Intr-o asociatie pot fi situatii diverse in ce priveste proprietarul si proprietatea sa. Astfel un apartament poate fi in proprietatea a doua persoane (care nu sunt o familie) sau poate fi in proprietatea a doua famili. Am avut asemenea situatii concrete. Acestia au dreptul sa participe la adunarea generala si pot avea aceeasi optiune de vot sau diferita. Norocul nostru ca nu am avut situatia sa se prezinte ambii in adunarea generala, ca am fi fost in dificultate.
Dar poate fi si situatia ce se discuta acum cand aceeasi persoana fizica sau juridica are in proprietate mai multe apartamente.
Aici am avut o experienta acum 3 ani cand am facut modificari ale statutului. Conform legii am prezentat tabele cu proprietarii si semnatura acestora. Judecatorul delegat, foarte atent a numarat voturile pentru ca-mi trebuiau minim 2/3. Aveam cateva peste aceasta limita. Dar numarand a observat acelasi nume trecut la ap. 4 si la ap. 11. Eu le-am numarat ca doua voturi. Judecatorul mi-a explicat ca indiferent cate apartamente are, acelasi proprietar are dreptul doar la un vot. Ca numai in cazul hotararilor luate in adunarea generala pentru stabilirea fondurilor de investitii, se tine cont de ponderea proprietatii... Si mi-a indicat prevederea din legea 230/2007:
Art. 25. -
(1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de investiţii pentru consolidare, reabilitare şi modernizare, votul fiecărui proprietar are o pondere egală cu cota-parte din proprietatea comună;
Asadar cand se voteaza pentru alegerea unui membru al comitetului are dreptul la un vot, chiar daca are un apartament dublu ca marime decat vecinul sau daca are mai multe apartamente.
Sigur ca atunci cand se discuta de investitii, reabilitare, modernizare, cei care au cota-parte din proprietatea comuna mai mare (avand un apartament mai mare sau mai multe apartamente), are un vot cu o pondere mai mare pentru ca si cheltuielile ce le suporta sunt pe masura acestei cote.