avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legea nr. 95/2006 - versiunea consolidata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legea nr. 95/2006 - versiunea consolidata

Am cautat pe net Legea 95/2006, avand nevoie de informatii referitoare la asigurarea de sanatate.
Am gasit-o pe un site care prezinta texte de lege, dar cu urmatoarea mentiune"LegeStart prezinta actul doar in varianta publicata in Monitorul Oficial.Pentru versiunea consolidata a actului va recomandam sa consultati Indaco LEGE Online".
Ce inseamna aceasta mentiune? Ceea ce am gasit nu este un text complet?Nu am acces la Indaco Lege.
Cel mai recent răspuns: Florentina Mihaela , utilizator 08:40, 14 Martie 2012
Se poate utiliza versiunea actualizata 2011,ce se gseste pe net:

[ link extern ]
Va multumesc mult pentru atentia acordata problemei mele.
Prefer un volum internetului deoarece intr-un volum pot pune mai usor semne de carte si pot face sublinieri. Iar calculatorul trebuie impartit si cu ceilalti membri ai familiei.
Am urmatoarele probleme:
-in ultimii 5 ani am lucrat intermitent -cu carte de munca si fara-si necunoscand aceasta lege nu am platit asigurare de sanatate in intervalele in care nu am avut nici un venit
-in intervalul in care nu am avut nici un venit familia mea a vandut o casa: partea mea a fost destul de mica, dar am citit chiar aici pe forum ca trebuia sa platesc asigurare de sanatate raportat la venitul obtinut din vanzare
-am lucrat candva ca asistenta medicala si vreau sa aflu daca mai pot obtine aviz de libera practica dupa ce au trecut 20 de ani de cand nu am mai profesat in domeniu-se pare ca as gasi mai usor un loc de munca in sanatate decat in actuala mea profesie.
Multumesc inca o data!
1.In cf. cu OUG 144/2008:
ART. 18
(1) În cazul în care un asistent medical generalist, o moasă sau un asistent medical nu isiexercită profesia o perioadă mai mare de 5 ani, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti,Moaselor si Asistentilor Medicali din România reatestă, la cerere, competenta profesională a acestuia, în vederea exercitării profesiei.
(2) Metodologia de reatestare a competentei profesionale se stabileste de Consiliul national al Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din România.


In cf. cu Hotararea 32 din 11 decembrie 2009 privind aprobarea Metodologiei de reatestare a competentei profesionale a asistentilor medicali generalisti, moaselor si a asistentilor medicali ,publicat in Monitorul Oficial 58 din 26 ianuarie 2010 ANEXA,

art.1
(2) Reatestarea competentei profesionale a asistentilor medicali generalisti, moaselor si asistentilor medicali in vederea exercitarii profesiei se face, la cerere, de catre o comisie a filialei Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, denumit in continuare OAMGMAMR.

Art. 4. - Pentru a fi reatestat, candidatul va efectua un stagiu practic si va sustine o proba teoretica dupa finalizarea stagiului, in termen de maximum 60 de zile.

a) Stagiul practic: -are durata de 3 luni, cate 8 ore/zi, pentru asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali care au o vechime in specialitate mai mica de 3 ani sau nu au profesat; -are durata de o luna, cate 6 ore/zi, pentru cei cu vechime intre 3 si 5 ani; -are durata de o luna, cate 4 ore/zi, pentru cei cu vechime peste 5 ani; -se va efectua in unitati sanitare stabilite de OAMGMAMR; -va fi coordonat de catre directorul de ingrijiri/asistentul-sef din unitatea respectiva; -se va desfasura sub indrumarea asistentului sef de sectie sau a unei asistente medicale principale, desemnata de acesta; -evaluarea si validarea stagiului se vor face in baza fiselor de evaluare prevazute in anexele nr. 1-8, care fac parte integranta din prezenta metodologie, de catre directorul de ingrijiri/asistentul sef de sectie/mentor; -punctajul minim de promovare a stagiului practic este 7; -in caz de nepromovare a stagiului practic, la solicitarea candidatului, se poate organiza un stagiu suplimentar cu o durata stabilita de comisie.
b) Proba teoretica: -consta in test-grila cu 40 de intrebari; -punctajul minim de promovare a probei teoretice este 7; -tematica si bibliografia vor fi stabilite de Comisia nationala de educatie medicala continua a OAMGMAMR in functie de specialitate; -intrebarile vor avea 3 variante de raspuns, cu un singur raspuns corect; -se sustine numai dupa promovarea stagiului practic; -in caz de nepromovare a probei teoretice, la solicitarea candidatului, se poate organiza o alta sesiune de examen la o data stabilita de comisie, dar nu mai tarziu de 15 zile.

Concluzie,da se poate sa practicati din nou profesia dupa ce veti fi reatestata dupa procedura descrisa mai sus,dupa care va veti inscrie in Colegiul OAMMR si veti primi certificat de membru(fost atestat de libera practica)


2. In ceea ce priveste plata contributiei la sanatate,va incadrati la situatia reglementata de Ordinul 617/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate Emitent: Casa Nationale de Asigurari de Sanatate
Publicata in: Monitorul Oficial Nr. 649 din 24 septembrie ,

NORME METODOLOGICE -ANEXAprivind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate,in care la art.30 se arata:


ART. 30
(1) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la art. 28 pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la art. 28 sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni.
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz. Nivelul majorarilor de intarziere este cel in vigoare la data platii.
Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2012
ContSters136493, utilizator
Multumesc din suflet pentru atentia acordata problemelor mele, singura nu m-as fi putut descurca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de a profesa expira AnccaS AnccaS Buna ziua! Am terminat facultatea de medicina (radiologie si imagistica- 3 ani), si nu am profesat dupa terminarea studiilor. In cati ani \"expira\" dreptul ... (vezi toată discuția)
Autorizatie libera practica Simona77bis Simona77bis Buna ziua, am terminat in urma cu 5 ani postliceala de farmacie, dar nu am practicat niciodata. Acum imi caut de lucru, dar am aflat ca trebuie sa ma inscriu ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de libera practica iuliagabudean iuliagabudean buna seara as avea si eu o nelamurire daca se poate:eu am terminat in 2011 asistent medical generalist,iar pana in prezent nu am lucrat in domeniu deoarece am ... (vezi toată discuția)