In timp ce ma deplasam cu autoturismul propriu, noaptea, chiar inainte de intrarea intr-o localitate am constatat ca am ramas fara faruri (luminile de intalnire erau nefunctionale). Am oprit, am incercat sa remediez problema montand becurile de rezerva, insa nu am avut succes (acestea erau arse sau defecte din fabricatie, desi erau noi), timp in care am fost remarcat de catre un echipaj de politie. Cum prima statie de benzina era situata in sens invers, la o distanta de aproximativ 5 km si afara erau -7 grade am continuat drumul cu autoturismul sperand sa gasesc un loc pentru a intoarce si a achzitiona un bec nou. Dar imediat de am intrat in localitate echipajul de politie care m-a remarcat m-a oprit si agentul, amabil de altfel, nu a inteles ca sunt constient ca luminile sunt necesare noaptea si ca intentia mea era de a rezolva problema cat mai urgent si m-a amendat cu suma de 420 lei pe motivul prezentei unor „defectiuni grave la sistemul de iluminat” (in traducere, un bec ars) si mi-a retinut certificatul de inmatriculare. Am rezolvat problema si am recuperat certificatul de inmatriculare, pentru aceasta cheltuind 450 lei (service, RAR, deplasari). Exista o sansa cat de mica sa contest PV tinand cont ca este completat ca la carte ? Eventual sa cer comutarea pedepsei in avertisment mai ales ca fapta nu a avut nicio consecinta grava ? E normal ca un politist sa aibă dreptul de a constata ca niste becuri sunt functionale sau nu desi pentru recuperarea certificatului de inmatriculare doar institutia RAR are acest drept ? Multumesc anticipat!
Domnilor, doamnelor, contestiatia a fost un succes. S-a admis plangerea, partial, in sensul ca sanctiunea amenda din P.V. a fost inlocuita de sanctiunea avertisment.