avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... recuperare costuri racordare la teava de gaz dupa 11 ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

recuperare costuri racordare la teava de gaz dupa 11 ani?

Buna ziua!
As dori sa va cer un sfat in legatura cu urmatoarea problema: am cumparat un apartament in decembrie 2009, la momentul predarii am cerut vanzatorului sa imi dovedeasca prin chitante, ca toate datoriile la asociatia de proprietari si furnizorii de utilitati sunt achitate la zi, totul fiind in regula la aceasta data. Saptamana trecuta am observat un anunt redactat de locatarii care au achitat instalarea conductei de gaz, acum 11 ani, unde se specifica ca "cei care nu au achitat sau nu pot dovedi ca au achitat" partea care le revine la racordare, sunt somati sa achite aceasta suma, plus penalizari (ca doar de, au trecut 11 ani), sau in caz contrar li se va sista furnizarea gazului incepand din 1.04.2012. In apartamentul meu centrala termica a fost instalata in anul 2004, de catre proprietarul dinaintea doamnei de la care am cumparat eu, deci presupun ca racordarea s-a facut tot atunci.
Intrebarea mea este urmatoarea: ma pot obliga sa platesc o datorie (plus penalitati) care nu a fost facuta de mine si nici nu mi s-a adus la cunostinta in timpul celor mai bine de doi ani de cand locuiesc acolo? Au dreptul sa imi sisteze furnizarea gazului? Cum as putea sa dovedesc ca proprietarul "de acum doua generatii" a achitat sau nu racordarea? Nu trebuia sa plateasca pentru a i se permite acest lucru? Exista vreo perioada maxima in care cei care au achitat instalarea tevii pot sa ceara recuperarea sumelor datorate?
Nu ma intelegeti gresit, daca exista o baza legala in care cineva sa plateasca datoriile altei persoane plus penalitati, datorii a caror existenta nu i s-a adus la cunostinta, dupa 8 ani, voi plati, dar deocamdata toata situatia mi se pare destul de incurcata.
Va multumesc!
@johnpescar, acum vorbiti fara sa cunoasteti problema, sa stiti ca nimeni, DAR NIMENI, nu face racordarea la o coloana de gaz fara acordul proprietarului, firma care furnizeaza gazul (fie ca se numeste EON GAZ, DISTRIGAZ sau MAMA RUSIE), NU va face contractul de gaz fara acordul titularului de coloana.
Daca cel care a luat banii (si nu a dat chitanta, ca nu are de unde, este "particoler") si a semnat ca este de acord cu racordarea nu mai recunoaste, iar acum s-a trezit ca mai vrea bani pentru "o tuica mica la halba" este doar treaba lui. Este un hot si un excroc.
Si va puteti interesa ce acte sunt necesare pentru a semna un contract separat cu furnizorul de gaz, nu stiu daca proprietarul coloanei manat in lupta de o tuica gratis nu a vrut sa sa foloseasca minunatul ....."ti-o trag" ca sunt mai destept.
@thran, tind sa fiu de acord cu dumneavoastra in ceea ce priveste "motivatia" anuntului, care la doua zile dupa ce a fost lipit, a si disparut la fel de brusc. Alti vecini au platit 100 de dolari acum cativa ani pentru a se bransa, acum "tariful" a devenit 100 de euro si pretentiile sunt emise in fiecare an, si se pare ca au si clienti, mai ales in randul noilor proprietari, care, pentru a avea "liniste cu vecinii", prefera sa plateasca. O afacere bunicica pentru cei cu pretentiile, zic eu.
@ johnpescar, cred ca nu ati inteles pe deplin situatia, bransamentul la coloana respectiva s-a facut acum 8 ani de catre proprietarul de la acea vreme, care acum 5 ani a vandut apartamentul unei doamne de la care am cumparat noi acum 3 ani. Ce "dovada" a platii credeti ca este pastrata timp de 8 ani de 3 generatii de proprietari? E simplu, ai o coloana, altul vrea sa se branseze, daca plateste, ii semnezi, daca nu, nu. Daca ai semnat si ala nu ti-a dat banii, il dai in judecata, in maxim 3 ani de la bransarea ilegala si iti recuperezi prejudiciul. Pana aici mi se pare absolut corect si daca eu as fi cea care se branseaza acum, dupa 11 ani, normal ca as plati. Dar ca se trezeste cineva dupa 8 ani si trei randuri de proprietari ca daca "nu poti face dovada ca ai platit", ia scoate tu frumos suma x, ca esti fraier, asta nu mi se mai pare corect. Dumneavoastra dati bani tuturor celor care va cer, fara sa va ganditi daca pretentia este justificata sau nu?
Multumesc tuturor pentru pareri!
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2013
timcyke, utilizator
johnpescar a scris:

Acolo este vorba despre o proprietate care este cumparata de unii iar altii s-au bransat fara sa achite cota- parte.Este vorba de mai multi proprietari care lupta pentru ceva, oare ce ii mana in lupta pe acei nemultumiti ?.

