avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM

Buna ziua.
Am si eu o problema la locul de munca si chiar nu stiu cum sa mai procedez.Sunt Manager la o cofetarie.
Pe data de 19 a venit seful meu si mi-a spus ca nu merge bine locatia si vrea sa puna pe cineva in locul meu si eu de a doua zi sa intru in concediu (era un concediu care il aveam de recuparat, nu este ceva scris pe foaie) timp de o saptamana. Iar dupa aceasta saptamana sa ma gandesc daca vreau sa ma duc in alta locatie, dar ca asistent manager. Pe data de 22 am fost sunata si informata ca s-a iesit minus la inventar sa vin sa vad ce este(mentionez, inventarul nu a fost facut in prezenta mea,nu este semnat de mine). In data de 26.03 m-am dus si mi-au prezentat minusurile si m-au pus sa scriu ca le platesc. Am scris toate minusurile pe foaie si am scris motivele pentru care exista, am scris ca nu este un inventar facut de mine, ca nu raspund doar eu de gestiune(nu este o gestiune cu cheie, toata lumea poate sa ia si sa consume, in plus sunt 2 asistenti manager presupun ca si ei raspund de asta.)si ca refuz sa platesc acea suma(bani care trebuia sa-i aduc a doua zi) si m-am semnat. M-au chemat din nou pe 26 seara sa se faca inventarul si in prezenta mea(eu inca figurez ca manager acolo).L-am facut, l-am bagat in contabil si a scos o balanta iar pe acea balanta m-a pus sa scriu ca am participat la inventar(am scris ca am participat si am scris si obiectiune"ca nu am fost in locatie in perioada 19-26).mentionez ca am semnat doar pe ultima foaie nu pe fiecare, ele fiind capsate.Apoi m-a informat ca daca nu aduc banii pana pe 30 imi incheie cartea de munca cu I si firma ma da in judecata.
Ce pot face mai departe ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:39, 27 Martie 2012
Nu are cum sa va incheie c.i.m. cu lit.i , poate cu art.61 lit.a C.mun... insa va trebuie sa efectueze o cercetare disciplinara prealabila si sa constate ca ati savarsit o abatere grava care duce la desfacerea disciplinara a c.i.m.

Pentru recuperarea prejudiciului angajatorul are doua posibilitati :
- fie va actioneaza direct in instanta, unde va dovedi ca dvs ati cauzat acel prejudiciu

- fie se incheia un acord al partilor in limita a 5 salarii minime brute pe economie, iar pentru ceea ce depaseste aceasta valoare sa va actioneze in judecata.

Aveti cumva copie de pe inventarul efectuat in prezenta dvs?
Am copie dupa inventarul facut in prezenta mea, dar nu este semnat de el.
Astazi am sunat sa intreb ce fac de maine si m-a intrebat daca mai am zile de recuperat i-am spus ca da, dar pt asta vreau ceva scris, apoi mi-a zis ca azi are o intrunire si se va discuta problema mea si ma va anunta, verbal. Poate sa dovedeasca ceva atata timp cat nu sunt semnate de mine, sunt niste foi mazgalite si nesemnate. si cum poate sa-mi ceara banii pe loc nedandu-mi ceva la mana, doar ca bate niste produse pe casa si imi da un bon fiscal.
Vrea doar sa ma sperie ca sa semnez ceva ca le dau banii ? e vorba de 2200 ron.
Trebuie sa aibe un inventar in care sa se constate ca exista lipsa , apoi un raport/referat al serviciului de contabilitate in care se precizeaza valoarea lipsurilor si propunerea de recuperare a acestei valori de la salariatii responsabili ...
Cu acel referat poate sa se duca in instanta presupun, si cu doveziile atasate. dar pana instanta sta sa cerceteze sa vada daca sunt vinovata sau nu, ce se intampla cu Cim-ul meu, se desface, pot sa ma angajez in alta parte? Iar daca instanta considera ca trebuie sa restitui acei bani nu poate sa-i ceara pe loc nu?
Se poate angaja si raspunderea disciplinara a dvs , daca se decide ca lipsa se datoreaza dvs...asadar, se poate desface c.i.m.
Suma nu se achita integral ... Art. 409 C.proc.civ. prevede:
(1)Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a)până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlul de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b)până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2)Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Job Maximus37 Maximus37 Buna ziua, am o nelamurire dupa 14 ani de lucru intr-o firma din anumite motive intemeiate am decis sa demisionez,initial mi-a fost acceptata demisia la zi ... (vezi toată discuția)
Expertiza financiar contabila Georgescul Georgeasca Georgescul Georgeasca unei foste gestionare i se imputa prin cercetare disciplinara o lipsa in gestiune constatata printr-un inventar efectuat la 1 an dupa ce isi daduse ... (vezi toată discuția)
Va rog un sfat urgent!!!! davida davida lucrez la o firma unde am calculator si casa de marcat atasata la calculator. sunt acuzata ca mi-am insusit cateva zeci de milioane pe baza neconcordantei ... (vezi toată discuția)