avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna obligatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna obligatoriu

Buna ziua,
As avea cateva nelamuriri in ceea ce priveste concediul de odihna :
1. Am inteles (de la al nostru ITM) ca fiecare angajat este obligat sa isi ia concediu la care are dreptul (respectiv 21 zile) in anul respectiv.Ba mai mult, din ce am citit, angajatul ar trebui sa isi ia 15 zile lucratoare de concediu neintrerupt. Ce se intampla daca el nu vrea sa isi ia aceste zile in anul in curs?
2. In ce conditii legale (pentru angajator) zilele ramase pe anul in curs se pot lua in anul urmator?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:50, 3 Decembrie 2010
In cazul nostru chiar angajatul ar fi interesat sa isi ia restul de zile de CO in anul urmator...Si totusi cei de la ITM au zis ca este obligatoriu sa luam zilele de CO in anul in curs.
E corect ce v-au zis cei de la ITM. Daca angajatorul nu are motive sa-l retina la serviciu salariatul trebuie sa efectueze CO pe anul in curs. Daca angajatorul nu are nimic impotriva poate sa ii dea CO anul viitor. Nu e nimic ilegal in asta. Depinde deci numai de angajator si nu de angajat.
Salut,

Am si eu o intrebare referitor la concediul de odihna obligatoriu. Mama mea este asistent maternal in Covasna si are grija de 2 copii de la anul 2000 , in aceasta perioada a avut de 2 ori cate 2 saptamani concediu de odihna. Salariul se calculeza pe 20 de zile lucratoare, cate 8 ore pe zi dar in realitate lucreaza 7 zile pe saptamana cate 16-18 ore cand nu dorm copii. Este o lege speciala pentru asistenti maternali ? Puteti sa ma ajutati unde o pot gasi aceste legi, despre calcularea salariilor respectiv a concediului de odihna obligatoriu, fiindca eu am auzit ca a fost o lege conform caruia concediul obligatoriu de odihna neefectuat trebuia platit.

Va multumesc anticipat.
sint obligat sa planific concediu pe anul viitor?
sint obligat sa-l efectuez in doar 2 transe asa cum ma obliga firma ?
ce se intimpla daca vreau sa-l iau mai devreme decit am programat?
tudorvaleriu a scris:

E corect ce v-au zis cei de la ITM. Daca angajatorul nu are motive sa-l retina la serviciu salariatul trebuie sa efectueze CO pe anul in curs. Daca angajatorul nu are nimic impotriva poate sa ii dea CO anul viitor. Nu e nimic ilegal in asta. Depinde deci numai de angajator si nu de angajat.

Buna Seara,
Ce inseamna ca salariatul trebuie sa efectueze concediu?
Atat timp cat concediul de odihna se da pe baza cererii angajatului, cum poate fi obligat un angajat sa isi ia concediul de odihna?

Vas intreb deoarece ma aflu in situatia in care mai am 14 zile de CO din 2010 pe care doresc sa le efectuez in ianuarie 2011. Inteleg ca angajatorul poate sa aprobe acest lucru. Insa ma intreb ce e de facut daca acesta refuza.

Multumesc

Alte discuții în legătură

Co neefectuat lefteriu_adrian lefteriu_adrian buna ziua. m-am angajat in februarie 2009 la o firma, la care lucrez si acum si nu am avut concediu de odihna pe 2009, pe 2010 am avut doar 10 zile. In cazul ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihnã neefectuat MonicaC MonicaC Art. 141. [efectuarea şi compensarea concediului de odihnă] (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. (2) Prin excepţie de la prevederile ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat pana la sfarsitul anului LAZAROVICI ALINA LAZAROVICI ALINA Buna ziua am o nedumerire, daca pana la sfarsitul anului un salariat nu reuseste sa-si ia concediu de odihna, poate sa-l ia anul viitor. In contractul colectiv ... (vezi toată discuția)