avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale PFA si SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

PFA si SRL

Sunt asociat intr-un SRL (detin 30% din partile sociale si nu sunt administrator). Ma intereseaza daca pot infiinta un PFA sau sunt limitat in vreun fel de faptul ca detin cei 30% in societatea comerciala.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gionescu , utilizator 11:57, 26 Noiembrie 2008
Dupa ce ai infiintat PFA-ul, poti factura catre societatea comerciala la care esti asociat. Nu exista nici un text de lege sa te impiedice sa faci acest lucru.
Dar nu vei putea vota in adunarea generala a SRL daca ai un interes contrar societatii (in relatia cu PFA, sa zicem).
In ce priveste concurenta neloiala, eu personal nu am vazut nici un proces pina acum. Am avut zeci de clienti de-alungul timpului care mi-au cerut sfatul dar nici unul nu a dorit sa initieze o actiune in instanta sau sa ceara excluderea.
Pe de alta parte, textul se refera la "societati concurente", nu la PFA-uri, care nu sunt societati comerciale si nu au personalitate juridica.

Alberto Kurtyan

Legea 31/1990 :
Art. 82
(1) Asociaţii nu pot lua parte, ca asociaţi cu răspundere nelimitată, în alte societăţi concurente sau având acelaşi obiect de activitate, nici să facă operaţiuni în contul lor sau al altora, în acelaşi fel de comerţ sau întrunul asemănător, fără consimţământul celorlalţi asociaţi.
(2) Consimţământul se socoteşte dat dacă participarea sau operaţiunile fiind anterioare actului constitutiv au fost cunoscute de ceilalţi asociaţi şi aceştia nu au interzis continuarea lor.
(3) În caz de încălcare a prevederilor alin. (1) şi (2), societatea, în afară de dreptul de a exclude pe asociat, poate să decidă că acesta a lucrat în contul ei sau să ceară despăgubiri.
(4) Acest drept se stinge după trecerea a 3 luni din ziua când societatea a avut cunoştinţă, fără să fi luat vreo hotărâre.
Multumesc mult pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa srl cu acelasi obiect de activitate sovid sovid Buna seara, Exista posibilitatea legala ca asociatul si administratorul unui srl sa detina si un pfa cu acelasi obiect de activitate? Mentionez ca srl-ul are ... (vezi toată discuția)
Srl -> pfa rpsetzer rpsetzer Cu ceva timp in urma mi-am deschis un SRL. Am ajuns la concluzia ca un PFA ar fi fost mai potrivit. Din ce am citit pe acest forum, am inteles ca nu exista o ... (vezi toată discuția)
Adinistrator firma si pfa, se poate? ADRIANA RATIU ADRIANA RATIU Buna ziua. As dori sa stiu daca imi pot infiinta o firma la care sa fiu admnistrator si o Intrep. Indiv. tot pe numele meu? Este vreo reglementare care sa ... (vezi toată discuția)