avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii tichete cadou paste 2012
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

tichete cadou paste 2012

buna ziua,
dorim sa dam tuturor salariatilor societatii cu ocazia Pastelui 2012 tichete cadou (valoare aproximativa 300 lei fiecare). In afara de impozitul pe venit de 16% se mai plateste ceva? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: melisalov , utilizator 11:10, 4 Aprilie 2012
daca sunteti platitor impozit pe profit aveti o limita pana in 2% din fondul de salarii si nu sunt considerate venituri salariale pentru copii minori ai salaritailor pana in suma de 150 lei/copil.Diferenta se plateste 16% cheltuieli nedeductibile.salariatii care nu au copii minorui se impoziteaza ca PREMIU si se calculeaza exact ca salarul.

la impozit pe venit nu exista limita tineti cont de copii minori si restul pe statul de plata PREMIU.
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2012
olden, utilizator
Nu sunteti destul de explicit pentru a primi un raspuns clar. Dumneavoastra sunteti angajator? Daca da sunteti societate comerciala sau PFA? va intreb pentru ca in intrebare spuneti ca in afara de impozit pe veniti se mai plateste cev? Impozit pe venit platesc persopanele fizice . Tichetele cadou sunt reglementate de Legea nr. 193 din 2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa .La art. 2 alin. (1) din acest act normativ se prevede ca tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, precum si pentru cheltuieli sociale.
Conform pct. 2.3 din Normele metodologice de aplicare a Legii 193/2006 , angajatii persoane fizice care desfasoara o activitate intr-o relatie de angajare, in baza unui raport de munca reglementat de Legea 53/2003 - Codul muncii, sau de o lege speciala, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale. Angajatorii acorda angajatilor proprii tichete cadou, in limita sumei prevazute in bugetul de venituri de cheltuieli aprobat potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita "Tichete cadou" pentru cheltuieli sociale. Rezulta ca sunt scutite de la plata contributiilor sociale tichetele cadou acordate salariatiilor pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale.


In Codul fiscal, veniturile de natura sociala sunt prevazute la art. 21 alin. (3) lit. c) precum si la art. 55 alin. (4). Art. 21 alin. (3) lit. c) .
Art. 21 alin. (3) din codul fiscal se refera la deductibilitatea limitata a unor cheltuieli printre care si tichetele cadou si prevede urmatoarele
"Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:

c) cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare. Intră sub incidenţa acestei limite, cu prioritate, ajutoarele pentru naştere, ajutoarele pentru înmormântare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile şi protezele, precum şi cheltuielile pentru funcţionarea corespunzătoare a unor activităţi ori unităţi aflate în administrarea contribuabililor: grădiniţe, creşe, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale şi al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, cămine de nefamilişti, pentru şcolile pe care le au sub patronaj, precum şi alte cheltuieli efectuate în baza contractului colectiv de muncă. În cadrul acestei limite, pot fi deduse şi cheltuielile reprezentând: tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislaţia în vigoare, cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori şi salariaţilor, cadouri în bani sau în natură acordate salariatelor, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi pentru membrii de familie ai acestora, ajutoare pentru salariaţii care au suferit pierderi în gospodărie şi contribuţia la fondurile de intervenţie ale asociaţiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din şcoli şi centre de plasament"
Art. 55 alin. (4) lit. a) prevede:

"ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 de lei.

Nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si finantate din buget;"
Observam ca intre cele doua texte legale exista mari diferente in ceea ce priveste clasificarea cadourilor oferite angajatilor drept venituri de natura sociala.

Astfel, in timp ce art. 21 alin. (3) lit. c) se refera la cadouri in bani sau in natura oferite copiilor minori si salariatilor, cadouri in bani sau in natura acordate salariatelor, art. 55 alin. (4) lit. a) se refera la Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 de lei.
Pct. 8 din Normele metodologice date in aplicarea art. 296 indice 4 din Codul fiscal prevede ca veniturile care se includ in castigul brut realizat din activitati dependente, care reprezinta baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, in cazul persoanelor prevazute la art. 296.3 lit. a) si b) din Codul fiscal sunt cele prevazute la art. 296.4 din Codul Fiscal si la pct. 68 din normele metodologice de aplicare a titlului III din Codul fiscal , date in aplicarea art. 55 alin. (1) si (2) din Codul fiscal , cu exceptia veniturilor asupra carora nu exista obligatia platii contributiilor sociale potrivit reglementarilor specifice fiecarei contributii sociale, precum si celor din legislatia privind asigurarile sociale.

In baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii se includ si veniturile realizate ca urmare a activitatilor de creare de programe pentru calculator si cele realizate de catre persoanele cu handicap grav sau accentuat care sunt scutite de la plata impozitului pe venit.
La incadrarea sumelor si avantajelor acordate in exceptiile generale de la baza de calcul se aplica regulile stabilite pentru titlul III din Codul fiscal .

