Buna ziua,
As avea cateva nelamuriri in ceea ce priveste concediul de odihna :
1. Am inteles (de la al nostru ITM) ca fiecare angajat este obligat sa isi ia concediu la care are dreptul (respectiv 21 zile) in anul respectiv.Ba mai mult, din ce am citit, angajatul ar trebui sa isi ia 15 zile lucratoare de concediu neintrerupt. Ce se intampla daca el nu vrea sa isi ia aceste zile in anul in curs?
2. In ce conditii legale (pentru angajator) zilele ramase pe anul in curs se pot lua in anul urmator?
Va multumesc anticipat.
Multumesc frumos am inteles. Puteti sa imi spuneti care sunt mijloacele prin care angajatorul imi poate "sugera in mod oficial" sa imi iau zilele anul acesta.
Exista vreun fel de notificatie oficiala?
Nu trebuie sa va "sugereze" angajatorul. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 141 - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Co neefectuat
lefteriu_adrian
buna ziua.
m-am angajat in februarie 2009 la o firma, la care lucrez si acum si nu am avut concediu de odihna pe 2009, pe 2010 am avut doar 10 zile.
In cazul ... (vezi toată discuția)