avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Exceptia de tardivitate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Exceptia de tardivitate

In decizia de pensie recalculata in anul 2005 ,conform OUG 4/2005 ,am constatat o eroare de calcul pentru care am inaintat o cerere la Casa de Pensii sa se indrepte aceasta eroare de calcul.Cererea am dpus-o in anul 2008,cand expirase termenul de 45 dezile pentru contestatie ,stipulat in Decizia de pensionare.
Refuzandu-mi-se indreptarea erorii de calcul am inaintat cerere de actiune la Tribunal si am inceput procesul cu Casa de Pensii. Actiunea judecatoreasca am inaintat-o la 30 de zile de la primirea raspunsului nefavorabil , de la Casa de Pensii.
Aceasta a invocat "exceptia de tardivitate"a actiunii, deoarece nu m-am incadrat in cele 45 de zile, cu actiunea judecatoreasca.
Ce prevederi legale pot invoca in apararea mea pentru a se respinge "exceptia de tardivitae" si sa se judece "pe fond " cauza din cererea de actiune
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:46, 29 Noiembrie 2008
Instanta nu a ramas in pronuntare,urmeaza o noua sedinta de judecata .Multumesc pentru sfaturi.Nici eu n-am inteles sublinierea cuvantului "generic"
Am totusi unele nedumeriri:1)prevederile art.87 din Legea nr.19/2000 referitor la termenul de 45 de zile pentru contestatie , nu sunt in contradictie cu prevederile art.3 din Decret 167/1958 care prevede ca termenul termenul prescriptiei este de 3 ani ? 2)Pot sa invoc Decretul 167/1958 in apararea mea ,la exceptia tardivitatii invocata de parata?
Decretul nr.167/1958 reprezinta dreptul comun in materia prescriptiei extinctive. Decretul nr. 167/1958 dispune ca prin prescriptie se stinge dreptul la actiune având un obiect patrimonial, daca nu a fost exercitat în termenul stabilit de lege (art. 1 alin.1).

Art.103 alin.1 C.proc.civ. prevede ca,. neexercitarea oricarei cai de atac si neindeplinirea oricarui alt act de procedura in termenul legal atrage decaderea afara de cazul cand legea dispune altfel sau cand partea dovedeste ca a fost impiedicata printr-o imprejurare mai presus de vointa ei.
9fpa a scris:

Instanta nu a ramas in pronuntare,urmeaza o noua sedinta de judecata .Multumesc pentru sfaturi.Nici eu n-am inteles sublinierea cuvantului "generic"
Am totusi unele nedumeriri:1)prevederile art.87 din Legea nr.19/2000 referitor la termenul de 45 de zile pentru contestatie , nu sunt in contradictie cu prevederile art.3 din Decret 167/1958 care prevede ca termenul termenul prescriptiei este de 3 ani ? 2)Pot sa invoc Decretul 167/1958 in apararea mea ,la exceptia tardivitatii invocata de parata?


Renuntati la solicitarea anularii deciziei de pensie! Instantele pot obliga Casele de Pensii sa emita o noua de decizie de pensie si, implicit, sa recalculeze drepturi de pensie, conform art. 155, lit. f) din Legea nr. 19/2000!
Nu puteti invoca, in apararea dvs., prevederile Decretului nr. 167/1958, in cazul dvs. prescriptia nu are legatura cu tardivitatea!
elis a scris:

Oare unde este greseala in raspunsul meu....:hm:

:offtopic:
Incercati sa nu mai scrieti boldit , este o incalcare a Regulamentului acestui forum ... Scrierea nejustificata cu majuscule, litere îngrosate, italice, subliniate, sau cu alte artificii este greu de citit. Tineti cont ca folosirea excesiva a tehnicilor de subliniere a textului echivaleaza cu a tipa la ceilalti utilizatori, actiune care ar putea fi interpretata ca fiind agresiva in forum.



Domnului Vasile Bucuroiu
In opinia mea, atat expresia "scriere nejustificata" cat si "folosire excesiva" a scrierii mesajelor boldat si/sau subliniate, in mod partial, evident, sunt insuficient precizate in Regulament, sunt prea vagi si permit interpretari subiective.
Din punctul meu de vedere, nimic din ceea ce am scris boldat nu este nejustificat, trebuia scris asa; din punctul dvs. de vedere am scris "nejustificat" cu litere boldate!
Cu alte cuvinte, ceea ce mie mi se pare important, dvs. sau oricui altcuiva i se poate parea complet lipsit de importanta! Am pierdut timpul cu acest raspuns!
:offtopic: Interventie moderator
Mie nu mi se pare asa de important ca in fiecare mesaj care se posteaza pe forum sa se scrie boldit ... si in alta ordine de idei , orice membru al forumul Avocatnet trebuie sa respecte, fara nicio rezerva, prezentul Regulament indiferent daca l-a citit sau nu.
Moderatorii au dreptul, iar nu obligatia sa dea explicatii pentru actiunile lor. In privinta masurilor intreprinse, utilizatorii pot cere explicatii moderatorilor numai prin mesaje private, iar nu pe forum.

Referitor la faptul ca ati pierdut timpul cu raspunsul dat ... No comment.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Noiembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de serviciu DRAGO7 DRAGO7 La data de 3-12-2001 m-am pensionat din functia de Controlor Financiar al Curtii de Conturi Hunedoara. Deoarece am fost plecat din tara,la data de ... (vezi toată discuția)
Recalculare pesie cristi14 cristi14 Am fost pensionat la data de 23.11.1989 prin Decizia nr. 89882/23.11.1989, fara sa mi se ia in calcul faptul ca, in perioada cuprinsa intre 18.03.1969 – ... (vezi toată discuția)
Posibilitatea de a obtine drepturile de pensie dupa depasirea termenului de 90 de zile de la data depunerii cererii de recalculare a pensiei MirelOltean MirelOltean Se poate optine acordarea drepturilor de pensie incepand cu 01.11.2008 si pana la data de 16.03.2010 cand s-a depus la Casa de Pensii, cererea de ... (vezi toată discuția)