avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Un proprietar, 100 apartamente, cate voturi?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Un proprietar, 100 apartamente, cate voturi?

In AG s-a pus problema (surprinzator, intr-un mod f. civilizat :)) analizarii dpdv legal al ponderii voturilor proprietarilor care detin mai multe apartamente.

Conform legii 230/2007:

"Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;"

Datele problemei:
- un proprietar cu un apartament = 1 vot (foarte clar aici)
- un proprietar (pers. fizica sau juridica) cu mai multe apartamente = ? voturi

In acest moment un proprietar cu 50 de apartamente are 50 de voturi. Dpdv legal ar trebui sa aiba doar 1 vot?

Multumesc anticipat!
Buna ziua,

Am si eu urmatoarea situatie:

3 blocuri
499 de proprietati formate din apartamente si parcari
228 sunt ale firmei intrate in faliment reprezentate de un admin judiciar
64 ale primariei
207 cu proprietari
98 membri in tabelul nominal al asociatiei (fara firma de insolventa
si primarie)

In urma falimentului firmei constructoare ne-am constituit in asociatie la inceputul acestui an.

Aici intervine prima problema, desi dv spuneti ca numarul proprietarilor nu este una nu numarul proprietatilor, comform, ART.25 al.1, judecatorul a acceptat statulul si PV-ul AG de
constituire cu un numar de 308 proprietari (trecuti in tabelul membrilor asocietiei).

A doua problema este ca firma falimantata a venit in a doua AG si a votat impotriva la absolut tot ce a fost pe ordinea de zi, fiind in acest moment complet blocati.

Avem ca variante:

- Desfiintarea asociatiei conform ART.31 lit.a, sau

- Dezmembrarea pe blocuri a asocietiei, asociatia mama ramane cu blocul 1 si 2 si are majoritate proprietari, din 316 proprietati doar 96 sunt detinute de firma falimentara, cu un numar de 86 proprietari, membri in asociatie.

Blocul 3 are are 21 de propretari din care 12 membri in asociatie, dintr-un total de 183 proprietati.

Conform legii 230, din ce am inteles eu, este nevoie de 2/3 din asociatia mama ca sa ne desprindem sau 50+1 din proprietarii blocului 3.

Intrebare:
Cum putem, noi, cei din blocul 3 sa ne constituim intr-o forma juridica care sa-l excluda pe acest admin juridic, (care va avea acelasi drept de veto in continuare)?

Multumesc.
Daca are 100 de apartamente in acel bloc, ARE 100 DE VOTURI.
forin2014 a scris:

Intrebare:
Cum putem, noi, cei din blocul 3 sa ne constituim intr-o forma juridica care sa-l excluda pe acest admin juridic, (care va avea acelasi drept de veto in continuare)?

Multumesc.


Pregatiti-va dosarul cu statut, acord de asociere, act constitutiv si PV al AG pentru infiintarea asociatiei de proprietari si depuneti-l la judecatorul delegat de pe langa primarie.

In dreptul apartamentelor nevandute (comasate pe un singur rand) treceti firma falimentara. Astfel va aparea - uneori operam si cu imagini sugestive care pot influenta rezultate neasteptate - o singura proprietate.

In acest caz smecheria ar salva situatia, daca va puteti sustine in fata judecatorului, in caz ca va ia la intrebari, necesitatea de a va organiza in asociatie de proprietari, ceea ce este perfect valabil si rezonabil (incheiere de contracte, angajari de personal, executare lucrari de intretinere si reparatii asupra proprietatii comune) si evidentierea faptului ca pentru restul condominiului, din pricina de situatie economica falimentara pe care la vremea elaborarii legii 230/2007 nimeni nu a avut-o in vedere, asociatia are in vedere colaborarea cu administratorul juridic sau cu cine se ocupa de acele spatii.

Insistati in justitie pe aceasta necesitate de organizare juridica pana cand veti izbandi. :)

Daca reusiti, in AG,,chiar daca se va opune la hotararile pe care doriti sa le luati, ignorati-l. Incercati sa va descurcati practic cu aceasta nefericire pe cap.
Nu cred ca va sta prin justitie sa va dea in judecata pentru orice hotarare luati, la cate probleme are pe cap....

Sau ramaneti in vechea asociatie si procedati prin a-l ignora. Se poarta asta..... Si asa cum el sau primaria nu va ajuta, cred ca ar trebui sa va ganditi mai mult si sa si actionati in favoarea celor care traiesc acolo, deci exista si sa nu va impiedicati de ceva amorf, fara viata si care in fond nu exista....
Parerea mea.



Ultima modificare: Vineri, 14 Martie 2014
elga50, moderator
Cand s-a "facut" legea si legile in general nu le trece prin cap legiuitorilor situatii de genul de mai sus/jos fapt care creeaza probleme,iata parerea mea:nu are legatura cate apartamente ai pt. ca ele pot diferi ca suprafata,adica in blocul in care stau este 1 ap cu o camera,111 cu 2 si 20 cu 3,sa zicem ca eu am 20 de ap. cu 2 camere si alt proprietar are 20 cu 3 camere,in AG votam egal dar pe cota parte el are mai multa putere?asa ca se face asa: 132 -cele 40 ale noastre =92 =noi 2 e 94 proprietari pe 132 apartamente ceea ce inseamna ca la AG nu mai trebuie 50%+1,,, 67 de propritari prezenti ci doar 48,deci 1/94 e mai mult decat 1/132.
in fine trebuia sa se gandeasca si sa zica :"fiecare proprietar are 1 vot pentru propriatatea/tile detinute ca persoana fizica" adica 5 apartamente ai ? ai 5 voturi din 132
S-au gandit si la acest lucru pentru ca in deciziile importantre este necesar 50% + 1 din numarul de voturi si 50% + 1 si din CPI.

Alte discuții în legătură

Votul unui proprietar cu mai multe apartamente americanu28 americanu28 Buna seara.In legea 230 la art.25 a),Scrie ca un propietar are dreptul la un singur vot pentru propietatea sa. Intrebare..Daca un propietar are mai multe ... (vezi toată discuția)
Procedura vot la adunarea generala a asociatiei de proprietari HotDog HotDog Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu clarificari privind procedura de vot si/sau valoarea votului unui proprietar, in cazul Hotararilor unei Asociatii de ... (vezi toată discuția)
Votul in cadrul asociatiei sniperm007 sniperm007 Am o problema cu care ma confrunt.In cadrul Asociatiei,o persoana detine 5 Ap.Are ecesta 5 voturi in cadrul sedintei Adunarii Generale? (vezi toată discuția)