptul material la actiune este imprescriptibil sau mai lung decat termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita

Aveți, în privința prescrierii executării silite un articol disponibil aici:
www.avocatnet.ro/content/art...

Cu stimă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Martie 2012
andreigrigoriu, moderator
Am inteles. Va multumesc.
O zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sulta ContSters58959 ContSters58959 dupa cat timp se prescrie sulta ,am de plata o sulta din 1990 ,mai sunt obligat sa o achit daca pina in prezent nu a solicitat-o . multumesc (vezi toată discuția)
Termen prescriptie dana131 dana131 Buna seara! EXISTA un termen pt prescriere cheltuielile de judecata reprezentand onorariu avocat ? sau se executa la nesfarsit ? va multumesc ... (vezi toată discuția)
Prescriere sulta katrin katrin Am o sulta de platit in baza unei hotarari de partaj succesoral din 1998. Problema este ca-mi apare la cartea funciara ca sarcina. Cum o pot radia? Nu se mai ... (vezi toată discuția)