avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Intentia Guvernului de a reduce la 5% TVA-ul la ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Intentia Guvernului de a reduce la 5% TVA-ul la livrarea de locuinte nou construite - discriminare si lovitura in interesele vanzatorilor de locuinte vechi

Buna ziua



Citez din briefing-ul de presă susţinut de Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu la finalul şedinţei de guvern din 19.11.2008:

Am adus un set de modificări Codului Fiscal...:
...
-aplicarea unei cote reduse de TVA de 5% pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale.
...
-livrarea de locuinţe care au o suprafaţă construită de maximum 120 mp şi a căror valoare nu depăşeşte suma de 380.000 de lei, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau de o familie. Ce vreau să explic mai în detaliu, este vorba despre măsura care se adresează celui mai mare număr de români - cei care doresc să îşi cumpere prima casă nouă, fără limită de vârstă, ca la programul ANL care era cu limită de 35 de ani, sau cei care doresc să se mute dintr-o casă mai mică, cu un standard mai mic, într-o casă care se înscrie în aceşti parametri: 120 mp construiţi şi o valoare care să nu depăşească 380.000 de lei.

Link: [ link extern ]


Are Guvernul dreptul sa faca asa ceva ? Fiindca, dupa cum am scris si in titlu, aceasta masura
1. loveste in interesele vanzatorilor de locuinte vechi
2. este discriminatorie

1. Este evident ca preturile locuintelor vechi puse in vanzare depind foarte mult de preturile celor nou construite. Fiecare isi plateste taxele catre Stat si incearca sa-si vanza marfa pe piata in conditii de concurenta. Daca Guvernul reduce sau elimina taxe normal percepute uneia din partile concurente, nu produce daune celeilalte ? Nu este aceasta hotarare chiar neconstitutionala ? Constitutia Romaniei spune la Articolul 52 - Dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica:
(1) Persoana vatamata intr-un drept al sau intr-un interes legitim, de o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, este indreptatita sa obtina recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului si repararea pagubei.

Eu sunt vatamat in caz ca vreau sa vand locuinta veche, fiindca odata cu scaderea pretului de vanzare a locuintelor noi (dat de reducerea TVA) va trebui sa scad si eu pretul locuintei mele vechi, pentru a putea vinde. Proprietarul locuintei noi nu trebuie sa faca acelasi lucru, el poate vinde in continuare la acelasi pret net, avantajat fiind de neplata taxelor catre Stat.

2. Tot Constitutia Romaniei spune, la Articolul 16 - Egalitatea in drepturi:
(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.

Eu sunt discriminat daca vreau sa-mi cumpar locuinta veche, fiindca la vanzarea acestora nu se percepe TVA. Locuintele vechi au fost platite cu tot cu taxe la vremea respectiva, cand erau noi.


X-(Este evident ca Guvernul urmareste doar sustinerea dezvoltatorilor de ansambluri rezidentiale noi, nici macar pretinsa grija de evitare a cresterii somajului nu e credibila, fiindca muncitorii de pe santier pot fi folositi in multe alte proiecte nationale, de exemplu in reabilitarea termica a locuintelor vechi, care stagneaza de multa vreme.


Cum poate fi blocata aceasta OUG, care e procedura ? Sau eliminata discriminarea, in sensul acordarii de subventii SI la cumpararea de locuinte vechi, subventii care sa fie in acelasi procent cu reducerea TVA-ului la locuintele noi. Considerati pertinente argumentele mele ?


Multumesc
Ultima modificare: Joi, 20 Noiembrie 2008
Chicken, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:30, 10 Decembrie 2008
Parerea mea este ca nu se poate aplica in felul acesta ordonanta doar daca(nu cred ca este posibil) apartamentul sa fie intabulat de fapt ca doua apartamente.
Eu cunosc persoane fizice care au facut bani frumosi din vanzarea de apartamente... ele sunt platitoare de tva.
Cumparau cate un ap., il varuiau, schimbau prize etc. si-l revindeau. Ele erau persoane fizice, repet.
Ca si persoanele juridice care vand azi locuinte, si aceste persoane fizice pot plati TVA catre stat in valoare mai mica.
Chiken, este greu de inteles aici, dar nu atacam o norma doar pentru ca tinde a fi discriminatoare... ci numai daca e.

Nu e discriminatoare pentru cxa oricand dv. puteti sa va inscrieti ca platitor TVA (chiar daca nu vindeti cu caracter de continuitate, spuneti ca ati crezut ca veti reusi sa cumparati alt ap. si sa continuati, nu v-a iesit) si sa beneficiati de reducerea TVA.
Ca nu va convine, e alta mancare de peste. Cert e ca, in conformitate cu legea, aveti posibilitatea sa beneficiati.

Cu privire la avantajele locuintelor noi, permiteti-mi sa fiu de alta parere. Am lucrat contracte etc. pentru persoane care au dorit sa-si cumpere si, mai mult, mi-am cautat si eu o locuinta intr-un bloc nou... Nu sunt azi proprietar, ce surpriza!
Conditiile sunt mai restrictive in ceea ce priveste: inchiderea balcoanelor, modalitatile de renovare interioara, constituirea Asociatiei de proprietari, schimbarea destinatiei spatiului de locuit... Toate negative, cu puncte in minus!
In plus, intreaba un inginer (care m-a insotit uneori): domnu` constructor, cum naiba sta grinda aia asa, in aer? O dati jos, nu?...
C-o fi, c-o pati, las` ca tine! conchide constructorul. :D Am plecat si de-acolo, lasand blocul sa-i tina pe altii... Ca sa nu mai spun de lipsa de profesionalism a agentiilor imobiliare...
Buna seara,
Am si eu o nedumerire, si chiar mi-ar face placeresa aud si opinia unui avocat sau notar. Treaba sta cam asa, acum un an s-a achizitionat un apartament nou, printr-o promisiune bilaterala de vanzare cumparare. Acum s-a definitivat constructia iar marti, 16.12.2008 sunt chemat la notar pt semnarea contractului de vanzare cumparare. Intrebarea mea e urmatoarea, in cazul meu se aplica aceasta noua cota de impozitare? tinand cont de faptul ca acel acord bilateral a fost semnat in sepetembrie 2007 iar actul de vanzare cumparare de abia marti se va semna.

Va multumesc anticipat, Cosmin.
Pai se aplica de la 01.01.2009... Adica sunteti deja proprietar atunci...
Poate negociati cu dezvoltatorul, cine stie...
Din cate am citit pe internet, OUG 200/2008 deja a fost aprobata pe 4 decembrie si intra in vigoare incepand de luni 15.12.2008 , odata cu publicarea ei in monitorul oficial....eu inca nu sunt proprietar...:)...simplul acord bilateral de vanzare cumparare nu imi transfera si dreptul in sine de proprietate....acesta se va transfera de abia marti, 16.12.2008....

Alte discuții în legătură

Tva 5% la apartament nou socacidan socacidan Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit..#-o, asa ca va prezint si cazul meu. In vara anului ... (vezi toată discuția)
Persoanele care au cumparat case fara scop comercial intre 2005 si 2009 nu vor plati tva CristinaU CristinaU Din continutul articolului dvs.cu titlul de mai sus nu inteleg daca eu, persoana fizica care am achizitionat un imobil intr-o cladire noua, cu scopul de ... (vezi toată discuția)
Tva 5% pentru locuinte noi ktulu ktulu Buna ziua, Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva ... (vezi toată discuția)