Buna ziua!
As dori sa va cer un sfat in legatura cu urmatoarea problema: am cumparat un apartament in decembrie 2009, la momentul predarii am cerut vanzatorului sa imi dovedeasca prin chitante, ca toate datoriile la asociatia de proprietari si furnizorii de utilitati sunt achitate la zi, totul fiind in regula la aceasta data. Saptamana trecuta am observat un anunt redactat de locatarii care au achitat instalarea conductei de gaz, acum 11 ani, unde se specifica ca "cei care nu au achitat sau nu pot dovedi ca au achitat" partea care le revine la racordare, sunt somati sa achite aceasta suma, plus penalizari (ca doar de, au trecut 11 ani), sau in caz contrar li se va sista furnizarea gazului incepand din 1.04.2012. In apartamentul meu centrala termica a fost instalata in anul 2004, de catre proprietarul dinaintea doamnei de la care am cumparat eu, deci presupun ca racordarea s-a facut tot atunci.
Intrebarea mea este urmatoarea: ma pot obliga sa platesc o datorie (plus penalitati) care nu a fost facuta de mine si nici nu mi s-a adus la cunostinta in timpul celor mai bine de doi ani de cand locuiesc acolo? Au dreptul sa imi sisteze furnizarea gazului? Cum as putea sa dovedesc ca proprietarul "de acum doua generatii" a achitat sau nu racordarea? Nu trebuia sa plateasca pentru a i se permite acest lucru? Exista vreo perioada maxima in care cei care au achitat instalarea tevii pot sa ceara recuperarea sumelor datorate?
Nu ma intelegeti gresit, daca exista o baza legala in care cineva sa plateasca datoriile altei persoane plus penalitati, datorii a caror existenta nu i s-a adus la cunostinta, dupa 8 ani, voi plati, dar deocamdata toata situatia mi se pare destul de incurcata.
Va multumesc!
Asa se procedeaza in cazul in care nu exista intelegere intre vecini ,in cazul in care unul mai bogat dintre ei face bransamentul de scara pe cheltuiala lui.Aceasta "afacere" trebuie totusi discutata in Adunarea generlala a proprietarilor, aprobata de TOTI PROPRIETARII, tot asa precum si modalitatea de "recuperare a banilor de cel care a paltit bransareascarii de bloc,TREBUIE APROBATA de TOTI PROPRIETARII. Orice cheltuiala comuna ,in condominiu se aproba de A.Generala.
Am cazul scarii de bl;oc al mamei mele. Primul bransat , NU PREZINTA,nu face PUBLICA LA AVIZIER ,rewfuza sa arate factura de bransare si cere... invariabil tuturor celorlalti proprietari cate 200 de euro ,in momentul in care se branseaza, adica 200 euroX 18 aaptamente = 3600 euro.Bransarea a costat in 2003 18000000 lei( adica raportat la anul 2014 1800 lei.)Iata asa baga in buzunarun biosnitar o suma frumusica.
Cand pretinde de la vecini o anumita suma trebuie sa faca si dovada ca acea suma PRETINSA i s ecuvine conform unor legi,dar individul nu are nici macaracordulk proprietarilor sa ceara acea suma.
CORECT AR FI FOST CA in urma cu 11 ani contravaloarea bransamentului,cheltuiala comuna sa fi fost impartita la toti in mod egal, introdusa pe listele de p[lata, daca suma era gru de suportat impartita in cateva rate si platita de toti proprietarii.
Alegerea facuta de "prop[rietarul"bransamentului" nu esteuna cinstita ,ci a urmarit o imbogatire in stil d ebisnita.
Apropos tevile "primului bransat trec pe peretii exteriori ai celorlalti proprietari , el nu platetste nimic , daca tot este "proprietar de bransament " pentru utilizarea peretilor celorlalti proprietari?
C emi-ii si cu bisnitarii proprietari.
plata cinstita,impartita frateste la toti, nu vii tu un bisnitar cu multi bani ,pui toata suma si apoi faci profit cerand de la ceillati fraieri suma inzecit.
Probleme cu un vecin
adelinel
Buna seara. Va rog sa imi spuneti si mie cum sa procedez in urmatoarea problema: Locuiesc intr-un bloc cu doua scari(cu cate 4 apartamente pe scara), acum 4 ... (vezi toată discuția)