avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Informatii acordare indemnizatie lunara pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Informatii acordare indemnizatie lunara pentru cresterea copilului

Buna ziua,

As dori sa solicit unele lamuriri cu privire la acordarea indemnizaţiei lunare pentru cresterea copilului în vârstă de până la 1 an, respectiv 2 ani, eventual a stimulentului de inserţie.

Datele problemei sunt urmatoarele:

-parinti români, lucreaza in Grecia;
-copilul se va naste in Grecia, in iunie 2012;
-beneficiar al indemnizaţiei lunare pentru cresterea copilului se doreste a fi tatal;
-tatal a lucrat in Grecia in anul anterior nasterii copilului cu contract de munca;
-nu a realizat venituri in Romania in ultimii 12 ani.
-cetatenia o sa o aiba roman.
Mi s-a mai spus ca s-a luat un venit pe timp de 2 ani si parintele inca lucreaza despre ce este vorba(nu cred ca este CCC)?

Mentionez ca, exista posibilitatea ca tatal sa se intoarca in Grecia pentru a munci inainte de implinirea varstei de 1 an de catre copil.

Avand in vedere cele de mai sus si prevederile legale in vigoare, respectiv OUG nr.111/2010, HG nr.52/2011, Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială si Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, as vrea sa stiu daca tatal copilului are dreptul la acordarea indemnizaţiei lunare pentru cresterea copilului în vârstă de până la 1 an, respectiv 2 ani, eventual a stimulentului de inserţie şi in ce conditii.

As dori sa stiu, de asemenea, in cazul de fata, care sunt actele necesare pentru a fi depuse pentru a beneficia de cele de mai sus si mai ales unde trebuie depuse.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:48, 17 Octombrie 2012
1. - Parerea mea este ca daca ar fi asa cum scrie in raspunsul de la ANPIS atunci nu ar mai fi nevoie de art.2(6) din OUG 111/2010.

- Ori aceasta prevedere legala spune ca "persoanele care au realizat activitati profesionale in statele membre ale Uniunii Europene... beneficiaza de totalizarea perioadelor de activitate realizate in aceste state in conditiile prevazute de acesta".

- Banuiesc ca acest raspuns sugereaza sa solicitati o astfel de indemnizatie de la statul unde ati lucrat.

- Oricum ar fi eu consider ca raspunsul dat nu este explicit, nu convinge deci este eronat.

2. Faceti o adresa si la Ministerul Muncii si anexati si raspunsul de la ANPIS si puteti sa justificati si cu ce am spus eu in raspunsul meu de aici.
Ultima modificare: Vineri, 30 Martie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua,
In primul rand as dori sa va felicit pentru activitatea dumneavoastra, atat cea de pe site cat si cea profesionala. Raspunsurile dvs m-au ajutat de multe ori.

In al doilea rand as dori daca se poate (stiu ca e foarte dezbatut subiectul si ca poate ma repet cu intrebarea..sau nu), sa aflu parerea dvs in legatura cu situatia mea si cu posibilitatea de primire a indemnizatiei de crestere a copilului.

Urmeaza sa aduc pe lume o fetita in luna martie 2013, dar am unele nelamuriri in ceea ce priveste acordarea indemnizatiei si sper sa ma puteti ajuta.
Am 2 contracte de munca in derulare:
- primul e din 1 aprilie 2011, perioada nedeterminata cu 8 ore, contributii achitate la zi
- al doilea din 3 mai 2012, perioada nedeterminata, 2 ore, contributiile nu stiu daca sunt achitate/cum/cand se achita.

Intrebarea care survine este daca in calculul indemnizatiei de crestere a copilului vor fi luate ambele venituri de pe ambele contracte, chiar daca cel de-al doilea nu cumuleaza 12 luni la data x cand voi naste si valoarea sa este mai mare decat a primului contract?
Tin sa subliniez si ca e posibil ca pe acest contract sa fiu trecuta in concediu fara plata si a avut si niste intreruperi 1 luna-doua.

Sper ca am fost destul de explicita si as dori pe cat posibil un raspuns la intrebare.

Va multumesc tare mult si astept cu interes raspunsul dvs!

Toate cele bune!
1. In calculul indemnizatiei pentru CCC se tine cont de toate veniturile nete din toate contractele pe care le aveti in cele 12 luni premergatoare nasterii, indiferent de durata acestora.

2. Plata sau neplata contributiilor nu are nici o relevanta in acordarea indemnizatiei pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie cecilia76 cecilia76 As vrea sa ma lamureasca cineva daca am dreptul de a beneficia de suplimentul de insertie. Iata care e situatia mea. Sunt profesor titular la o scoala. Anul ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil ramonailea ramonailea Daca eu, ca viitoare mamica, nu lucrez, dar lucreaza sotul meu, pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie toderas88 toderas88 as dori sa stiu daca la cadrele militare in activitate,beneficiaza de acest stimulent de insertie,mentionez ca eu nu am fost in concediu pt crestrea copilului. (vezi toată discuția)