Rezulta ca, daca nu exista exceptii specifice, avantajele care sunt impozabile potrivit Titlului III din Codul fiscal intra in baza de calcul a contributiilor sociale.
Or, tichetele cadou, potrivit Normelor metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (3) astfel cum au fost completate prin HG 791/2010 vin sa precizeze, la pct. 70 lit. i), faptul ca indiferent daca angajatorul va acorda tichete cadou pentru destinatiile si in cuantumul prevazut de art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal , acestea vor fi tratate ca venituri asimilate salariilor si impozitate precum orice avantaje in natura. Fiind considerate avantaje impozabile, se vor cumula in luna in care se acorda in vederea impozitarii cu celelalte venituri de natura salariala acordate.

Exceptii specifice in ceea ce priveste veniturile prevazute la art. 296 indice 15, unde sunt prevazute si tichetele cadou, regasim doar in ceea ce priveste contributiile la sistemul asigurarilor pentru somaj si la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

Astfel, conform pct. 23 si 24 din Normele metodologice date in aplicarea art. 296 indice 16 din Codul fiscal , sumele si avantajele prevazute la art. 296 indice 15 sunt exceptate de la plata contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributiei datorata de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj precum si de la plata contributiei la Fondul de garantare a creantelor salariale.

In consecinta, pana la publicare unui act normativ care sa clarifice situatia, in ceea ce priveste includerea tichetelor cadou in baza de calcul al contributiilor sociale sunt posibile doua variante:
1) varianta prudenta - excluderea din baza de calcul a tichetelor cadou acordate pentru destinatiile prevazute la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal cu exceptia contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributiei datorata de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj precum si contributiei la Fondul de garantare a creantelor salariale .
2) varianta riscanta - excluderea din baza de calcul a tichetelor cadou acordate pentru destinatiile prevazute la art. 21 alin. (3) lit. c).

Astfel, fata de prevederile lipsite de claritate ale legislatiei, angajatorii care exclud din baza de calcul a contributiilor sociale tichetele cadou acordate salariatilor fara copii minori cu ocazia Craciunului, cu exceptia contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributiei datorata de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj precum si contributiei la Fondul de garantare a creantelor salariale, isi asuma un risc.

In situatia adoptarii variantei prudente, acordarea tichetelor cadou nu se merita avand in vedere ca acestea vor intra in baza de calcul a impozitului pe venit spre deosebire de cadourile in bani sau in natura acordate pentru copiii minori ai salariatilor in limita a 150 lei, care in temeiul art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal nu sunt venituri salariale si nu se impoziteaza, nefiind supuse nici contributiilor sociale obligatorii potrivit art. 296 indice 15 lit. b) din Codul fiscal.


adolfina pop a scris:



In situatia adoptarii variantei prudente, acordarea tichetelor cadou nu se merita avand in vedere ca acestea vor intra in baza de calcul a impozitului pe venit spre deosebire de cadourile in bani sau in natura acordate pentru copiii minori ai salariatilor in limita a 150 lei, care in temeiul art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal nu sunt venituri salariale si nu se impoziteaza, nefiind supuse nici contributiilor sociale obligatorii potrivit art. 296 indice 15 lit. b) din Codul fiscal.





Buna ziua,
Daca se acorda cadou in bani in valoare de 150 lei, pentru fiecare salariat (in cazul in care acestia nu au copii) se impoziteaza suma? Va intreb asta, pentru ca vad mai sus mentiunea ca suma de 150 lei se acorda copiilor minori ai salariatilor, si nu salariatilor.

Multumesc!
Multumim consultantului fiscal, a adus o sintetizare la nebuloasa deductibilitatii tichetelor cadou.Vin si eu cu o intrebare pe aceiasi tema, biletele de odihna acordate unui salariat, sunt considerate venituri salariale echivalente, adica se impoziteaza salariatului?
Am o nelamurire, aceste tichete cadou achizitionate se dau tuturor salariatilor de Pasti, adica atat cei cu fct de baza cat si celorlalti, ma refer in limita 150 lei?cu stima, Violeta

Alte discuții în legătură

Tichete cadou SZABO PARASCHIVA SZABO PARASCHIVA DACA AM ANGAJATI NUMAI BARBATI, FARA COPII, POT SA LE ACORD TICHETE CADOU DE PASTE (vezi toată discuția)
Regim fiscal tichete cadou lilireli lilireli un SRL platitor impozit pe profit acorda tichete cadou salariatilor ( val mai mare de 150 lei), salariatii nu au copii minori valoarea totala a tichetelor ... (vezi toată discuția)
Tichetul codou - impozitare 16% + contributii ? 22.08.2009 22.08.2009 Buna ziua as dori sa stiu , daca la tichetele cadou acordate tuturor salariatiilor se iau contributii de 10.5%,05%, 5.5% + impozit de 16 % ... (vezi toată discuția)