avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Un proprietar, 100 apartamente, cate voturi?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Un proprietar, 100 apartamente, cate voturi?

In AG s-a pus problema (surprinzator, intr-un mod f. civilizat :)) analizarii dpdv legal al ponderii voturilor proprietarilor care detin mai multe apartamente.

Conform legii 230/2007:

"Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;"

Datele problemei:
- un proprietar cu un apartament = 1 vot (foarte clar aici)
- un proprietar (pers. fizica sau juridica) cu mai multe apartamente = ? voturi

In acest moment un proprietar cu 50 de apartamente are 50 de voturi. Dpdv legal ar trebui sa aiba doar 1 vot?

Multumesc anticipat!
Intr-o asociatie pot fi situatii diverse in ce priveste proprietarul si proprietatea sa. Astfel un apartament poate fi in proprietatea a doua persoane (care nu sunt o familie) sau poate fi in proprietatea a doua famili. Am avut asemenea situatii concrete. Acestia au dreptul sa participe la adunarea generala si pot avea aceeasi optiune de vot sau diferita. Norocul nostru ca nu am avut situatia sa se prezinte ambii in adunarea generala, ca am fi fost in dificultate.
Dar poate fi si situatia ce se discuta acum cand aceeasi persoana fizica sau juridica are in proprietate mai multe apartamente.
Aici am avut o experienta acum 3 ani cand am facut modificari ale statutului. Conform legii am prezentat tabele cu proprietarii si semnatura acestora. Judecatorul delegat, foarte atent a numarat voturile pentru ca-mi trebuiau minim 2/3. Aveam cateva peste aceasta limita. Dar numarand a observat acelasi nume trecut la ap. 4 si la ap. 11. Eu le-am numarat ca doua voturi. Judecatorul mi-a explicat ca indiferent cate apartamente are, acelasi proprietar are dreptul doar la un vot. Ca numai in cazul hotararilor luate in adunarea generala pentru stabilirea fondurilor de investitii, se tine cont de ponderea proprietatii... Si mi-a indicat prevederea din legea 230/2007:
Art. 25. -
(1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de investiţii pentru consolidare, reabilitare şi modernizare, votul fiecărui proprietar are o pondere egală cu cota-parte din proprietatea comună;

Asadar cand se voteaza pentru alegerea unui membru al comitetului are dreptul la un vot, chiar daca are un apartament dublu ca marime decat vecinul sau daca are mai multe apartamente.
Sigur ca atunci cand se discuta de investitii, reabilitare, modernizare, cei care au cota-parte din proprietatea comuna mai mare (avand un apartament mai mare sau mai multe apartamente), are un vot cu o pondere mai mare pentru ca si cheltuielile ce le suporta sunt pe masura acestei cote.
interesant!

deci legat exclusiv de votul pentru alegerea membrilor CEX:

adriantot - 1 proprietar, 20 apartamente, 1 vot
elga50 - 1 proprietar, 20 apartamente, 20 voturi

cum e pina la urma? :)

la alt tip de vot (ex: buget 2012 sau suma fond reparatii 2012) votul este proportional cu cota parte indiviza a celor 20 apartamente...corect?
Prea multe discutii pentru ceva extrem de evident si de bun simt.

Mai multe proprietati implica mai multe voturi la fel cum implica si mai multe responsabilitati.

Daca un proprietar detine jumatate din totalul de 100 de apartamente dintr-un bloc, atunci are 50 de voturi, La fel cum si pentru repararea proprietatii comune va contributi de 50 de de ori mai mult fata de un proprietar ce detine un singur apartament identic.

Obligatiile, responsabilitatile si puterea de decizie sunt proportionale.

E ceva normal, aplicabil oriunde in lume, si in cazul societatilor comerciale normale, si celor pe actiuni si in cazul ong-urilor. Si chiar si in parlament. Un partid cu 50 de membri in parlament va avea un cuvat de 2 ori mai puternic fata de un partid cu 25 de membri.

Deltfel si in textul de lege citat spune foarte clar: "un vot pentru o proprietate".

Totusi imi exprim inca o data uimirea ca astfel de lucruri nu sunt clare, si ca pot fi interpretate gresit de unii.


Ultima modificare: Vineri, 16 Martie 2012
grandanat, utilizator
si mie-mi era clar pina sa citesc povestea lui adriantot cu judecatorul care era foarte hotarit in a afirma ca indiferent de cite proprietati ai, beneficiezi de 1 vot in situatia alegerilor.
Se mai intalnesc si anomalii de genul asta in viata reala.

Sintagma
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;

Nu pote fi interpretata altfel. Judecatorul respectiv poate nu cunoaste limba romana sau are o logica proprie neinteleasa de nimeni.

La fel cum 10 persoane ce au in proprietate comuna un apartament au dreptul la un singur vot asa si o persoana cu 10 apartamente are dreptul la 10 voturi.
Din punctul meu de vedere cazul e clasat, nu exista alta interpretare.
Ultima modificare: Vineri, 16 Martie 2012
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Votul unui proprietar cu mai multe apartamente americanu28 americanu28 Buna seara.In legea 230 la art.25 a),Scrie ca un propietar are dreptul la un singur vot pentru propietatea sa. Intrebare..Daca un propietar are mai multe ... (vezi toată discuția)
Procedura vot la adunarea generala a asociatiei de proprietari HotDog HotDog Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu clarificari privind procedura de vot si/sau valoarea votului unui proprietar, in cazul Hotararilor unei Asociatii de ... (vezi toată discuția)
Votul in cadrul asociatiei sniperm007 sniperm007 Am o problema cu care ma confrunt.In cadrul Asociatiei,o persoana detine 5 Ap.Are ecesta 5 voturi in cadrul sedintei Adunarii Generale? (vezi toată discuția)