Ar trebui sa invatam sa respectam proprietatea, asta nu inseamna ca : uite daca a trecut chiar 11 ani , gata nu au voie sa mai deschida discutia ca devin infractori deoarece prescriptia intervine dupa 3 ani, uite ca ,, ti-o trag '' , eu sunt mai destept , cunosc legea.

Nimeni nu le interzice proprietarior nemultumiti sa lupte pentru drepturile lor. Dar depturile lor trebuie sa nu incalce legea. Orice societate exista reguli de functionare iar unele din ele sunt legile de care tot vorbim in exces pe acest forum.
Conform legilor in vigoare, acei proprietari nemultumiti nu au cum sa mai recupereze vreo datorie.
Oricum, pentur astfel de probleme exista organismele statului care tocmai pentru astfel de probleme au fost inventate, judecatorii, tribunale, inalte curti etc. Sa le lasam sa-si faca datoria.

johnpescar Si pedeapsa pentru omor se prescrie; care e problema daca o datorie 3 lei se prescrie dupa 11 ani ? Prescrierea e o masura perfect normala, si absolut necesara , asa ca daca tot am construit legile astfel, haideti sa le respectam nu sa le calcam in picioare.

Care lege spune ca acei proprietari nu mai pot recupera un drept al lor ?. Poate confundati obligatiile de plata care se prescriu si insasi situatia de acolo. Ceea ce este cert, este ca cineva are o proprietate. Pai si daca sunt proprietari cine ii impiedica sa ceara decuplarea celor care nu au contribuit cu cota- parte?.

Degeaba sustine un user ca bransarea la teava noua nu se putea face decat cu avizul proprietarilor initiali. Realitatea bate filmul, exista bransari aprobate in baza unor angajamente . Proprietarii pot ramane cu buza umflata ?.:">
Documente necesare la depunerea Cererii pentru acordarea accesului la sistemul de distribuţie a gazelor naturale

Persoane fizice:

• copie BI/CI proprietar/proprietari imobil. In cazul in care exista mai multi proprietari sunt necesare copii dupa toate BI/CI;

• copie act proprietate;

• copie dupa schita apartamentului/casei unde se executa lucrarea;

• adeverinta de la Asociatia de Proprietari ca este de acord cu separarea consumului de gaze si montarea unei centrale termice de apartament-formular tipizat.

In cazul existentei unei coloane principale pe casa scarii, trebuie obtinut acordul de la investitorul/investitorii initial/i al/ai coloanei pentru ca apartamentul in cauza sa se poata bransa la coloana existenta. Acordul investitorilor se ia pe un formular tipizat pe care vi-l punem la dispozitie.

In functie de caracteristicile fiecarui dosar este posibil sa se solicite si alte documente justificative (de ex.: certificat de casatorie, certificat de deces, certificat mostenitor etc).

@johnpescar, vad ca aveti darul sa va contraziceti, am intrat eu pe net si v-am postat documentele necesare pentru racordarea separata, poate terminati cu supoziile si cu sustinerea infractorilor care se freaca pe manute spunand: "v-am ars" (expresia dumneavoastra).
Ca realitatea bate filmul, mai sunt locuri la "Regie film"!!

Alte discuții în legătură

Bransare la gaz ContSters320341 ContSters320341 Buna ziua ... Am si eu o intrebare sau o nelamurire si rog pe cineva care poate sa imi raspunda. Stau de 20 ani intr-un bloc racordat la gaz metan. Acum 10 ani ... (vezi toată discuția)
Probleme cu un vecin adelinel adelinel Buna seara. Va rog sa imi spuneti si mie cum sa procedez in urmatoarea problema: Locuiesc intr-un bloc cu doua scari(cu cate 4 apartamente pe scara), acum 4 ... (vezi toată discuția)
Racordare la teava de gaz a vecinului Mihaill Mihaill Cit timp este proprietar de teava de gaz un anume locatar si ce suma poate pretinde acesta, daca doresti a te racorda ,el fiind primul care s-a racordat ... (vezi toată discuția)